Dino Prižmić

 Goran Šebelić/Cropix
PRVI TURNIR U POREČU

Najduža teniska tradicija u Hrvatskoj: krenula nova Istarska rivijera, Dino Prižmić prvi nositelj

Svoje su prve bodove na istarskim terenima skupljali Ivanišević, Ljubičić, Čilić, Pavić, Mektić...
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 06. ožujak 2023. 14:26

Prošle je godine proslavila jubilarnih 50 godina postojanja, a Istarska rivijera ovoga je tjedna krenula u stvaranje sljedećih 50 godina. Najmanje još 50, rekli bismo, jer ovo najstarije hrvatsko tenisko natjecanje, koje je začeto 1972. godine i nije održano samo 1992. godine, u jeku Domovinskog rata, toliko je dobroga dosad donijelo hrvatskom tenisu i bilo toliko važno za hrvatski tenis u cjelini, da bi sve osim nastavljanja tradicije bilo nezamislivo.

Na Istarskoj su rivijeri svoje prve profesionalne korake napravili gotovo svi najbolji hrvatski tenisači unazad tih pola stoljeća, odnosno oni koji su imali priliku igrati u tom razdoblju. Goran Ivanišević prošle je godine, upravo na svečanom obilježavanju 50. rođendana, rekao “kad sam tek počinjao s tenisom, san mi je bio zaigrati na Istarskoj, a ne na Wimbledonu” i samo ta jedna rečenica reći će više od svega o značaju i veličini ovih turnira početne ITF razine.

Svoje su prve bodove na istarskim terenima skupljali i Goran Prpić, i Bruno Orešar, i Ivan Ljubičić, i Marin Čilić, pa i Mate Pavić i Nikola Mektić, a to su samo najistaknutiji hrvatski tenisači i oni koji su kasnije osvajali ATP turnire, Grand Slamove, bili svjetski broj 1 ili, pak, bili u Top 3.

Horvatovih 30 godina

A gdje su još stranci velikani koji su u mladim danima svojih karijera također iskustvo skupljali duž obale Istre? Teško ih se svih sjetiti, odnosno lako je nekoga omaškom preskočiti, ali ako ćemo istaknuti i “samo” Borisa Beckera, Thomasa Mustera, Cedrica Piolinea, Richarda Krajiceka, Petra Kordu iz davnijih dana, do Dominica Thiema, Andreja Rubljova, Jannika Sinnera iz recentne prošlosti, više od toga i ne treba.

Svi su oni negdje morali početi, a Istarska rivijera bila je njihov izbor i svima je serija ovih hrvatskih turnira bila odskočna daska za ono što su kasnije ostvarili u karijerama ili što će tek ostvariti. I Dominic Thiem, osvajač US Opena 2020., tijekom nedavnog boravka u Rijeci na Davis Cupu, sjetio se kako je jedan od prvih pobjedničkih trofeja u profi-karijeri osvojio u Vrsaru, kako je igrao finale u Rovinju...

Jedan od onih za kojeg se danas predviđa svijetla budućnost, jer tek mu je 17 godina, jest i naš Dino Prižmić. A novi Splićanin na teniskom horizontu već je zapravo “obilježen” Istarskom rivijerom.

- Dino je kod nas prije dvije godine u Poreču osvojio svoje prve ATP bodove u parovima, a prošle godine i svoje prve bodove u singlu. I opet je s nama tu, ali sada već u ulozi prvog nositelja tako da će ta lijepa priča dobiti još jedan, vjerujem, lijepi nastavak - kaže Branko Horvat, čovjek koji “nosi” Istarsku rivijeru u organizacijskom dijelu.

Ovo će mu biti “okrugla”, 30. godina kako je ili direktor ili predsjednik organizacijskog odbora turnirâ i uvelike zahvaljujući njegovu neumornom pregalaštvu ova je tradicija ušla u svoje, eto, šesto desetljeće.

Rovinj pa ponovo Opatija

Prvi ovosezonski tjedan na Istarskoj, tenisači će provesti na terenima Teniskog centra Pical u Poreču. Tijekom vikenda iza nas odigrane su pretkvalifikacije i započele kvalifikacije, glavni turnir počinje u utorak, finale je u nedjelju, a kroz ovih desetak dana kroz Poreč će proći ukupno više od 150 tenisača iz 34 države svijeta.

Uz Prižmića, osvajača već četiri ITF turnira i trenutačno 407. na ATP listi, u glavnom turniru još je još šest hrvatskih igrača: Domagoj Bilješko, Luka Mikrut, Matej Dodig, Ivan Šodan, Duje Markovina i Mateo Martinović. U kvalifikacijama su startala još sedmorica. Vrijedi notirati da je među prijavljenima i Thiemo de Bakker, danas 34-godišnji Nizozemac koji je još prije 13 godina (2010.) bio Top 40 na svijetu.

Sljedeći tjedan domaćin drugog turnira Istarske rivijere bit će Rovinj (od 12. do 19. ožujka), na koncu još jednom Opatija (od 19. do 26. ožujka).

Linker
26. travanj 2024 03:31