TIZIANA FABI Afp
NIKOLA MEKTIĆ ZA SN

Najbolji par u ‘ilegali‘: ‘Mate je otišao na svoju stranu, od povratka u Hrvatsku se nismo vidjeli‘

Zagrepčanin je nakon šoka u 1. kolu US Opena neplanirani višak dana iskoristio za odmor na Korčuli
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 20. rujan 2021. 14:32

Najbolji svjetski teniski par Nikola Mektić i Mate Pavić su se povukli “u ilegalu” nakon šokantne eliminacije u 1. kolu US Opena od Nathaniela Lammonsa i Jacksona Withrowa (2:6, 5:7). U posljednjih dvadesetak dana niste ih mogli vidjeti, makar je bilo dosta primanja za naše olimpijce, što u Zagrebu, što u Splitu, ali njih na tim protokolarnim obavezama nije bilo. Njihove zlatne olimpijske medalje su na sigurnom, kao i pehari za osvajanje Wimbledona te još sedam turnira u ovoj čudesnoj 2021. godini.

- Kad se već dogodilo to što se dogodilo, rekli smo da ćemo neplanirani višak dana maksimalno iskoristiti i eto mene na Korčuli već dva tjedna - javio se Nikola.

- Ionako nismo imali nikakav odmor, a znali smo da ćemo ga imati nakon US Opena kako god završilo. Ovako smo dobili još nekoliko dana, ja sam na otoku, a Mate je bio u Splitu, u Istri... Svatko na svoju stranu. Nismo se ni vidjeli.

Pljuska u New Yorku

Gledaju se cijelu godinu, moraju se i odmoriti jedan od drugoga. Prije nego opet krenu po pobjede, tamo od Indian Wellsa u prvoj polovici listopada.

image
ELSA Afp

- Vjerujem da je tako. U New Yorku smo dobili pljusku, nismo očekivali takav rasplet, ali zato smo sada opet gladni uspjeha.
Što uopće reći o tom meču u Flushing Meadowsu? Treba napomenuti da su nakon osvajanja Wimbledona i zlata u svehrvatskom finalu u Tokiju protiv Marina Čilića i Ivana Dodiga, Mektić i Pavić u Torontu na Masters 1000 turniru igrali čak 12. finale ove sezone i izgubili u “match tie-breaku” od Rajeeva Rama i Joea Salisburyja. Onda im se dogodio prvi kiks, u Cincinnatiju su u 1. kolu zapeli protiv Huberta Hurkacza i Jannika Sinnera, opet u “match tie-breaku”.

- Što se dogodilo? Naš najlošiji meč ove sezone. Osjetilo se da nismo sto posto unutra, pogotovo s mentalne strane, makar smo mi na treninzima odrađivali sve kako treba. U taj meč smo i zbog uvjeta, nešto vjetra, sjene na dobrom dijelu terena, ušli malo opreznije, a oni su pucali iz sve snage i na brzinu su nam napravili tri breaka. Zatekli su nas, publika se zapalila. Izgledalo je kao da su oni mi, a mi oni, što će reći da su oni najbolji par svijeta, dok smo mi u turnir ušli s pozivnicom. Do 6:2, 5:4 su nas ispeglali i da je završilo u sljedećem gemu, ništa ne bismo mogli reći. No, mi smo vratili break, samo da bi u sljedeća dva imali toliko peha kakav nisam doživio nikada. Zaslužili smo barem tie-break u drugom setu, možda bi se dogodio preokret. Baš mi je krivo zbog ta dva gema.

U Torino i na nogomet

Realno, a Nikola je realan tip, jednom su on i Mate morali sići s oblaka i vratiti se na zemlju. Zaključno sa zlatom u Tokiju bili su manje-više nedodirljivi u svojoj prvoj zajedničkoj godini. Što god su dotakli, pretvaralo se u zlato. U Japanu doslovno tako.

- Uopće, nakon Tokija se bilo teško motivirati i otići na sjevernoameričku turneju, makar smo mi imali ideju da ćemo dati sve od sebe na ta tri turnira u Torontu, Cincinnatiju i New Yorku, znajući da nakon toga nećemo igrati četiri tjedna. Htjeli smo nastaviti naš niz. Istina je da smo u Torontu mogli izgubiti od Evansa i Skupskog u 1. kolu, ali mi smo došli do finala. Bilo je za očekivati da ćemo u jednom trenutku pasti, da nam se nešto ovako može dogoditi. Da se razumijemo, nismo mi bili tragični, možda smo pali 10 do 15 posto u našoj izvedbi, što će reći da je konkurencija izjednačena, da nemaš pravo na slab dan.

Kao što su to najbolje iskoristili Ram i Salisbury. Pobjednici Toronta, potom i osvajači US Opena. Amerikanac i Britanac su se kristalizirali kao drugi najbolji par svijeta i najveća prijetnja HR-tandemu.

- Meni je drago da su oni pobijedili, jer ne volim iznenađenja, ulijetanja sa strane. Njihova pobjeda na US Openu je potvrda njihove vrijednosti. Blizu nama i njima su Granollers i Zeballos. To što su ova dvojica pobijedila i primakla nam se na 1800 bodova zaostatka, koristit će i nama. Bit će nam izazov, prednost više nije toliko velika, makar nema puno turnira od kraja sezone. Mi ćemo igrati Indian Wells, Beč, Pariz i ATP Finals u Torinu. Možda uđemo na još jedan, ovisno o rezultatima, ali to bi trebalo biti to. Torino će biti fora, prvi put se tamo igra nakon Londona, sigurno će biti dobro i s puno gledatelja.

Za Mektića i Pavića je dobro da se nakon ATP Finalsa u Torinu, u istom gradu nešto kasnije igra i skupina Davis Cupa u kojoj je i Hrvatska. Komotno mogu ostati, nastaviti trenirati, pa i pogledati utakmice Juventusa ili Torina. S tim da su u Torinu trener Ivan Jurić uz Marka Pjacu i Josipa Brekala.

- To uopće nije loša ideja - nasmijao se.

- Uglavnom, naš je cilj obraniti prvo mjesto i pritom ne očekujemo da naši suparnici neće napraviti ništa, nego da mi pobjeđujemo.

Korčula je, kaže Nikola, pun pogodak. Nije mogao izabrati bolje.

- Vrijeme je savršeno, ovdje u Žrnovu ima jedan teniski teren, tvrda podloga, bolji od svih što ih imamo u Zagrebu. Da ne govorim da s jedne strane gledam more, a s druge u šumu. Treniram svaki dan, trener Goran Orešić je također ovdje. Baš nam je dobro. Mate i ja bi se trebali naći u srijedu i početi trenirati, makar ni to nije sigurno.

Nesporna kvaliteta

Bez obzira na taj US Open, sezona je i dalje kao iz snova.

- Tko smo nas dvojica da ne bismo smjeli izgubiti? Nevjerojatno je da smo u jednom trenutku imali 17-1 u “match tie-breaku”. Da je bilo obratno, 1-17, bila bi katastrofa, zar ne? Mislim, nije slučajno da smo mi dobili toliko neizvjesnih mečeva, kvaliteta naše igre je nesporna, a opet, moramo biti sretni i zadovoljni, te napraviti sve da sezonu odigramo do kraja najbolje što možemo.

MEKTIĆ I PAVIĆ

Titule:
Antalya, Melbourne 2, Rotterdam, Miami, Monte Carlo, Rim, Eastbourne, Wimbledon, Olimpijske igre

Finala:
Dubai, Madrid, Toronto

Omjer: 56-8

Linker
20. travanj 2024 00:31