PRVA ZVIJEZDA UMAGA

MONFILS 'Borna Ćorić je tako mlad i tako dobar, čeka ga blistava budućnost'

'Iznenadilo me kada je Marin Čilić osvojio US Open, iako ga poznajem godinama i znao sam da može doći do vrha'
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 24. lipanj 2015. 11:18

Organizatore umaškog ATP turnira prije nekoliko je dana uznemirila vijest o ozljedi Gaëla Monfilsa, 18. igrača svijeta i prve zvijezde 26. Konzum Croatia Opena.

Francuz je u Halleu morao predati meč Andreasu Seppiju i prve informacije glasile su kako mu je Wimbledon prekrižen, a srpanjski turniri pod upitnikom. Pokazalo se, srećom, kako ozljeda uopće nije ozbiljna i Monfils očekuje da će već sljedećeg tjedna biti u akciji.

- Svaki dan odrađujem tretmane i nadam se da ću biti OK za Wimbledon - potvrdio nam je 28-godišnji Parižanin, s kojime smo razgovarali manje od mjesec dana uoči dolaska u Umag.

Monfils se u 'školjci' Stella Marisa prvi put predstavio 2013. godine, kada je stigao do polufinala i tamo izgubio od Fogninija. U četiri meča na terenu, ali i izvan njega, potvrdio je reputaciju najvećeg zabavljača na Touru i magneta za publiku koja ga je odmah prigrlila.

Što vas je motiviralo da se vratite u Umag?

- Lokacija, stadion, ljudi, sve je fantastično. U Umagu se osjećam dobrodošao. Naš je kalendar uvijek kompliciran, no kada god mogu osloboditi nešto vremena da odigram taj tjedan, više sam nego sretan što se mogu vratiti. Iz 2013. imam sjajne uspomene. Turnir je bio odličan, došao sam do polufinala, ali jednako sam uživao i izvan terena. S Dolgopolovim sam nastupio na pozornici, to iskustvo ću dugo pamtiti…

Što od vas možemo očekivati ove godine?

- Nadam se da ću otići malo dalje nego prošli put, no svi će imati šanse, ždrijeb je vrlo gust s nekoliko vrhunskih igrača.

Mislite li da zbog svojih atraktivnih poteza na turnirima imate veću podršku publike nego ostali igrači?

- Jasno mi je da navijači vole takve stvari. No katkad igram takve udarce jednostavno zato jer mislim da su najbolje rješenje u određenom trentku, a ne nužno da bih proizveo show.

Pobjeđivali ste Federera, Nadala i Murrayja, ali ne i Đokovića, iako ste nekoliko puta bili vrlo blizu. Što je potrebno da konačno svladate i njega?

- Novak mi stvara probleme koje dosad nisam uspijevao riješiti. Radim na tome da sljedeći put kada se susretnemo budem spreman za njih. To je velik izazov, jer je njegova razina igre u ovom trenutku nevjerojatna. Ipak, uvjeren sam da neću biti bez šansi.

Najmlađi ste od četvorice Francuza u Top 20, stvara li vam to dodatan pritisak?

- Zapravo i ne, jer smo po godinama vrlo blizu, a nekoliko mjeseci ne čini neku veliku razliku. Volio bih igrati koliko god će mi to tijelo dopuštati, iako mi je najveći prioritet da ostanem zdrav.

Što mislite o potencijalu Borne Ćorića, koji će također biti u Umagu? Jeste li ga imali priliku gledati?

- Zanimljivo, upravo smo prije dva tjedna zajedno trenirali u Stuttgartu. On je tako mlad i već tako dobar igrač. Sigurno je da će se nastaviti uspinjati i razvijati svoj potencijal. Teško je procijeniti gdje će točno biti za dvije ili tri godine, ali pred njime je sigurno svijetla budućnost.

A je li vas iznenadilo kada je naš najbolji igrač Marin Čilić osvojio US Open?

- Moram priznati da sam bio malo iznenađen jer igramo u eri gdje je samo nekoliko tenisača dotad uspijevalo osvojiti najveće trofeje. Ipak, Marina poznajem godinama i uvijek sam znao da ima predispozicije za odlazak na sam vrh.

Još malo o Hrvatima. Ivanišević i Ljubičić sada su treneri…

- I to sjajni treneri. Vrlo sam impresioniran onime što rade i uspjesima koje su već postigli. Lijepo je vidjeti stare dečke da posvećuju svoje vrijeme novoj generaciji igrača.

Koji je vaš najveći cilj u karijeri?

- Možda već znate da ne volim pričati o svojim ciljevima. Čuvam ih isključivo za sebe. No imam jedan san, a to je osvajanje Grand Slam turnira.

U školi ste bili odlični u atletici i košarci, zašto ste na kraju izabrali tenis?

- Igrali su ga moji roditelji pa se nekako nametnuo kao logičan izbor. Naravno, bio sam vješt i u drugim sportovima, ali tenis je ono čime sam se oduvijek htio baviti.

'Do kraja godine želim napraviti nešto veliko'

* Hoće li biti lakše igrati na turniru na kojem je vaš menadžer Lawrence Frankopan ujedno i direktor?

- Ovo mi je prvi takav slučaj pa ću vam na to morati odgovoriti kada turnir završi. No budući da Frankopana poznajem godinama, mislim da će mi biti od pomoći što ću ga imati u blizini.

* Ostalim igračima iz vaše agencije StarWing krenulo je sjajno. Wawrinka je osvojio Roland Garros, Ćorić je zvijezda u usponu... Jeste li vi zadovoljni svojom sezonom?

- Sezona je solidna, ali htio bih napraviti još veći iskorak. Imam visoka očekivanja i htio bih u drugom dijelu godine napraviti nešto doista veliko.

OSOBNI KARTON

Gaël Monfils

Rođen: 1. rujna 1986. u Parizu

Profesionalac od: 2004.

Zarada u karijeri: 8,933.950 $

Najbolji renking: 7.

Trenutni renking: 18.

Naslovi: 5

Omjer u karijeri: 337-193

Omjer u 2015: 24-10

Nastupi u Umagu: 1 (polufinale 2013.)

Linker
22. rujan 2024 01:03