AFP
LEGENDE NA TRIBINI

Murray: 'Nećete dobiti obračun Lendla i Beckera... Oni nas mogu samo gledati!'

Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 29. prosinac 2013. 14:26

Danas mnogi tvrde da je Andy Murray povukao lavinu. Kad se odlučio za Ivana Lendla, koji je godinama bio izvan tenisa, za većinu je to bio potez očajnika. Ako Škot i nije bio siguran kamo sve to vodi, sad kad su zajedno osvojili US Open i Wimbledon te olimpijsko zlato, oni koji su se smijali ili smješkali poput Johna McEnroea, danas će reći "znao sam".

U međuvremenu trenerski su se angažirali Goran Ivanišević (Čilić), Sergi Bruguera (Richard Gasquet), Michael Chang (Kei Nishikori) i na kraju vijest koja je odjeknula žešće od svih ostalih zajedno Boris Becker u kutu Novaka Đokovića.

- Ne bih rekao da je to neka moja posebnost ili inovacija. Vrijeme će pokazati možemo li ovo smatrati slučajnošću ili trendom.

Neki su u svemu što se događa vidjeli željom velikih za "izgubljenim naslovnicama", što bih za Beckera i povjerovao jer inzistira na tituli "glavnog trenera", dok Ivana Lendla, Gorana Ivaniševića također, to nikad nije zanimalo. Teško je zamisliti osobu koja je toliko smirena i flegmantična kao Lendl. A ni njegov učenik nije daleko. Murraya malo toga može izbaciti iz ravnoteže. I na terenu.

Stoga su se novinari upravo kod Andyja Murraya zanimali i tražili odgovor na pitanje; može li se ovo pretvoriti u obračun trenera?

- Ne, ni slučajno. Neće to biti obračun Lendla i Beckera. Treneri samo do određene faze mogu pomoći, kad izađemo na teren, onda prestaje njihov utjecaj. Mogu samo gledati i nadati se najboljem.

Ostaje pitanje mogu li nekad veliki tenisači ili igrači, svejedno, biti jednako uspješni treneri? Ili su se u igračkim danima iscrpili, pa im to više nije važno? Iako je očito da nije u pitanju želja za povratkom na naslovnice. Postoji tu i "nadnica za strah", koja sigurno nije mala.

A kad smo već kod Lendla i Beckera, Čeh je osvojio daleko više turnira (94-49), više Grand Slam naslova (8-6), bolji je u međusobnim dvobojima (11-10), ali Becker je dobio pet od šest na Grand Slam turnirima. Uključujući tri finala, Australian Open, Wimbledon i US Open. Ako je to uopće važno.

A odgovor na pitanje zašto baš sad, zašto se nisu pojavili ranije? Pitao sam Gorana Ivaniševića...

- Nije baš da iza svakog ugla čeka trener kojeg bi svi željeli angažirati.

Što i nije daleko od istine. No, da bismo to prihvatili kao trend, u trenere bi morali Pete Sampras i Andre Agassi.

- Kladim se da neće, ali kakva su vremena...

Linker
23. rujan 2024 09:48