Rafael Nadal je osvojio svoj 14. Roland Garros, a u finalu je pobijedio Novaka Đokovića

 Zabulon Laurent/abaca/Abaca Press/Profimedia
OGLASILI SE IZ WADA-E

Nadala optužuju za doping! Teorija uzburkala vode u Srbiji, ubrzo stigao odgovor: ‘To nije zabranjeno!‘

Španjolac se našao pod povećalom medija, posebno onih u Srbiji, nakon osvajanja novog Roland Garrosa
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 10. lipanj 2022. 13:37

Rafael Nadal nedavno je i 14. put u karijeri slavio na Roland Garrosu u Parizu. Španjolac je ovoga puta do naslova prvaka stigao pomalo neočekivano jer je i sam njegov nastup bio upitan zbog kronične ozlijede stopala koja ga muči već neko vrijeme.

"Igrao sam dva tjedna u ekstremnim uvjetima pod injekcijama koje su anestezirale stopalo. Zbog te anestezije nisam imao osjećaj u stopalu", otkrio je Nadal nakon finala.

Španjolac je u finalu pobijedio Novaka Đokovića, a srpskim medijima nije trebalo dugo da zaključe da se radi o dopingu. Njihove teorije još su se više rasplamsale nakon što je Svjetska anti-dopinška organizacija (WADA) objavila podatke o broju testiranja kod tenisača u godini dana, a oni pokazuju da nisu svi testirani jednak broj puta.

Najviše doping testova prošao je Rus Andrej Rubljov koji je testiran 26 puta, a na drugom mjestu nalazi se Grk Stefanos Tsitsipas koji je na testu bio 23 puta. Srpski tenisač Novak Đoković je testiran 21 put, koliko i Aleksandar Zverev.

U istom vremenu, Rafael Nadal je testiran samo 14 puta, a samo dva od tih 14 puta je bilo izvan samih turnira, dok je primjerice Đoković u osam navrata testiran kad se nije radilo o natjecanju. To sve je rasplamsalo priče o Nadalovom dopingu i uroti protiv igrača sa "slavenskom krvi".

Glasinama o Nadalovom dopingu i korištenju spomenutih injekcija za anasteziranje stopala kako bi poboljšao svoju izvedbu odlučio je na kraj stati direktor WADA-e Olivier Niggli.

"Takve injekcije nisu na listi zabranjenih supstanci WADA-e jer se smatra da ne poboljšavaju sportski učinak i da nisu štetne. Nadal je 14 puta osvojio Roland Garros. Kako prijašnjih 13 puta nije imao potrebu za injekcijama, vjerojatno ni 14. put nije pobijedio zahvaljujući njima", jasan je bio Niggli.

Linker
20. travanj 2024 05:07