DAMIR KRAJAC CROPIX
ULAZI U TOP 500

Mili Poljičak stigao do prve profesionalne titule, 18-godišnji Splićanin za trofej srušio prvog nositelja

U nedjeljnom finalu do pobjede je stigao nakon velikog preokreta u trećem setu
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 22. siječanj 2023. 18:24

Mili Poljičak, 18-godišnji Splićanin koji je prošloga ljeta zablistao na Wimbledonu i osvojio titulu pobjednika u juniorskoj konkurenciji, sada je stigao i do prvog profesionalnog trofeja.

Poljičak (ATP 510) je, naime, u tuniškom Monastiru, na ITF turniru iz kategorije M15 (nagradni fond 15.000 dolara) igrao svoje prvo finale na tzv. Futuresima i odmah osvojio pehar pobjednika. Svladao je prvog nositelja, Francuza Robina Bertranda (ATP 445) sa 6:1, 2:6, 6:4 i tako nastavio sjajan hrvatski teniski niz u Monastiru.

Naime, na istim je terenima koncem prošle sezone Dino Prižmić osvojio tri turnira (M15) u tri uzastopna tjedna, a na početku nove godine, Poljičak je preuzeo "štafetu". Prvo je prošloga tjedna igrao polufinale, a u ovome tjednu, eto, otišao do kraja. Kada tome dodamo da je paralelno proteklog tjedna u Tunisu i Dubrovkinja Katarina Ćirić-Bagarić igrala polufinale na ITF-ovom W40 turniru, onda je Monastir doista postao jako hrvatsko tenisko utočište.

Poljičak je, pak, u nedjeljnom finalu do pobjede stigao nakon velikog preokreta u trećem setu. Naime, nakon što je uvjerljivo osvojio prvu dionicu, Francuz je u nastavku meča zaigrao puno bolje, štoviše od 2:2 u drugom setu osvojio je osam od sljedećih devet gemova, odnosno uzeo drugi set 6:2 i poveo 4:1 u trećem. Imao je i break-loptu za 5:1 i da ju je iskoristio vjerojatno bi priči bio kraj.

Međutim, Mili je poslije toga krenuo u veliki obrat i vratio u sljedećem gemu break (iako je i tu Bertrand imao loptu za gem), pa izjednačio na 4:4. Bit će da je to slomilo duh Francuza jer u posljednja dva gema nije osvojio ni poena, dapače, ukupno je s 11 uzastopnih poena Poljičak zatvorio meč za svoj profesionalni prvijenac.

S ovime će Mili novi tjedan dočekati na 464. mjestu ATP liste, odnosno prvi puta se spustiti ispod Top 500 na svijetu.

Linker
09. travanj 2024 15:59