JAVIER GARCIA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
OSTAVILA NEIZBRISIV TRAG

Najveća sportašica svih vremena: Svojim bitkama često je stvarala neprijatelje, a sad odlazi u anonimnost

Kraljica odlazi, završava jedna era koja je trajala više od dva desetljeća
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 11. kolovoz 2022. 20:56

Serena Williams odlazi iz svijeta tenisa i nakon US Opena koji počinje 29. kolovoza oprašta se od prebogate karijere obilježene velikim pobjedama, ali i emocionalnim posrtanjima koja su ponekad punile prostor svjetskih medija.

- Odlazim, sada za mene postoje neke važnije stvari od tenisa. Posvećujem se obitelji, posvećujem se drugim stvarima - objavila je u utorak 40-godišnja tenisačica, žena koja je u karijeri osvojila sve, žena za koju mnogi - bez obzira na pojedinačne afinitete, na izbor sporta i sklonosti u tom smislu - s pravom tvrde da je najveća sportašica svih vremena.

- Nažalost, nisam uspjela ove godine osvojiti Wimbledon, to mi je neispunjena želja. Igrat ću još na US Openu i odlazim. Ne znam što će se događati u tim trenucima, loša sam u tim slavljeničkim i oproštajnim ceremonijama, najgora na svijetu.

image
JUERGEN HASENKOPF/BPI/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Da, bila je Serena mnogima ponekad najgora na svijetu. Svi će se pritom sjetiti njenog "divljanja" i svađe sa sucem Albertom Ramosom u finalu US Opena 2018., kad je zadnji put stvarno lovila rekordni 24. Grand Slam u meču protiv Naomi Osake, koji je izgubila u dramatičnim okolnostima. Bila je tada mnogima odbojna i mrska, suca je nazivala lopovom, u tenis je uplitala "borbu za ženska prava". Podijelila je tada Serena tenisku javnost, no ostala je ipak ono što u stvari i jest - najveća sportašica svih vremena. Ne najveća tenisačica - najveća sportašica ikad i svaki bi joj iole ozbiljan izbor tako nešto trebao priznati. Serena nije osvojila Grand Slam naslov od Australian Opena iz 2017.. Osvojila ih je ukupno 23 i jako je sanjala taj 24. s kojim bi se izjednačila s rekorderkom Margaret Court. No, to se nije dogodilo.

Wonder Woman

- Jako bih lagala kad bih rekla da nisam htjela srušiti taj rekord, jako bih lagala da to nisam sanjala. No, život je takav - dodala je Serena u najavi oproštaja od tenisa. Wonder Woman, kako je zovu, odlazi u anonimnost, u normalan život, no za sobom je ostavila neizbrisiv trag. Samo od turnirskih nagrada inkasirala je gotovo 100 milijuna dolara, višestruko više zaradila je od "dodatnih" primanja i bogatih sponzorskih premija. Ukupno je osvojila čak 73 naslova, a prvi je uzela točno prije dva desetljeća, 2002. Iz današnje perspektive, tenis je bez nje nemoguće i zamisliti. Serena je na travi u Londonu uzela i zlatnu olimpijsku medalju 2012. Osvojila je i sve Grand Slam naslove u parovima. Teniska Wonder Woman definitivno odlazi kao najveća, iako nije rekorderka u broju osvojenih turnira. Svaka čast Martini Navratilovoj, imenjakinji Hingis, Justine Henin, Billie Jean King, Moniki Seleš, Chris Evert, Margaret Court, Steffi Graf... Svaka čast njenoj sestri Venus i svim igračicama koje su, svaka na svoj način, obilježile svoje tenisko vrijeme, no ipak je samo jedna Serena Williams.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

Nije se ona na teniskim terenima i izvan njih ponašala potpuno u skladu sa svojim imenom, čije je doslovno prevedeno značenje "mirna, čista, spokojna...". Ne, nije baš uvijek bila takva, upravo suprotno. No, nije to nimalo zasmetalo mnogima koji je stavljaju na najviše mjesto u panteonu najboljih svjetskih sportašica. Mnogi će prigovoriti takvom stavu, mnogi će spomenuti da postoji čitav niz svjetskih sportašica koje su osvojile više, koje su otišle "dalje".

