Eyepress Via Afp
PRVI PUT NAKON 19 DANA

Nestala kineska tenisačica se napokn pojavila nakon skandaloznih optužbi? Svijet skeptičan prema ‘dokazima‘

Nestala kineska tenisačica, 35-godišnja Shuai Peng, navodno se pojavila u javnosti
Piše: Dean BauerObjavljeno: 21. studeni 2021. 09:30

Velika afera, ali više od svega zabrinutost svjetskih sportaša, pa onda sportskih čelnika za zdravljem kineske tenisačice, trostruke olimpijke Peng Shuai (35), možebitno se bliži svom kraju. U biti, vjerojatno je i okončana jer su svjetski mediji objavili fotografije i video-snimku današnjeg (nedjelja) otvaranja jednog teniskog turnira u Pekingu, a na kojoj je i sama Peng Shuai kao članica počasno-organizacijskog odbora.

To je njezino prvo pojavljivanje u javnosti nakon 19 dana odnosno od 2. studenoga, kada je i krenula afera. Podsjetimo, Peng Shuai prva kineska tenisačica koja je dospjela u sam svjetski vrh ovog sporta, te 2014. postala druga igračica svijeta, početkom ovog mjeseca je objavila nekoliko rečenica na društvenoj mreži u kojima je objavila kako je prije 10 godina bila seksualno zlostavljana od tadašnjeg zamjenika kineskog premijera i visokog dužnosnika Kineske komunističke partije Zhang Gaolija. Nije prošlo ni sat-dva, kada je odjednom osvanula nova, navodno ponovo njezina objava u kojoj sve demantira.

Od tada do danas, o njezinom su se slučaju raspisali svi mediji na svijetu (osim jasno u Kini gdje nije ni slovo objavljeno i gdje nitko ništa ni ne zna), javno je zanimanje istaknuo i Odbor sportaša Međunarodnog olimpijskog odbora, svi najbolji tenisači i tenisačice današnjice... Jučer je istupio i jedan od najistaknutijih članova MOO-a, Kanađanin Richard Pound (79) koji je u razgovoru za Reuters izjavio da bi Međunarodni olimpijski odbor mogao zauzeti i malo tvrđi stav u kontaktima s kineskim vlastima. Sportskim, a nadasve političkim jer ne zaboravimo da se bliži veljača 2022. i ZOI u Pekingu.

Sada, s pojavljivanjem Peng Shuai u javnosti nakon gotovo tri tjedna, čini se da je i ovoj priči došao kraj. Osim ako Kinezi nisu montirali video-prikaz, što također nije baš isključeno u komunističkim državama.

image
Eyepress Via Afp

Vlada skepsa zbog dokaza

Nakon što se pojačavao pritisak iz ostatka svijeta, kao i svih glavnih teniskih organizacija zbog nestanka Shuai Peng, tako su kineski vlasti i pojedini tamošnji mediji počeli objavljivati određene dokaze o tome kako se nepotrebno širi panika zbog tenisačice.

Sve dosadašnje 'dokaze' u svijetu su dočekali s velikom rezervom, kao i ovo navodno prvo pojavljivanje Shuai Peng u javnosti.

Linker
19. travanj 2024 23:52