Nikola Mektić i Mate Pavić

 AFP
PET PITANJA PETKOM

Mektić: ‘Trava je rizik, malo je se bojim.‘ Pavić: ‘Kad završi NBA sezona, odmah počnemo igrati bolje‘

"Htjeli bismo već od Monte Carla uhvatiti zalet. Zemlja nam ipak najviše odgovara"
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 07. travanj 2023. 14:14

Iza Nikole Mektića i Mate Pavića je prvi kvartal nove sezone. Iako su u nju krenuli sjajno, osvajanjem turnira u Aucklandu, kad se podvuče crta pod prva tri mjeseca, nije da mogu biti pretjerano zadovoljni. S olimpijskim pobjednicima i ponajboljim svjetskim igračima parova porazgovarali smo o trenutačnoj formi, turnirima koji slijede, Davis Cupu, ali i - NBA fantasyju.


Kako ocjenjujete početak ove sezone?

Mektić: Ja nikako nisam zadovoljan. Nažalost, nije puno bolje nego prošle godine u ovo isto doba, kada smo također imali kilav start. Ali, Bože moj, nadamo se da će se stvari promijeniti, dolaze podloge koje su nama ipak malo povoljnije, zemlja pa trava. Imali smo kroz karijere bolje rezultate na tim podlogama nego na betonu, pa se nadamo da će se stvari preokrenuti u našu korist.

Činjenica je da ste prošlu sezonu “oživjeli” upravo u razdoblju koje je i sada pred vama - na zemljanim turnirima. Osvojili ste Rim i Ženevu, igrali finale Beograda i tako uhvatili zalet za maraton do kraja sezone. Nadate li se da ćete uhvatiti zalet već od idućeg tjedna i Monte Carla?

Pavić: Naravno da bismo to htjeli. Uostalom, Monte Carlo smo već i osvojili 2021., baš kao i Rim. A što se zemljane podloge tiče, dvije godine zaredom imali smo tu dobre rezultate i to je podloga koja nam najviše paše, jer svi smo nekako odrasli na zemlji. Trava nam također dobro leži, prošle smo godine samo jedan meč izgubili na travi (od 14, op. a.) i to finale Wimbledona. Dakle, to su podloge koje sada dolaze, a na kojima očekujemo puno više nego na betonu.

U procjepu između američke turneje i povratka u Europu, obavljen je i ždrijeb skupina Davis Cupa za rujanske dvoboje. Hrvatska će igrati protiv SAD-a, Nizozemske i Finaca. Jesmo li mogli proći bolje ili lošije?

Mektić: Nisam previše proučavao s kim smo sve mogli igrati s obzirom na jakosne skupine, ali ovako na prvu moglo je vjerojatno i malo bolje proći po nas. Jer Amerikanci su nam došli iz treće jakosne skupine i tu smo dobili najteži ždrijeb jer dođu li oni u punom sastavu, apsolutno su jako snažni i opasni. No sustav Davis Cupa je takav da svaka reprezentacija može biti nezgodna i svaka može imati jednog jako dobrog igrača koji može pobijediti svakoga na određeni dan, a parovi su uvijek neizvjesni. Drago mi je da smo domaćini, da ćemo igrati kod kuće i sigurno će nam biti ugodnije nego li negdje vani.

U parovima ste svjetski vrh, ali kakvi ste jedan protiv drugoga u singlu?

Mektić: Slabo igramo singl, makar jesmo imali plan odigrati na svim podlogama po jedan set pa da vidimo tko je bolji. Ali nakon što smo odigrali prvi put, odmah smo drugi dan dobili koronu i morali propustiti Roland Garros, pa smo zaključili da igranjem singla izazivamo lošu karmu, pa smo ipak odustali. I bolje tako, jer se trave čak i malo bojim, odnosno igranja na njoj. Jer kad bismo igrali, onda bi bilo “na nož”, bez popuštanja, a igrati parove i singl velika je razlika, drugačije su to kretnje. Samo bismo riskirali ozljedu.

Obojica imate naklonost prema košarci, s društvom s Toura igrate NBA Fantasy? I čujemo da ne volite gubiti...

Mektić: Ma "koljemo" se, da, ali...

Pavić: Ali konstantno smo loši, sredina tablice stalno. A nakon godina provedenih u sredini, nisi više zadovoljan prosjekom. Ima nas dosta koji igramo, sve jasno ekipa iz tenisa. Tko je najbolji? Ma onaj Rubljovljev fizioterapeut, Španjolac Marc, dobar je i Alexander Peya, on je drugi, a mi smo tamo negdje u borbi za šesto mjesto.

Mektić: Sad je uskoro kraj regularne sezone, još par utakmica pa završava i to. A onda nastupa šest mjeseci tuge i dosade do sljedeće NBA sezone.

Pavić: Valjda zato i mi onda krenemo bolje igrati tenis!

Linker
19. travanj 2024 23:33