Ako su medalje na olimpijskim igrama vrhunac za svakog sportaša, Serena je jako daleko od sovjetske gimnastičarke Larise Latinjine koja je na Igrama osvojila za žene rekordnih 18 medalja od 1956. do 1964., daleko je od norveške skijašice trkačice Marit Bjørgen (15) i od sunarodnjakinje Natalie Coughlin, koja ih je u plivanju osvojila 12. Puno su više od nje uzele i Allyson Felix, Katie Ledecky, ali njihovi sportovi imaju više disciplina i nude više mogućnosti. Zbrajajući odličja na svjetskim i kontinentalnim prvenstvima, puno su više osvojile svjetski popularne sportašice Nadia Comăneci, Simone Biles, Lindsey Vonn, Billie Jean King, Vilma Rudolf, Jackie Joyner Kersee, Shelly-Ann Fraser-Pryce...

image
TIMOTHY A. CLARY Afp

Pokušaji detektiranja najvećih i najboljih, bez obzira na to o kojem je području ljudskog djelovanja riječ, nešto je najnezahvalnije na svijetu i možda je "najpametnije" ići drugim tragom i upotrijebiti anglosaksonski izraz "most iconic". E, tu je Serena Williams najjača i najveća. U obraćanju javnosti Serena je često išla drugim putem. "Uspjeh svake žene trebao bi biti inspiracija drugoj. Najjače smo kada bodrimo jedna drugu." Izjavama tog tipa zalagala se za ravnopravnost spolova, baš kao što je to prije nje činila Wilma Rudolph, koja je probijala rasne i rodne barijere. Pokušavala je biti kao Billie Jean King, koja je borbi za ženska prava (ne samo u sportu) pridodavala i borbu za socijalnu jednakost.

Neponovljiva Serena

"Nije važno kojeg ste podrijetla ili odakle dolazite; ako imate snove i ciljeve, to je jedino što je važno. Odrastajući, nisam bila najbogatija, ali sam imala obitelj bogatu duhom." Te i takve izjave stavile su Serenu na popis onih ljudi koji su s visina svoje planetarne popularnosti podizali duh onima koji su na dnu i koji također imaju pravo sanjati.

image
GLYN KIRK Afp

A bila je Serena i sama ponekad na dnu, rivalstva s Hingis, Capriati, Henin, Azarenkom, Šarapovom, naravno i sa sestrom Venus, bila su puna uspona i padova, baš kao što je to bio slučaj i s brojnim ozljedama koje su joj ugrožavale karijeru koja bi bez njih bila još bogatija. Sve ono što je predstavljala u svijetu sporta svrstava je u red najboljih, ne samo u ženskoj konkurenciji. Ona je bila kao Muhammad Ali, Michael Jordan, Roger Federer, Michael Phelps, Mike Tyson, Cristiano Ronaldo, Messi, Pele... Ona je u svakom slučaju jedna od najvećih svih vremena.

Nije ona nikad osvojila Grand Slam, što je pošlo za rukom samo Donu Budgeu 1938., Maureen Connolly 1953., Rodu Laveru 1962. i 1969., Margaret Court 1970. i Steffi Graf 1988., no dvaput je - 2002. na 2003. i 2014. na 2015. - u isto vrijeme držala naslove na sva četiri Grand Slam turnira i taj je fenomen po njoj nazvan Serena Slam. To je, pak, osim njoj, za rukom pošlo samo Martini Navratilovoj 1984., ponovno Steffi Graf 1994. i Novaku Đokoviću 2016.

image
GLYN KIRK Afp

Bilo kako bilo, žena rođena prije točno 40 godina (26. rujna) u Saginawu u državi Michigan, u braku Oracene Price i Richarda Williamsa, počela je trenirati tenis kad se obitelj preselila u Kaliforniju u dobi od četiri godine. Oracene je iz prvog braka imala kćeri Yetunde, Lyndreu, i Ishu, Serenine i Venusine polusestre. Ambiciozni Richard odlučio je od Venus i Serene stvoriti vrhunske igračice dok su još bile malene djevojčice. I uspio je u tome, ključno je bilo novo preseljenje obitelji u West Palm Beach u Floridi i dolazak u tenisku akademiju Ricka Maccija. Ostatak Serenina puta, na kojem je najprije Venus bila uspješnija, je klasična priča o američkom snu. Pater familias Richard Williams odigrao je, naravno, glavnu ulogu. Sam je počeo trenirati svoje kćeri, "ratovao" je s cijelim svijetom i gurao svoju, pokazalo se, ispravnu viziju. Obiteljska je saga opjevana u biografskoj filmskoj drami "Kralj Richard" iz 2021., u kojoj glavu obitelji tumači Will Smith. Kralj Richard bio je važna i jedinstvena figura, no ipak je u svemu glavna bila kraljica Serena...

Jedna, jedinstvena i neponovljiva, jedna od najboljih, ma, najbolja sportašica u povijesti...

image
JAVIER GARCIA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Linker
17. travanj 2024 05:21