AFP
BORBA ZA POLUFINALE

Marine, nek' ti Tsonga bude Berdych: Čilić lovi 12. pobjedu zaredom u New Yorku

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 08. rujan 2015. 10:44

Prvi dio “francuske revolucije” protiv Marina Čilića nije uspio. Jérémy Chardy na trenutke je bio opasan, ali za devetog igrača svijeta ipak nedovoljno konstantan. Novi američki san počeo je poprimati jasne konture, ostala su još samo tri koraka.

Branitelj naslov dosad se znao zahvaliti Fortuni koja ga u ždrijebu prati od početka turnira. Da se sve odvilo prema očekivanjima, Čilićev put od trećeg kola bio bi Dimitrov, Ferrer, Nishikori.

Nije bilo panike

Umjesto toga, preskočio je Kukuškina i Chardyja, a sada ide na Jo-Wilfrieda Tsongu. Dok su nositelji ispadali, on je odrađivao svoj posao pa u pet mečeva nije morao igrati ni s jednim igračem bolje rangiranim od sebe.

Nedjeljni meč bio je u nemirnim vodama sve do tie-breaka trećeg seta, kada je Čilić odličnim servisima izbacio suparnika iz kolotečine. Od tada nadalje uslijedilo je furiozan tenis, koji je naš tenisač usporedio s igrom na US Openu 2014.

- Nisam paničario kada je Chardy bio u maloj prednosti i bolje stajao na terenu. Ostao sam pametan i uspio pronaći pravu igru, a način na koji sam završio je bio fenomenalan - opisao je Čilić.

Objasnio je da igrače koji vole riskirati, kao Chardy, nije jednostavno nadmudriti.

Slične sezone

- Većinu poena na svojem servisu on je nastojao završiti u dva, tri udarca. U prva dva seta nisam se osjećao najbolje, uvjeti su bili sporiji, a i igranje iz sjene u sunce i obrnuto stvaralo mi je probleme. Srećom, krajem trećeg seta pronašao sam pravi ritam i od tog trenutka sve je bilo fantastično. To mi je dalo samopouzdanja.

Sedmi put u karijeri Međugorac je u četvrtfinalu Grand Slama. Prošle godine u ovoj fazi počelo je “ludilo”, najbolja serija u Čilićevoj karijeri. Sljedeći ispit donosi Tsongu, protiv kojega je Marin favorit ponajprije zbog omjera 4-1 i činjenice da mu takvi suparnici leže. Ipak, 30-godišnjak iz Le Mansa na ovom turniru još nije izgubio servis, a suočio se sa samo dvije break lopte.

- Ide mi u prilog što sam ga pobijedio zadnja tri puta pa ću se lakše pripremiti. Tsonga se nakon finala Australian Opena 2008. stalno drži pri vrhu i vrlo je neugodan suparnik na Grand Slamovima. Proteklih 12 mjeseci bili su mu slični kao i meni, pauzirao je zbog ozljede, ali je imao i dobrih rezultata. Nadam se da ću zaigrati kao u zadnjem setu protiv Chardyja...

Tako glasi Čilićev zaključak, čemu možemo samo dodati: Marine, nek’ ti Tsonga bude “Berdych”. Za 12. uzastopnu pobjedu u New Yorku i treći veliki polufinale u karijeri.

Linker
23. rujan 2024 14:10