Tara Wurth

 RONALD GORSIC Cropix
TARA WÜRTH ZA SN

‘Nakon sedam mjeseci stanke činilo mi se kao da igram neki novi sport, tek sad hvatam formu‘

Hrvatska tenisačica dugo je pauzirala zbog čak dvije ozljede stopala, a sada je u finalu Zagreb Ladies Opena
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 17. svibanj 2024. 15:49

Od osam hrvatskih tenisačica koje su našle svoje mjesto u glavnom ždrijebu 18. izdanja Zagreb Ladies Opena. najjačeg (uz nedavni Split Open) hrvatskog ženskog turnira iz ITF kategorije, koji se igra za nagradni fond od 60.000 dolara, prva koja je izašla na teren, a na kraju i posljednja koja će s terena izaći jest - Tara Würth.

Zagrepčanka je, naime, startala u utorak pobjedom u 1. kolu protiv Čehinje Barbore Palicove (WTA 317), a u subotu (11.00) će igrati finale protiv Lole Radivojević (WTA 367), tenisačice iz Srbije.

Sve četri protivnice koje je nadigrala ovog tjedna boljeg su plasmana nego što je sadašnji Tarin renking - 730. mjesto - pa bi se to moglo smatrati iznenađenjem i velikim pobjedama, međutim aktualni plasman na WTA ljestvici nije ogledalo stvarne kvalitete 21-godišnje Zagrepčanke.

Ne jedna nego dvije ozljede

Razlog je ozljeda koja se dogodila otprilike baš u ovo doba prošle godine i koja ju je izbacila iz tenisa na sedam mjeseci, a jasno da je zbog toga patio i renking.

- Zadovoljna sam mečom, Čehinja je dobra igračica, ali za mene je ovo jedan od solidnijih mečeva koje sam odigrala otkako sam se vratila poslije duge stanke - rekla je Würth još nakon 1. kola.

image

Tara Wurth

RONALD GORSIC Cropix

- OK, početak nije bio bajan, gubila sam 3:0, ali uspjela sam se vratiti na 6:3 i za drugi set sam znala svoju taktiku i čega se pridržavati.

Za Taru je to bila prva pobjeda u posljednja četiri turnira. Prije Zagreba imala je niz od tri uzastopna poraza u prvim kolima, pa je prekid te negativne serije svakako dobrodošao. Međutim, nije se Würth zaustavila ni zadovoljila tom jednom pobjedom, dodala je još one nad sunarodnjakinjom Antonijom Ružić (WTA 215), Francukinjom Leoliom Jeanjean (WTA 145) te Bugarkom Gerganom Topalovom (WTA 252).

- Sedam mjeseci sam pauzirala i, moram priznati, povratak mečevima nije nimalo lagan. Evo, sada već pet mjeseci unazad igram turnire, ali rekla bih da tek sada hvatam nekakvu formu. A sami početak je bio kao da skroz neki novi sport igram u odnosu na ono prije - nasmijala se Tara.

Inače, našu Billie Jean King reprezentativku nije zadesila jedna, već dvije ozljede, praktički simultano.

- Jedna je bila stres fraktura četvrte metatarzalne kosti, a druga ruptura plantarne fascije.

Obje na istom stopalu, lijevom.

- Peta me zapravo mučila već godinu dana prije toga, a nikako da zaliječim, pa je to vjerojatno bio djelomično i uzrok stres frakture, jer sam krivo gazila zbog bolova na peti. Nije bilo operacije, jer to je kod stres frakture problem, što ne pomaže ni operacija ni fizioterapije, nego samo totalno mirovanje. Zato tri mjeseca nisam potrčala, a i poslije toga me još neko vrijeme boljelo. Uglavnom, bilo je komplicirano.

K tome, mirovanje Tari baš ne ide od ruke.

- Joj, bez trčanja, bez treninga nisam imala puno opcija. Čitala sam knjige, gledala filmove, sve nekako laganica. I to je nakon dugo vremena prvo duže razdoblje da sam bila doma u komadu, čak i previše, moji su jedva čekali da me se riješe ha-ha-ha.

Ne gledam ždrijeb

Sada može igrati bez boli, iako podsvjesno uvijek postoji sumnja i neka mala “kočnica” radi ozljede. No, Tari je još veći problem bio nedostatak tenisa kroz prvi dio razdoblja rehabilitacije.

- I sad mi je. Jer, poeni, smisao za čitanje igre, to se ne može dobiti na treningu i taj cijeli stres meča potpuno je drugačiji nego li sami trening, tako da mi je to falilo. I zato mi treba što više mečeva da što prije dođem u prijašnju formu.

image

Tara Wurth

RONALD GORSIC Cropix

A s tom prijašnjom formom je ostvarila najbolji renking karijere. Dohvatila je, naime, 148. mjesto u travnju 2023., nedugo nakon osvojene titule na ITF turniru u Splitu (W50). Ozljede se nisu mogle dogoditi u lošijem trenutku.

- Zadnje što sam igrala prije ozljede bile su kvalifikacije Roland Garrosa, a imala sam i osigurane kvalifikacije Wimbledona poslije toga. No, što ja znam, možda se sve desilo s razlogom. Sad sam promijenila obuću, napravila specijalne uloške za stopalo. Da to nisam sada napravila, možda bi mi još više bilo žao da se dogodilo kasnije, kad bih bila možda i još bolje rangirana. Također, napravila sam kroz tu stanku dobru bazu što se tiče fizikalija gornjeg dijela trupa i nogu, ovo što se moglo. Dakle, neke stvari sam u tom razdoblju nadoknadila, ništa nije izgubljeno.

Osim renkinga...

- Da, ali radim na tome da ga čim prije vratim.

Stanka joj je “pojela” jako puno bodova, odnosno kad se počela vraćati početkom ove godine, u kvalifikacijama Australian Opena, bila je oko 430. mjesta na WTA ljestvici, a kad su otpali i nedavni bodovi iz Splita, skliznula je skroz do 739. pozicije. Jedina dobra stvar je da ima pravo na zaštićeni renking, odnosno ulaske na određeni broj turnira na temelju starog renkinga.

- Na sedam turnira mogu iskoristiti zaštićeni renking, od toga su dva Grand Slama. Jedan sam iskoristila za Australian Open, drugi ću sada za Roland Garros. Iskoristila smo još i za “stoticu” u Njemačkoj i za jedan turnir u Antalyji, dakle ukupno četiri, a ostale mogu još do kraja godine.

Dakle, sljedeći će tjedan probati u kvalifikacijama Roland Garrosa dohvatiti svoj prvi plasman u glavni ždrijeb Grand Slam turnira, a svakako bi lijepo i ohrabrujuće bilo tamo otići s titulom pobjednice Zagreb Ladies Opena.

Linker
08. rujan 2024 01:41