Mate Pavić i Nikola Mektić će 2021. godinu završiti kao najbolji teniski par na svijetu

 VAUGHN RIDLEY/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Vaughn Ridley/Getty Images/Profimedia
NAJBOLJI PAR U 2021. GODINI

Mektić i Pavić imaju razloga za slavlje, neočekivani rasplet u Parizu ih je zacementirao na prvom mjestu

Zagrepčanin i Splićanin otvaraju šampanjac, nedostižni su na krovu svijeta nakon raspleta u Parizu
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 05. studeni 2021. 13:48

Nikola Mektić i Mate Pavić mogu otvoriti šampanjac, unatoč porazu od Sandera Gillea i Jorana Vliegena u četvrtak u 2. kolu Masters 1000 turnira u Parizu, kasnije toga dana dobili su razlog za slavlje, jer su njihovi najveći konkurenti Rajeev Ram i Joe Salisbury također eliminirani od Tima Puetza i Michaela Venusa.

Takvim raspletom Zagrepčanin i Splićanin su matematički postali neuhvatljivi za Amerikanca i Britanca, te će 2021. godinu okončati kao najbolji svjetski teniski par. Njihova prednost iznosi 1690 bodova (8875 – 7185), a kako je na ATP Finalsu moguće zaraditi maksimalno 1500 bodova, računica je jasna. Mektić i Pavić su službeno na krovu svijeta. ATP Tour to još nije objavio, ali Sportske novosti su sve točno izračunale i preduhitrile Udruženje teniskih profesionalaca.

Paviću će ovo biti treći put u posljednje četiri godine da je dio najboljeg svjetskog para. Prvi put mu je to pošlo za rukom s Austrijancem Oliverom Marachom 2018. godine, dok je lani uspio s Brazilcem Brunom Soaresom. Sada će s vrha gledati u društvu Mektića s kojim je suradnju dogovorio na opće iznenađenje krajem prošle godine između turnira u Parizu i ATP Finalsa u Londonu. Mektić je prihvatio ponudu, a za oproštaj s partnerom Wesleyem Koolhofom ostvario je do tada najveći rezultat u karijeri, trijumf u O2 Areni u Londonu.

Suradnja Mektića i Pavića kliknula je na prvu loptu, makar do tada nikada nisu odigrali niti jedan zajednički turnir. Ovu su sezonu otvorili titulama u Antalyji i Melbourneu 2, te polufinalom Australian Opena (poraženi od Ivana Dodiga i Filipa Polašeka, koji će osvojiti turnir), potom su uraganski nastavili novim trijumfima u Rotterdamu, Miamiju, Monte Carlu i Rimu (uz finala Dubaija i Madrida), dok ih nasilno nije zaustavio korona virus. Zbog zaraze su morali odustati od Roland Garrosa i deset dana provesti u izolaciji, ali ih virus nije izbacio iz forme.

Praktički su nastavili gdje su stali, na pobjedu u Eastbourneu nadovezali su toliko željenu Grand Slam krunu, što se dogodilo osvajanjem Wimbledona. Mektiću je to bila prva Grand Slam titula, Paviću već treća, jer je prethodno odlazio do kraja na Australian Openu (2018) s Marachom, te na US Openu prošle godine sa Soaresom (u finalu su svladali Mektića i Koolhofa). Fantastično su ljeto zaokružili osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju u svehrvatskom finalu. S druge strane mreže stajali su Marin Čilić i Ivan Dodig.

Makar su nakon toga malo popustili (tek finale Toronta), Mektić i Pavić nikada nisu bili stvarno ugroženi u pohodu na naslov najboljeg svjetskog para. U Parizu je ta priča došla kraju, a oni se mogu posvetiti hvatanju forme iz najvećeg dijela ove fantastične godine, jer sigurno žele završiti 2021. u stilu. Za to im ostaje ATP Finals u Torinu od 14. do 21. studenog, te Davis Cup završnica u kojoj Hrvatska igra protiv Australije i Mađarske u svojoj skupini četvrtfinala, također u Torinu.

I kao što smo već ranije pisali, 28-godišnji Splićanin u ponedjeljak ponovo zasjeda na prvo mjesto pojedinačne rang-liste u parovima, smijenit će upravo Mektića koji je u tome uživao tri tjedna. Zagrepčanin, naime, ostaje bez bodova za ATP Finals (1300) i Pariz (180), a Pavić bez 1000 bodova (ATP Finals 400 i Pariz 600), što znači da će imati 35 više od partnera (9955 – 9920). Joe Salisbury s 8690 trenutnih bodova može ugroziti Pavićevo 1. mjesto na kraju sezone, ali 1265 bodova prednosti će vrlo teško nadoknaditi.

Linker
19. svibanj 2024 11:58