Marc Fornell-Mestres, jedan od optuženih

 TWITTER SCREENSHOT
VELIKA AKCIJA

Namještali teniske mečeve po svijetu pa - dolijali: ‘Ovo je najznačajniji prodor kriminala u naš sport‘

Nakon petogodišnje istrage s više veza, kladioničarima se uspjelo stati na kraj
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 08. svibanj 2022. 17:23

Međunarodna agencija za integritet tenisa (ITIA) zabranila je bavljenje tenisom šestorici španjolskih igrača nakon što su osuđeni za namještanje mečeva.

Carlos Ortega (25), Jaime Ortega (25), Jordi Marse-Vidri (41), Marc Fornell-Mestres (40), Marcos Torralbo (37) i Pedro Bernabe Franco (25) tijekom kaznenog postupka izjasnili su se krivima, te su svi osuđeni na dvije godine uvjetne zatvorske kazne.

- Riječ je o jednom od najznačajnijih prodora organiziranog kriminala u tenis - poručio je Jonny Gray, izvršni direktor ITIA-e.

Fornell-Mestres dobio je najveću kaznu i tenisom se ne smije baviti narednih 22 i pol godine. Marse-Vidri, C. Ortega, Torralbo i Bernabe sankcionirani su na 15 godina, a J. Ortega na sedam i pol. Kazne podrazumijevaju zabranu nastupanja na bilo kojem turniru odobrenom od strane međunarodnog teniskog tijela ili nacionalnog saveza. Također, tijekom trajanja sankcija ne smiju se baviti ni trenerskim poslom.

Izrečene su im i novčane kazne, pri čemu je Fornell-Mestres kažnjen s 250.000 eura, od čega je 200.000 eura uvjetno, a Marse-Vidri s 15.000 eura uz 5.000 eura uvjetno. Preostali igrači dobili su ukupne kazne od 450.000 eura od čega je 390.000 eura uvjetno.

ITIA je priopćila da su kazne rezultat petogodišnje suradnje između njihove organizacije, španjolskih agencija za provođenje zakona i predstavnika kladioničarske industrije, a koja se odvijala kroz Međunarodnu udrugu za integritet klađenja (IBIA).

"Ova presuda šalje snažnu poruku da je namještanje utakmica zločin za koji se može kazneno odgovarati", poručili su.

Najbolji plasmani u karijerama Fornell-Mestresa i Marse-Vidrija su 236., odnosno 562. mjesto na ATP ljestvici, dok ostali igrači nisu bili rangirani.

Linker
24. travanj 2024 22:32