Petra Marčinko

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
PETRA MARČINKO ZA SN

‘Mamine palačinke jesu i uvijek će biti dopuštene, a nagrada za dobru sezonu bit će pripreme za sljedeću‘

Najmlađa članica naše reprezentacije u Rijeci igra važan dvoboj protiv Njemačke u Billie Jean King Cupu
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 10. studeni 2022. 12:17

Mala Petra. Tako je ponekad zovu u reprezentaciji za potrebe razlikovanja od starije imenjakinje Martić. Nije dodatak “mala” bez razloga, jer Petra Marčinko je djevojka koja će za nešto manje od mjesec dana napuniti tek 17 godina. I uvjerljivo je najmlađa članica naše reprezentacije koja je ovaj tjedan u Rijeci, jer u petak i subotu na rasporedu je važan dvoboj protiv Njemačke na putu do mogućeg ulaska u Svjetsku skupinu Billie Jean King Cupa, dakle u elitni rang ženskog reprezentativnog tenisa.

Osim što je najmlađa u ekipi, Petra je možda i jedina koja već ima nešto “iskustva” s Rijekom. Igrala je, naime, tu prijašnih godina neke turnire, ali je u veljači i provela nekoliko tjedana u “gradu koji teče” te na terenima TK Kvarner u Marčeljevoj Dragi odradila ciklus kondicijskih priprema.

- Lijepo je opet doći u Rijeku, bila sam tu dva-tri tjedna, pa mi je to pomoglo da se i sada nekako brže priviknem na okruženje. Makar, sada mi je čak možda još i bolje, ali sve zajedno nije velika razlika.

image

Tara Wurth, Petra Martić, Iva Majoli, Donna Vekić, Petra Marčinko

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Puno malih koraka

Međutim, velika je razlika između Petre Marčinko onda, u veljači, i Petre Marčinko sada, pred kraj 2022.

- Definitivno, drugačije igram i napravila sam puno malih koraka, ništa pretjerano, ali neke su stvari sjele na svoje mjesto, makar nisam ni sama očekivala ovoliki napredak.

Zagrepčanka je, naime, početkom godine zablistala na Australian Openu, gdje je osvojila turnir u juniorskoj konkurenciji, ali u međuvremenu je napravila velike korake u seniorskom tenisu. Osvojila je već tri ITF turnira, upisala i prvu WTA pobjedu, ušla među 200 najboljih na svijetu, debitirala i u reprezentaciji Hrvatske u Billie Jean King Cupu... Štoviše, ima 4-0 zasad omjer u reprezentaciji u pojedinačnim mečevima, a spremna je zadržati taj perfektan skor i sada u Rijeci.

- Svakako, ako budem igrala, što je dosta upitno - rekla je Petra, ciljajući na to da će iskusnije, Martić i Vekić prije svih, vjerojatno imati prednost kod izbornice Ive Majoli.

image
BRANDON MALONE Afp

- Ali, spremna sam igrati kad god, pa ako se i ne dogodi sada, nadam se da ću kada se pojavi sljedeća prilika nastaviti dobar niz što se rezultata tiče, jer zasad zvuči dosta dobro.

I dok ćemo vidjeti što će se događati u petak i subotu u dvorani Zamet, Petra se sa zadovoljstvom vraća dva tjedna unazad i zbivanjima u Poitiersu, odnosno osvajanju jakog ITF-ovog turnira iz kategorije W80 u tom francuskom gradu.

- Imala sam na ljeto problema s ozljedom, malo sam pauzirala i poslije toga nisam nikako mogla uloviti formu, kakva je bila na početku godine. Pa je bilo mečeva u kojima sam dobro igrala, ali gubila, no, eto, u Poitiersu sam došla u ritam kakav sam imala i prije ozljede. Turnir je bio super, odigrala sam svaki meč jako dobro, a pomoglo mi je i što je bilo puno ljudi na trbinama, što meni pomaže, to me podigne, odmah igram bolje u takvoj atmosferi.

Titula predstavlja još jedan značajan iskorak u Petrinoj mladoj karijeri. Jer nakon osvajanja juniorskog Australian Opena, Marčinko je odmah potom u ožujku osvojila dva ITF-ova turnira (W25) u turskoj Antalyi, pa je u kombinaciji s osvajanjem prestižnog Orange Bowla u prosincu 2021. imala niz od 25 uzastopnih pobjeda. U svibnju je odmah u debitantskom nastupu na WTA Touru upisala i prvu WTA pobjeda, na turniru u marokanskom Rabatu protiv Šveđanke Rebecce Peterson, tada Top 100 igračice, a sada je do kraja otišla i u Poitiersu.

