AFP
AUSTRALIAN OPEN

Marin Čilić izbacio Isnera, Međugorcu u osmini finala dolazi Rafael Nadal

Piše: Agencija TotalsportObjavljeno: 22. siječanj 2011. 11:10

Hrvatski tenisač Marin Čilić ostao je u turniru nakon što je u dvoboju trećeg kola Australian Opena nadigrao Amerikanca Johna Isnera 4-6, 6-2, 6-7(5), 7-6(2), 9-7.

Više od četiri i pol sata (273 minute) trajao je vrlo izjednačen meč 15. (Čilić) protiv 20. nositelja, njihov prvi međusobni ogled u karijeri, u kojem su viđena samo tri break-gema. Dva je u drugom setu na moćni Amerikančev servis napravio Čilić za 6-2, dok je Hrvata Isner breaknuo jednom za pobjedu (6-4) u prvom setu. Treći i četvrti set otišli su u tie-break, dok se peti igrao 16 gemova. Čilić je iskoristio drugu meč-loptu pri 8-7 vodstvu, u trenucima kada je postajao sve dominantniji na terenu. Preuzimao je inicijativu, napadao Isnera i riskantno reternirao. Isplatilo se.

Prethodno je treći set dobio Isner nakon što je napravio mini-break na prvome od dvaju Čilićevih servisa, a pri svom 6-5 vodstvu. U tie-breaku četvrtog seta Čilić je bio daleko bolji suparnik. Uzeo je Isneru odmah prvi servis-poen u 13. gemu povevši potom 3-0. Pri prednosti 5-2 za Hrvata Isner je zaključio set dvjema dvostrukim servis-pogreškama. Već tu se vidjelo da Čilić postaje favorit, što se tijekom zadnjeg seta stalno osjećalo. Isner je, svejedno, kvalitetno držao svoj servis sve do 16. gema.

Servisom je Čilić (22 asa, 76% poena nakon prvog, 68% nakon drugog servisa) u ovom meču dobro parirao Isneru (26 asova, 76%, 54%). Imao je 22-godišnji Međugorac manje neprisiljenih pogrešaka (42-59) te osvojio 13 poena više od suparnika (192-179). Čilić je servisom spasio čak deset od 11 Isnerovih break-lopti, dok je sam iskoristio tri od devet prilika.

U osmini finala Čilića očekuje ga dvoboj protiv Španjolca Rafaela Nadala, koji je sa 6:2, 7:5, 6:3 svladao domaću nadu Tomića.

- Kada sam vidio da smo došli do 6-6 u petom setu, pitao sam se bi li bilo bolje sad igrati tie-break ili na dva gema razlike. No, nisam strahovao jer sam se fizički osjećao iznimno dobro. Bio sam pravodobno na svakoj lopti, servirao sam dobro cijelo vrijeme tijekom četvrtoga i petog seta . Nisam gubio poene – rekao je pobjednik.

Visoki Amerikanac je pak izrazio žaljenje što je ostao bez prilike da u sljedećem kolu zaigra protiv Rafaela Nadala.

- Nisam želio ispadanje prije osmine finala. Ovo mi se gadi. Teško ću noćas uhvatiti išta sna. Osjećao sam, bez namjere da se zanosim, da sam ja taj koji mora dobiti ovaj meč.

Loptice na Hisense Areni opet nisu odskakale

Gravitacijske probleme tijekom jučerašnjeg (petak) i današnjeg dana imali su organizatori Australian Opena, prvoga teniskog Grand Slam turnira u godini, i to na Hisense Areni.

Meč Šveđanina Robina Söderlinga i Čeha Jana Hernycha bio je u trećem setu prekinut desetak minuta nakon što se loptica na jednom dijelu terena jednostavno nije odbijala od tla. Štoviše, pri udarcu o podlogu jednostavno bi se umrtvila, kao da je bačena na jastuk.

Isti se problem na istome od tri stadionska kompleksa u Melbourne Parku pojavio tijekom nekoliko mečeva igranih u petak, a poglavito je iznenadio Ruskinju Mariju Šarapovu tijekom meča protiv Njemice Julije Görges.

- Osjetila sam se čudno kada sam jednom prilikom nagazila na sporno područje. Pomislila sam da je Nike ugradio posebne uloške u moje tenisice – kazala je visoka Ruskinja.

Osoblju koje brine o terenima niti jednom nije trebalo dulje od deset minuta da bi otklonili problem.

Riječ je svojevrsnim zračnim mjehurima nastalima kao posljedica nedavnih kiša u Melbourneu. Voda se zbog neobično zahlađenih uvjeta uvukla ispod podloge. Kad su se temperature naglo podigle, isparavanje je stvorilo džepove vlažnih mjehura koji su na pojedinim dijelovima podigli teren.

Australian Open, tenisači, 3. kolo:

Čilić (15) – Isner (20) 4-6, 6-2, 6-7(5), 7-6(2), 9-7

Linker
24. rujan 2024 13:21