GORAN ŠEBELIĆ/Cropix
USPJEH U BANJA LUCI

Mladi hrvatski as izborio prvo polufinale na ATP Challengeru, a onda bez borbe ušao i u finale

Dino Prižmić trebao je igrati protiv Mađara Maroszana, ali ovaj je predao meč tako da će 18-godišnji Splićanin odmoran dočekati nedjeljno finale
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 11. kolovoz 2023. 22:37

Dino Prižmić (ATP 241) izborio je svoje prvo finale na turniru iz Challenger razine. Mladi hrvatski tenisač, nedavni četvrtfinalist ATP turnira u Umagu, u petak je prvo u Banja Luci pobijedio miljenika domaće publike Damira Džumhura (ATP 172) sa 6:3, 6:4 za plasman u polufinale, no sljedećeg jutra dobio je "besplatan" prolaz i u finale.

Mađar Fabian Maroszan (ATP 89) odustao je, naime, od subotnjeg meča, pa će Prižmić bez borbe i s danom odmora dočekati nedjeljno finale. Protivnik će mu biti bolji iz meča Belgijanca Kimmera Coppejansa (ATP 160) i Nijemca Marka Tope (ATP 405).

Splićanin je protiv Džumhura, inače, probio barijeru četvrtfinala na Challengerima, jer do sada je imao 0-6 u takvim mečevima. No, to je zapravo potpuno kriva perspektiva gledanja na tu činjenicu. Jer valja imati na umu da je ovo u Banja Luci 18-godišnjem Dini tek 13. turnir na Challenger razini uopće u karijeri, dakle na više od polovice takvih turnira je bio u četvrtfinalu, što je zapravo sjajan uspjeh.

Gledano samo ovu godinu, Dino je na omjeru 17-9 na Challengerima, odnosno od deset njih ovo je sedmi put da je igrao najmanje četvrtfinale. I daleko stariji i iskusniji tenisači voljeli bi se pohvaliti takvom statistikom...

K tome je još u međuvremenu uspio "ugurati" i jednu ITF titulu (Poreč u sklopu Istarske rivijere) te osvojio juniorski Roland Garros, uz spomenuto četvrtfinale ATP turnira u Umagu, koje je tijesno izgubio od kasnijeg pobjednika Alexeija Popyrina.

Ova pobjeda značit će jasno i novi pomak na ATP ljestvici te potpuno približavanje Top 200 na svijetu. Turnir u Banja Luci započeo je kao 241., što mu je najbolji plasman dosad, a s finalom će napredovati na otprilike 205. mjesto, a jasno može ići i još više upiše li još jednu pobjedu, odnosno osvoji li svoj prvi ATP Challenger naslov u Banja Luci.

Linker
30. travanj 2024 21:57