Petra je najmlađa osvajačica W80 ili turnira višeg ranga unazad četiri godine, gleda li ona uopće na takve stvari, “najmlađa ovdje”, “najmlađa ovako” i slično?

- Zasad sam uglavnom najmlađa na turnirima, gdje god igram, pa je tako bilo i ovdje. No, zato u mečeve ulazim bez pritiska, sve su to starije, iskusnije suparnice, nemam što izgubiti protiv njih. Ali, da, vidjela sam onda kasnije i ja taj podatak o posljednje četiri godine i moram priznati da je lijepo za vidjeti i znati tako nešto.

Kod teme najmlađih, Petra je trenutačno od tenisačica u Top 200, a ispod su 17 godina, trenutačno treća najbolja, tek su Čehinje Sara Bejlek (189) i Brenda Fruhvirtova (139) ispred. Gleda li, prati li konkurenciju i vršnjakinje?

- Da, pratim jer poznajemo se već dugo, igrale smo međusobno, a viđam ih i dalje često na turnirima, kao i prije. Sve su dobre, sve smo tu negdje i pogledam njihove rezultate, da vidim kako i one napreduju i razvijaju se. Makar, iskreno, nije da se previše zamaram time što one rade, ja se držim svog puta i ne razmišljam o njima previše.

image
CROPIX

Treninzi s Marićem

Sa svim navedenim uspjesima, napravila je ogroman skok u WTA renkingu u odnosu na početak godine. Krenula je sa 929. pozicije, u ožujku bila već 414., a nakon Poitiersa je među Top 200, točnije na 194. mjestu, a takav plasman pomoći će joj za puno stvari.

- Jasno, na primjer za Australian Open bih dobila wild card za kvalifikacije kako god, ali sada tu pozivnicu ne moram iskoristiti tamo, već negdje drugdje. Upadat ću u kvalifikacije Grand Slamova ili u glavne ždrijebove nekih većih turnira, što je svakako bolje nego igrati kvalifikacije, tako da mi ovaj renking i puno toga olakšava.


Rezultatski izgleda posve bezbolno, ali kako izgleda prijelaz iz juniorskog ranga u život teniske profesionalke, koliko se tu promijenilo? Koliko treninzi drugačiji sada, je li vremenski opseg povećan ili je samo drugačiji pristup?

- Drugačije je sve, jer sad su to već dosta ozbiljni turniri, gdje ima cura iz Top 100 na svijetu. Što se igre tiče, iskusnije cure su dosta stabilnije, manje ti poena poklanjaju u odnosu na juniorski tenis. Brzina udaraca je, recimo, ista, ali ima puno faktora zašto su seniorke bolje. Što se treninga tiče, isto je drugačije nego prije godinu dana. Recimo, sada sam počela ozbiljno raditi kondiciju, što je dosta bitno u ovom prelasku na seniorski tenis, pa se na to fokusiram.

Jesu li onda u cijeloj toj priči i mamine palačinke postale zabranjene?

- Ne, ne, ni slučajno! One jesu i uvijek će biti dopuštene ha ha

S obzirom na sve ostvareno ove sezone, pri čemu su neki ciljevi postavljeni uoči početka sezone možda i premašeni, hoće li se “počastiti” nekim zasluženim odmorom ili će “pasti” neka nagrada od roditelja?

- Baš i ne. Idem još na turnir u Egipat nakon ovog tjedna s reprezentacijom, pa ćemo možda tamo ostati kojih dva-tri dana duže kao odmor, jer i sestra ovaj put ide s nama. A prava “nagrada” bit će pripreme za Australiju i novu sezonu. Bit ću u Italiji, u akademiji Riccarda Piattija, gdje idem kad god imam neki duži period za trening, a kad su tjedan-dva samo, onda ostajem u Zagrebu i treniram s Alenom Marićem. U Italiji ću tako biti skoro pa do Božića, skoro četiri tjedna, a onda odmah poslije toga već putujemo u Australiju.

Na poprište svog velikog trijumfa. Od tamo je Petra Marčinko otišla kao pobjednica juniorskog Grand Slama, a opet će doći kao profesionalna tenisačica, članica svjetskog Top 200, osvajačica tri turnira, prvi put sudionica kvalifikacija seniorskog Grand Slama i već puno zrelija, iskusnija igračica. A bit će joj tek 17 godina.

Mala Petra. Samo po godinama, jer zasad je na pravom putu da postane - velika Petra.

Gledam pun stadion na Grand Slam polufinalu i mislim ‘za ovo radim‘

Za Petru se već neko vrijeme zna da posjeduje ogroman talent, uostalom i svojim rezultatima dosad opravdava prognoze da bi mogla imati uspješnu karijeru. Koliko i nju samu motiviraju takva predviđanja i svjesnost da pred sobom ima lijepu budućnost?

