Bpi/Shutterstock Editorial/Profimedia
‘ISPRANI MOZGOVI‘

‘Možda ću biti ubijen, možda ću ja morati ubiti!‘ Bivši pobjednik Umaga prozvao ruske tenisače tijekom granatiranja

Aleksandr Dolgopolov jedan je od mnogih sportaša koji su se latili oružja za obranu svoje zemlje
Piše: SNObjavljeno: 24. ožujak 2022. 11:51

U razgovoru za Sports Illustrated bivši ukrajinski tenisač, osvajač ATP turnira u Umagu iz 2011. godine, otvoreno je pričao o svojoj odluci da pristupi ukrajinskim braniteljima u ratu protiv Rusije.

Intervju je davao u predgrađu Kijeva, a isti je u nekoliko navrata morao biti prekidan zbog granatiranja.

"Možda ću biti ubijen, možda ću ja morati ubiti nekoga. Što da kažem? Ovo je rat", objašnjava Dolgopolov, bivši 12. tenisač svijeta.

Dosad je, kaže ovaj 33-godišnjak, imao sreće.

"Ne mogu vam reći kakav je osjećaj dok na vas pucaju. Odluka da stupim u rat? Bila je to teška i opasna odluka. Zamijenili smo rekete i žice za puške i metke", dodaje Dolgopolov, koji je prošao kratku ratnu obuku prije stupanja na bojišnicu.

"Možda nisam savršeno spreman, ali sada se osjećam ugodno s oružjem", kaže Dologopolov.

On je samo jedan u nizu ukrajinskih sportaša koji su uzeli oružje da bi branili svoju domovinu, a među ostalima su boksači Oleksandr Usyk, Vasil Lomačenko i Vladimir Kličko, kao i tenisači Serhij Stahovskij i Andrej Medvjedev.

Pozvao je Dolgopolov ruske tenisače da osude poteze svoje zemlje.

"Znam da su ruski tenisači rekli: 'Stop ratu!', ali za mene to nije dovoljno jaka poruka, to nije poruka kojom se osuđuju potezi njihove zemlje. Ako vladajuća tijela svjetskog tenisa žele da nastave igrati mislim da bi javno trebali osuditi svoju zemlju i vladajuće za njihove odluke. To je jedini način na koji ruski narod može zaustaviti Putina. A koliko sada vidimo u Rusiji puno ljudi podržava ovakvo stanje, oko 70%. Oni zapravo misle da je rat u Ukrajini ništa. Sve je to smiješno, mozgovi su im isprani s propagandom", zaključio je Dolgopolov.

Linker
02. svibanj 2024 14:42