MARTIN KEEP Afp
SLJEDEĆI KORACI

Mogući raspleti: Što slijedi nakon odluke ministra? Đokoviću prijeti još jedan, puno teži udarac!

Slučaj se vraća sucu Anthonyju Kellyju koji je na prvom ročištu poništio odluku o uskraćivanju vize?
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 14. siječanj 2022. 08:56

Nakon što je australski ministar za imigracije Alex Hawke poništio vizu Novaka Đokovića, njegovi će pravnici odmah stupiti u akciju.

Australski The Age izvijestio je kako odvjetnici vjeruju da bi se rasprava mogla ubrzati smanjenjem duljine pismenih podnesaka i usmenih dokaza.

Ode li slučaj na sud, Đokovićevi odvjetnici nadaju se da bi slučaj mogao doći na red već tijekom vikenda, te da bi sve moglo završiti u nedjelju. Ako srpski tenisač po drugi put 'pobijedi' australsku vladu, mogao bi početkom sljedećeg tjedna započeti s natjecanjem na prvom Grand Slam turniru sezone, Australian Openu.

Novakov pravni tim dobio je dokumente u 18.03 po australskom vremenu. Prema informacijama The Agea, Đokovićev slučaj vratio bi se sucu Saveznog okružnog suda Anthonyju Kellyju koji je na prvom ročištu poništio odluku o uskraćivanju vize najboljem tenisaču svijeta, no on bi ga mogao usmjeriti prema Saveznom sudu.

Međutim, moguć je i drugi scenarij. Tako bi Đoković mogao biti prisiljen napustiti Australiju u roku od svega par sati. Ministar Hawke poništio mu je vizu zbog 'zdravlja i javnog reda, te na temelju toga što je bio javni interes da tako postupi'.

Hawke je prilikom donošenja takve odluke imao izuzetno široke ovlasti. Ne bude li Đokovićeva žalba uspješna, moglo bi mu se zabraniti izdavanje vize u roku od sljedeće tri godine, što bi značilo i da u tom razdoblju ne može igrati na Australian Openu.

Novinari The Agea ističu kako ova odluka ima i političku pozadinu.

''Aktualni australski premijer Scott Morrison poslao je bogatu tenisku zvijezdu kući nakon što je zaključio da bi mu davanjem posebnog tretmana platio enormnu političku cijenu. Politički čimbenici bili su ključni u odluci ministra Hawkea, jednog od Morrisonovih najbližih saveznika'', piše Thje Age.

U Australiji od početka korona krize vladaju vrlo stroga pravila koja uključuju česte lockdowne i poseban tretman necijepljenih građana. S obzirom na to da Đoković nije cijepljen protiv koronavirusa te na njegove nedavne postupke kad se zaražen pojavljivao u javnosti, Australija bi ga doista mogla kazniti zabranom pristupa u sljedeće tri godine. U političkom smislu, takvu bi odluku vjerojatno podržala većina glasača...

Linker
26. travanj 2024 21:37