Kylie McKenzie navodi da ju je bivši trener dirao po intimnim dijelovima tijela

 INSTAGRAM/Kylie McKenzie
PODIGLA JE TUŽBU

Mučna ispovijest Amerikanke! U suzama se povjerila novinarima i optužila trenera za seksualno zlostavljanje

Tenisačica Kylie McKenzie (23) podigla je tužbu protiv Američkog teniskog saveza (USTA)
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 31. ožujak 2022. 07:35

Navela je kako ju je ovo tijelo propustilo zaštititi od trenera koji ju je seksualno zlostavljao kada je imala 19 godina.

McKenzie je na konferenciji za novinare u utorak istaknula kako ju je tada 34-godišnji Anibal Aranda dirao po intimnim dijelovima tijela, uključujući i vaginu, u studenom 2018. u USTA-inom trening centru u Orlandu. Prije nego što ju je navodno počeo dirati, Aranda joj je rekao da je lijepa i postavljao joj pitanja o njezinom tijelu.

Još ranije joj je, navodi McKenzie, njezin bivši trener dodirivao trbuh i struk, te pritiskao svoje tijelo uz njezinu stražnjicu i hvatao je za bokove pod izlikom podučavanja tehnike tenisa. McKenzie je u suzama rekla novinarima da je seksualno zlostavljanje negativno utjecalo na njezino samopouzdanje i samopoštovanje te da ju je tjeskoba koju je osjećala zbog zlostavljanja progutala na teniskom terenu 2019. i 2020.

Zaposlen sedam godina

- To je bilo štetno za mene kao osobu i kao igračicu - rekla je McKenzie.

U tužbi se navodi da je Aranda, koji je bio zaposlen u USTA-i oko sedam godina, prije no što je dobio otkaz, koristio svoju poziciju trenera kako bi dobio pristup ranjivim sportašicama i počinio seksualne napade na njih.

Glasnogovornik USTA-e Chris Widmaier rekao je da u Savezu nisu imali saznanja o uznemiravanju ili Arandinom neprikladnom ponašanju sve dok McKenzie nije prijavila incident.

Trener sve opovrgava

- USTA je slijedila su svoje utvrđene procedure kako bi brzo prijavila incident te zaštitila i podržala gospođicu McKenzie - rekao je Widmaier.

New York Times je izvijestio da je Aranda zanijekao da je neprimjereno dirao McKenzie u svom svjedočenju tijekom istrage Centra SafeSport, koji ispituje uznemiravanje i druge optužbe za zlostavljanje u američkom sportu.

McKenzie je pod nadzor USTA-inih trenera došla kad je imala 12 godina. Kao 15-godišnjakinja je osvojila državno prvenstvo i igrala na juniorskom US Openu, a u tom je razdoblju pobjeđivala i igračice poput Sofije Kenin, kasnije osvajačice Australian Opena. Karijera joj je u međuvremenu zapela, a ona tvrdi da je glavni razlog zlostavljanje kojem je bila izložena.

- Odrasla sam u USTA-inom sustavu i vjerovala sam im. Nadala sam se da će ovo shvatiti ozbiljnije, ali bila sam u krivu - istaknula je McKenzie.

Linker
17. svibanj 2024 10:34