ROB PRANGE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
ODLAZAK IKONE

Napustio nas je najveći teniski trener svih vremena, stvorio je na desetke velikih igrača i igračica

Čovjek čiji je pristup u mnogome promijenio tenis umro je nakon duge i teške bolesti
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 05. prosinac 2022. 08:57

Preminuo je Nick Bollettieri (90), legendarni teniski trener. Američki mediji prenose da je umro nakon duge i teške bolesti.

Kroz njegovu slavnu akademiju na Floridi prošla su mnoga velika imena. Tenisači i tenisačice koje je vodio bili su: Andre Agassi, Jim Courier, Monica Seles, Mary Pierce, Maria Šarapova, Venus Williams, Serena Williams, Martina Hingis, Daniela Hantuchová, Jelena Janković, Nicole Vaidišova, Sabine Lisicki, Sara Errani, Tommy Haas, Max Mirnyi, Xavier Malisse,Anna Kournikova, Marcelo Ríos i Kei Nishikori. Vodio je i neke igrače koji nisu bili u njegovoj akademiji, najpoznatiji je Boris Becker s kojim je radio pune dvije godine.

Bollettieri je diplomirao filozofiju na koledžu Spring Hill u Mobileu (Alabama), a kasnije je služio u američkoj vojsci, gdje je stekao čin poručnika. Nakon kratkog boravka na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Miamiju, na kraju je dao otkaz kako bi postao teniski trener. Njegov prvi teniski kamp bio je na Wyland Academy u Beaver Damu (Wisconsin) i postupno se probijao uz lanac prehrane, te na kraju postao direktor tenisa u Dorado Beach Hotelu u Portoriku.

Godine 1978., zahvaljujući velikoj snazi ​​svoje osobnosti i vizije, osnovao je tenisku akademiju Nick Bollettieri u Bradentonu (Florida). To je bio prvi veliki teniski internat u svijetu i promijenio je način na koji se tenis podučavao na elitnoj juniorskoj razini.

image

Nick Bollettieri

PAVEL MACHAN/CNC/PROFIMEDIA

"Vjerujem da treneri na neki način pokušavaju oblikovati igrače u ono što želite da budu", objasnio je Bollettieri. "Ne može biti tako. Napravite neke prilagodbe, ali morate raditi s njima, njihovim vizijama, njihovim talentom, njihovom osobnošću."

Za mnoge je Bollettieri daleko najveći teniski trener svih vremena. Čovjek čiji je pristup u mnogome promijenio tenis...

Linker
18. travanj 2024 05:12