DANIEL LEAL/Afp
POTOP VELIKANA

Nadala i Čilića nakon Roland Garrosa čeka ogroman pad na ljestvici. Tako nisko nisu bili od početka karijere

Čak ni kad je bio nepravedno suspendiran, Marin nije bio izvan društva 50 najboljih na ATP ljestvici
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 26. svibanj 2023. 08:06

Kad se u nedjelju podigne prašina na Roland Garrosu, prvi put u karijeri na njemu neće biti Rafaela Nadala (36), a ni Marina Čilića (34). Obojica su kroz karijeru imali veće i manje ozljede, izostanke s Toura koji su znali trajati i mjesecima, ali nikad do ove godine nisu propustili nastup na pariškom Grand Slamu.

Nadalova romansa s Parizom jedna je od najvećih sportskih priča u povijesti uopće, okrunjena s rekordnih 14 naslova, od kojih je posljednji stigao lani. I Čilić je upravo prošle godine ostvario svoj najbolji rezultat u Parizu, doguravši do polufinala gdje ga je izbacio Casper Ruud.

Godinu dana kasnije, obojica i dalje prolaze kroz rehabilitaciju - Nadal zbog ozlijeđenog mišića kuka, a Čilić zbog desnog koljena - i pripremaju se na velik pad renkinga. Kad se dan nakon finala Roland Garrosa ažurira stanje na ATP ljestvici, obojica će upisati svoje najniže plasmane još od ranih dana karijere.

Nadala čeka ispadanje iz Top 100 i prema sadašnjoj projekciji bodova, potonut će negdje između 130. i 140. mjesta na ljestvici. Posljednji put je izvan društva 100 najboljih bio u travnju 2003. godine, dakle prije više od dva desetljeća (!), a budući da je najavio da se neće vratiti još mjesecima, spust će se samo nastaviti.

Što se tiče Čilića, njemu za prošlogodišnji polufinale otpada 720 bodova, što će ga, kako sada stvari stoje, baciti negdje ispod 60. mjesta. Međugorac je lošiji plasman posljednji put imao također na samom početku karijere, krajem 2007. godine kad je još bio tinejdžer. Čak ga ni suspenzija koju je nepravedno zaradio 2013. godine nije koštala tako drastičnog pada: tada je nakratko ispao iz top 40, pa se za manje od godinu dana, kao osvajač US Opena, trijumfalno vratio u top 10.

Čilić nam je prije nekoliko dana potvrdio da se vraća na turniru u ‘s-Hertogenboschu, u predvečerje Wimbledona na kojem lani nije nastupio zbog pozitivnog testa na covid. Uspije li brzo uhvatiti formu na travi, boravak izvan top 50 mogao bi biti kratkog vijeka.

Linker
25. travanj 2024 18:54