Thomas Bach i Peng Shuai

 GREG MARTIN Afp
ŽIVI U PEKINGU

Nakon videopoziva sa kineskom zvijezdom MOO objavio: ‘Ona je dobro, na sigurnom je, traži privatnost‘

Tenisačici se izgubio svaki trag nakon što je bivšeg zamjenika premijera optužila za silovanje
Piše: HinaObjavljeno: 21. studeni 2021. 18:46

Kineska tenisačica Peng Shaui je sigurna i dobro je, objavio je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) nakon što je Thomas Bach imao videopoziv s tenisačicom koja je nestala nakon što je optužila utjecajnog člana Komunističke partije Kine da ju je prisiljavao na spolni odnos.

U priopćenju MOO-a navodi se kako je predsjednik Bach više od pola sata razgovarao s Peng nakon njezine gotovo trotjedne javne odsutnosti: "Objasnila je da je sigurna i dobro, da živi u svom domu u Pekingu, ali bi htjela da se njezina privatnost poštuje u ovom trenutku", stoji u priopćenju MOO-a.

"Zato sada radije provodi vrijeme s prijateljima i obitelji. Ipak, nastavit će se baviti tenisom, sportom koji toliko voli."

Podsjetimo, ranije ovoga mjeseca 35-godišnja Shuai, jedna od najvećih kineskih sportskih zvijezda, napisala je na društvenim mrežama da ju je bivši zamjenik premijera Zhang Gaoli "natjerao na seks". Napisala je i da je s njim kasnije imala sporazumni odnos.

Kineski online cenzori brzo su izbrisali objavu s platforme Weibo, uklonili sve inkriminirajuće dokaze o optužbama protiv utjecajnog člana kineske vlade, a Peng je od tada nestala. Ni Zhang ni kineska vlada nisu komentirali njezine navode.

Svjetska teniska zajednica izrazila je zabrinutost zbog situacije kineske tenisačice, a vodstvo WTA pozvalo je da se tvrdnje 35-godišnje tenisačice istraže "potpuno, pošteno, transparentno i bez cenzure".

Francuski ministar vanjskih poslova pozvao je kineske vlasti da razjasne cijelu situaciju, a Sjedinjene Države i Britanija također su pozvale Kinu da dostavi dokaze o njezinom stanju.

Međunarodne skupine za ljudska prava čak su pozvale na bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu u veljači zbog kineskog stanja ljudskih prava.

Linker
17. travanj 2024 00:38