Matthew Stockman/Getty Images/Profimedia
NOVI POSAO

Nakon sedam godina uz Rogera Federera, Ivan Ljubičić dobio posao u Francuskoj, naglasak je na OI u Parizu

Proslavljeni hrvatski tenisač prihvatio je ponudu za direktorsko mjesto u Francuskom teniskom savezu
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 20. prosinac 2022. 15:43

Nije Ivan Ljubičić morao dugo čekati na novi posao, nakon što je ostao nezaposlen odlaskom Rogera Federera u mirovinu. Sedam je godina proslavljeni hrvatski tenisač proveo u kutu legendarnog Švicarca kao njegov trener i to je referenca koja će mu vjerojatno zauvijek u svijetu tenisa otvarati sva vrata.

Možda nisu bili prvi, ali očito oni koji su podastrli najbolju ili najprivlačniju ponudu pred nekadašnjeg trećeg igrača svijeta bili su Francuzi, preciznije Francuski teniski savez (FFT). Jer od 15. siječnja 2023. Ivan Ljubičić i službeno će stupiti na dužnost kao direktor programa Ambition 2024, u kojem će nadzirati i unaprijeđivati rad francuskih tenisača iznad 14 godina.

image
David Lobel/Zuma Press/Profimedia

Program Ambition 2024 Francuzi su kreirali iz dva razloga. Jedan je da njihovi tenisači i tenisačice budu što bolji na skorašnjim, "domaćim" Olimpijskim igrama u Parizu, ali jednako tako i da se "proizvedu" francuski tenisači koji će igrati važniju ulogu u svjetskom vrhu. Jer unatoč silnim financijskim ulaganjima, pa i priličnom broju igrača u Top 100 - trenutačno ih je čak deset u tom društvu - Francuzi već nekoliko godina unatrag nemaju prepoznatljivo lice, neku zvijezdu koja će se boriti za najveće titule. Gael Monfils više je ozlijeđen nego što igra, a i već mu je 36; Jo-Wilfried Tsonga ljetos je otišao u mirovinu nakon karijere rastrgane ozljedama, a bio je finalist Australian Opena "davne" 2008. godine; Richard Gasquet, također 36-godišnjak, odavno više nije kapacitet za Top 10, što je bio prije još 15 godina... Novih, mladih jednostavno - nema. Ima puno dobrih, solidnih tenisača, ali to su "prolaznici" koji eventualno naprave bljesak, ali nema velikog imena, velike "zvjerke".

Uostalom, trenutačno najbolje rangiran francuski tenisač je Arthur Rinderknech na 44. mjestu ATP liste, a njegovo vam ime sigurno ne znači previše. Kao ni ono Benjamina Bonzija, Constanta Lestiennea, Gregoirea Barrere, Uga Humberta...

image
KARIM JAAFAR Afp

Slična je situacija i kod tenisačica, izuzme li se nevjerojatni finiš ove sezone za Caroline Garciju te osvajanje WTA Finalsa i dolazak na 4. mjesto svjetske ljestvice.

Francuzi su stoga okrenuli Ljubičićev broj i angažirali hrvatskog stručnjaka vjerujući da će im njegovo iskustvo i znanje pomoći da promijene taj negativan trend.

"Njegov pristup tenisu, posvećenost napretku te i najmanjim detaljima u tom procesu kroz cijelo vrijeme, vođeni su pobjedničkom kulturom koju želimo usaditi i u naše francuske teniske nade. I sve to bez skretanja od osnovnih ljudskih vrijednosti koje ovaj Savez implementira", rekao je predsjednik FFT-a, Gilles Moretton, u objavi za medije povodom vijesti o novoj funkciji 43-godišnjeg Hrvata.

Ljubičić će blisko surađivati s već postojećim francuskim nacionalnim trenerima, također bivšim tenisačima, Nicolasom Escudeom i Paul-Henrijem Mathieuom te Pauline Parmentier, što se ženskog tenisa tiče.

Rođeni Banjalučanin, čijom je zaslugom Hrvatska osvojila prvi Davis Cup 2005. godine (pobijedio tada u 11 od 12 "živih" mečeva), startat će, dakle, za manje od mjesec dana na novom poslu, a već se zna da će u prva tri mjeseca proputovati Francusku kako bi izvidio stanje stvari na terenu. Makar, kao dugogodišnji stanovnik Monte Carla te teniski trener, menadžer, TV komentator i štošta drugo, malo je toga u tenisu što Ljubičiću promakne, pa sigurno već jako dobro zna što ga otprilike čeka.

image
DARKO TOMAS Cropix

"Jako sam sretan što ću se pridružiti Francuskom teniskom savezu, jednom od saveza koji posvećuje najviše resursa za razvoj potencijala svojih mladih igrača. Francuska je plodno tlo za tenisače, a ja svoje iskustvo stavljam na služenje ovom novom izazovu, uz potpunu predanost i snažnu želju za dijeljenjem vrijednosti koje stvaraju šampione", naglasio je Ljubičić.

Inače, Ljubičić je kao igrač u karijeri osvojio deset turnira, prvi je bio u Lyonu 2001., a najvrjednija je titula iz Indian Wellsa 2010. godine, kada je na putu do trofeja nanizao pobjede nad Đokovićem, Roddickom i Nadalom. Zaključio je igračku karijeru 2012., a nedugo se potom prebacio među trenera. Radio je s Milosom Raonicem prije nego ga je u svoj stožer pozvao Roger Federer, kojeg je odveo do njegove posljednje tri Grand Slam titule i opet ga vratio na svjetski broj 1.

Linker
28. travanj 2024 01:12