KENA BETANCUR Afp
HOĆE LI LOVITI JUBILEJ?

‘Ne znam hoću li ići u Melbourne i neću otkriti jesam li se cijepio. To je neumjereno pitanje...‘

Puno je nejasnoća oko nastupa Novaka Đokovića na njegovom najuspješnijem Grand Slam turniru
Piše: Toni RoićObjavljeno: 18. listopad 2021. 22:24

Nakon što u rujnu u New Yorku nije uspio ispisati povijest i osvojiti kalendarski "Grand Slam" jer ga je u finalu svladao ruski tenisač Danil Medvedev, Novak Đoković uzeo je podulji odmor od tenisa. U to su se uklopile i brojne kalkulacije kada će ponovno izaći na teren, pogotovo u svjetlu nastupa na prvom Grand Slam turniru u australskom Melbourneu, gdje vlada vrlo strogi režim ulaska u zemlju zbog Covid krize.

Poznato je da je Đoković vrlo skeptičan po pitanju cijepljenja, nitko još nije utvrdio je li ipak pristao na to, a dok je tako, smatra se da cjepivo nije primio.

Đoković nije ozbiljno trenirao zadnjih mjesec dana, a u ponedjeljak u Beogradu je novinarka srbijanskog Blica Jelena Medić uspjela ući u Teniski centar "Novak" na Dorćolu. Đoković je pristao i na kraći razgovor nakon što je odradio sparing trening s mladom srbijanskom tenisačicom Olgom Danilović.

- Počeo sam trenirati danas. Prošlo je dosta vremena otkad sam posljednji put trenirao s reketom. Doduše, trenirao sam kondiciju, ali tenis sam tek sada započeo - otkriva Đoković za beogradski Blic.

- Još nekoliko dana ću biti u Beogradu, a do kraja godine planiram igrati Pariz, završni Masters u Torinu i Davis cup za Srbiju. Tu sam do kraja tjedna jer mi djeca idu u školu ovdje, a Stefanu je rođendan za nekoliko dana, pa ćemo to proslaviti s obitelji. U Beogradu sam proveo najviše vremena poslije New Yorka, a dosta sam posvećen razvoju koncepta Teniskog centra i buduće teniske Akademije.

Odluku o putu u Australiju najbolji tenisač svijeta još nije donio.

- Pratim situaciju oko Australije i koliko sam razumio konačna odluka Australske vlade i Teniskog saveza te zemlje bit će za dva tjedna, početkom studenog. Ne vjerujem da će se nešto mnogo mijenjati uvjeti na ono što već znamo. Kao što je to bio slučaj i ove godine, bit će dosta restrikcija. Ono što sam čuo od svog menadžera, koji je u direktnom kontaktu sa ljudima iz Australije jest da oni pokušavaju poboljšati uvjete za sve. I za one koji su se cijepili i za one koji nisu - potvrdio je Novak, koji nema dobra iskustva od siječnja ove godine.

- Glavni problem je taj, što ako ste u avionu s osobom koja je pozitivna, bilo da ste cijepljeni ili ne, automatski morate 14 dana u sobu. Čak 70 igrača je moralo u karantenu ove godine, a s dosta igača sam razgovarao i to je nešto što je svima ostalo u lošem sjećanju. Volio bih kada bi se igrači malo više udružili, kroz PTPA ili nešto nezavisno ili kroz ATP ili WTA, samo da na neki način i mi budemo relevantni u procesu odlučivanja. Ne znam hoću li ići u Australiju, ne znam što se događa, a trenutno situacija nije dobra. Profesionalnog sportaša kada se stavi u vrstu karantene da ne može izaći iz sobe, a onda očekujete od njega da će igrati na nekom nivou. Da ne pričamo o povećanom riziku od ozljeda kojih je bilo mnogo, uključujući i mene na ovogodišnjem Australian Openu. Ako ostanu takvi uvjeti, mislim da će mnogo igrača baš dobro razmisliti hoće li ići ili ne. Na kraju krajeva, financijski, odnosno ekonomski aspekt je onaj koji odlučuje kod mnogo igrača - naglašava najbolji svjetski igrač.

- U cijeloj ovoj širini stvari, ja još ne znam hoću li 2022. igrati u Melbourneu. Ne znam koji će mi biti raspored. Ima previše nagađanja. Mediji mnogo nagađaju i to mi je jako zasmetalo. Mnogo se pravi razdor u društvu, ne samo u sportskom, nego u cijelom društvu, između onih koji su necijepljeni i onih koji jesu. I to je stvarno strašno da smo mi spali na to da nekoga diskriminiramo ako želi odlučiti za sebe ovako ili onako, hoće li se ili neće cijepiti. Jako sam razočaran svjetskim društvom u ovom trenutku i načinu na koji mediji prenose i rade pritiske na sve ljude. Ima previše nejasnoća, previše nekih informacija koje i nisu vjerodostojne, pa se pokažu da jesu, pa nisu, dosta se sve mijenja.

Novak Đoković definitivno nije želio otkriti je li primio cjepivo za koronavirus.

- Zauzimam stav koji zauzimam i uvijek sam isto razmišljao. Neću otkriti svoj status, odnosno jesam li se cijepio ili ne. To je privatna stvar i po našem zakonu tko god te pita, ti na neki način možeš i da ga teretiš za to što te je pitao. To je neumjereno pitanje. Previše ljudi danas dopuštaju sebi takvu slobodu da pitaju stvari i da osuđuju čovjeka. Šta god ti da odgovoriš: Jesam, nisam, možda, ne znam, razmišljam!” oni će to zloupotrijebiti. Mediji su postali, nemam riječ kako ih opisati. Šire strah i paniku među ljudima i ja ne želim sudjelovati u tom razdoru. Osjećam da su svi neprijateljski nastrojeni. Ne želim im dati povoda da pišu neke stvari o meni. Ne želim sudjelovati u nekoj oluji koja se trenutno događa. Kažem vam sportski, ne znam hoću li ići u Melbourne. Naravno da želim ići, Australija je moj najuspešniji Grand Slam, hoću igrati, volim ovaj sport, imam i dalje motivaciju, ali sam rekao za što imam motivaciju. To je čitava geneza - jasan je Đoković, koji ima zacrtane ciljeve za tenisku 2022. godinu.

- Ja sam govorio i prije ove godine da mi je glavni cilj ostvariti taj povijesni broj 1 što jesam, a u nastavku karijere što bolje igrati na Grand Slamovima i nastupati za reprezentciju Srbije. To su meni glavni motivi. Svi ostali turniri su u ovom dijelu karijere meni manje bitni i samo su priprema ili za reprezentativni tenis ili za Grand Slam nastupe - zaključio je za beogradski Blic Novak Đoković, koji je osvojio 20 Grand Slam turnira u 66 nastupa na njima, od čega rekordnih devet naslova pobjednika ima u Australiji.

Hoće li za dva mjeseca loviti jubilarnu desetu titulu u Melbourneu, još se ne zna...

Linker
25. travanj 2024 11:57