- Pa, rekla bih da su neki od tih momenata kad sam to shvatila, bili trenuci na Grand Slamovima, kad bih otišla na centralni teren. Bila sam, recimo, na jednom seniorskom polufinalu, kad je bio pun stadion i razmišljala sam da bih i ja mogla jednom biti u takvoj poziciji, pa si mislim "za ovo radim". To mi daje motivaciju za naprijed.

Stanka od dva i pol mjeseca zbog pete

U ovogodišnjoj rezultatskoj kronologiji kod Petre postoji i "rupa" od dva i pol mjeseca. Odnosno nije igrala cijeli srpanj i kolovoz te do polovice rujna.

- Problem je bila ozljeda. Nabila sam petu i to je uzrokovalo upalu fascije, što i nije preozbiljna ozljeda. Rekli su mi prvo da će za dva tjedna biti OK, međutim nije prolazilo već se odužilo sve do pet tjedana, u kojima uopće nisam igrala tenis. To je bio mali problem jer na ljeto su lakši turniri, gdje se moglo skupiti bodova, ali OK, bitno mi je bilo da sam poslije toga uhvatila prijašnju formu i da se opet dobro osjećam. Nema više nikakvih problema s petom - rekla je Petra.

Federer ‘uživo‘ ipak nije pobjegao

Rogera Federera spominjala je Marčinko kao svog teniskog uzora. Švicarac je ranije ove godine zaključio karijeru zbog ozljede koljena, nakon što nije igrao više od godinu dana.

Je li ga Petra uspjela "uloviti" i gledati ga uživo negdje ili joj je pobjegao?

- Gledala sam ga na jednom treningu u Wimbledonu uživo i to je bilo lijepo. Nisam ga, nažalost, gledala u meču uživo, ali i ovaj jedan trening je bio dosta da mogu reći da sam ga gledala.

Trofej s Australian Opena još uvijek mi je najdraži

Radi konteksta Petrina osvajanja turnira u Poitiersu, odnosno zašto je toliko značajan, valja istaknuti kako je na turniru sudjelovalo sedam igračica iz Top 100, u kojem je igrala i polufinalistica ovogodišnjeg Wimbledona, Tatjana Maria, pa i finalistica Roland Garrosa iz 2019., Marketa Vondroušova, koja se vraća nakon ozljede i operacije.

Marčinko je, pak, u polufinalu pobijedila Claru Tauson, 19-godišnju Dankinju i ne tako davno 33. igračicu svijeta.

Dakle, zvučna konkurencija, što svakako daje još više na značaju Petrinoj osvojenoj tituli.

- Poitiers je najveći rezultat koji sam napravila u karijeri i definitivno najbolji turnir koji sam odigrala, i dobila toliko jakih mečeva. Ali, ne mogu opet to usporediti s Grand Slamom, ipak mi je zasad trofej s Australian Opena, pa makar i juniorski, draži. Možda cure s kojima sam igrala u Melbourneu nisu bile tako dobre kao ove koje sam sada pobijedila u Francuskoj, ali osvajanje Australian Opena bio je poseban osjećaj.

PETRIN PUT U 2022.

SIJEČANJ

- kao prva juniorka svijeta osvojila prvi Grand Slam sezone, Australian Open, u juniorskoj konkurenciji

OŽUJAK

- upisala prve profesionalne titule osvajanjem dva ITF turnira u turskoj Antalyji iz ranga W25

TRAVANJ

- na ITF turniru u Zagrebu (W60) stigla do polufinala

- debitirala u seniorskoj reprezentacijii u prolazu Skupine 1 Euro-afričke zone sudjelovala s četiri pobjede u pojedinačnim mečevima

- sa 928. pozicije na WTA listi u veljači skočila na 414.

SVIBANJ

- u debitantskom nastupu na WTA Touru, na turniru u Rabatu (Maroko) zaigrala s pozivnicom i upisala prvu WTA pobjedu protiv Šveđanke Rebecce Peterson (6:0, 2:6, 7:5), tada 77. na svijetu; u 2. kolu poražena od Astre Sharme (WTA 144)

- stigla do 3. kola juniorskog Roland Garrosa

SRPANJ/KOLOVOZ

- nije igrala radi ozljede peta do sredine rujna

RUJAN

- vratila se na turnire, odigrala 1. kolo WTA turnira u Portorožu

LISTOPAD

- nakon dva 2. kola na ITF turnirima (W60) u Slovačkoj, u Poitiersu (W80) osvojila dosad najveći turnir karijere

STUDENI

- prvi puta ušla među Top 200 na WTA listi, trenutačno na 194. mjestu

- dio reprezentacije za play-off Billie Jean King Cupa

Linker
27. srpanj 2024 01:23