Petra Marčinko

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
HR JUNAKINJA

Nevjerojatna Petra Marčinko sjajnom partijom u Rijeci sredila Niemeier i vratila Hrvatsku na 1:1!

Nakon prvog dana playoffa Billie Jean King Cupa stvari su poravnate između Hrvatske i Njemačke.
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 11. studeni 2022. 19:46

Mlada Petra Marčinko, velika nada našeg tenisa, ali i sporta općenito, prometnula se u posve neočekivanu junakinju prvog dana okršaja između Hrvatske i Njemačke u riječkoj dvorani Zamet. U dvoboju doigravanju za tzv. Qualifiers fazu, odnosno ono što se nekada zvalo Svjetskom skupinom Billie Jean King Cupa, rezultat je uoči današnjih odlučujućih ogleda 1-1, a zasluge za to što Hrvatska nije u zaostatku idu upravo 16-godišnjoj Marčinko koja nije ni trebala igrati danas, a na kraju je svladala glavnu njemačku uzdanicu Jule Niemeier (WTA 61) sa 6:3, 6:2.

Petri se, dakle petak posve neočekivano pretvorio u radni dan. Talentirana hrvatska tinejdžerica, koja će sljedeći mjesec napuniti 17 godina, trebala je biti podrška s klupe reprezentativnim suigračicama, ali ujutro je stigla vijest da će zaigrati na poziciji druge ploče umjesto Donne Vekić.

- Donna je pokušala trenirati i željela je nastupiti, no nakon pregleda i konzultacija s liječnikom reprezentacije pokazalo se da joj ozljeda neće dopustiti igranje. Vratila joj se ozljeda koju je vukla cijelu godinu, tiče se koljena i stopala. Stvari su se opet pogoršale, na žalost mora pauzirati sljedećih nekoliko tjedana i neće moći igrati protiv Njemačke - objasnila je Iva Majoli.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Hrvatska se izbornica između Ane Konjuh i Petre Marčinko odlučila za mlađu opciju, uzevši u obzir da je Zagrepčanka proljetos nastupila u Antalyji na turniru Prve skupine i ostvarila četiri pobjede u jednako toliko pojedinačnih mečeva. Nije ju pritom obeshrabrio podatak da je Marčinko baš protiv Jule Niemeier izgubila i prošle i ove godine na Zagreb Ladies Openu, turniru iz serije ITF serije.

Dakako, i kompletni Petrini ovogodišnji rezultati i ogroman napredak koji je napravila bili su adut na njezinoj strani. U siječnju je osvojila juniorski Australian Open, u ožujku je u životopis upisala prve profesionalne naslove, osvojivši dva ITF turnira u turskoj Antalyji (W25), a potom je i na spomenutom ITF turniru u Zagrebu (W60) stigla do polufinala.Tijekom ljeta je imala problema s ozljedom pete i nije igrala do sredine rujna, a povratak na teren odradila je u velikom stilu. U listopadu je u Poitiersu osvojila dosad najveći turnir u karijeri (W80) i prvi puta ušla među Top 200 na WTA listi. Trenutačno je 194. na svijetu, a u sezonu je krenula s 926. mjesta!

Današnji nastup za reprezentaciju samo je još jedan dijamant u Petrinoj blistavoj sezoni. Povjerenje koje joj je ukazala izbornica itekako je znala vratiti. Od samog početka meča nametnula se na terenu, igrala je beskompromisno i agresivno, nije u njezinom nastupu bilo ni tračka straha ili impresioniranosti. Čudesno talentirana klinka pokazala je nevjerojatnu psihičku snagu jer ni mnogim iskusnijim igračicama ne bi bilo lako igrati u trenucima kad je ekipa u zaostatku.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Spasila je Petra u prvom gemu dvije break-lopte i odmah nakon toga pritisnula suparnicu i slomila njezin servis. I nije za Niemeier više bilo povratka. Napravila je jak pritisak u devetom gemu, imala dvije vezane break-lopte, pa potom još dvije, ali naša je tenisačica sve izdržala i osvojila set nošena bučnom podrškom riječkih tribina.

A ako su se Nijemci nadali da će Marčinko u nekom trenutku pasti, bilo im je uzalud. U trećem gemu drugog seta došla je do novog breaka i nastavila nabijati frustracije sve nervoznijoj Njemici. Ovogodišnja četvrtfinalistica Wimbledona pokušavala je pronaći način kako preokrenuti tijek događaja na terenu, ali Petra je bila briljantna, odigrala je meč tako zrelo kao da je već godinama u samom svjetskom vrhu. Do kraja dvoboja napravila je još jedan break i okončala posao za samo 78 minuta.

Spomenimo da pobjednik ovog dvoboja ulazi u elitu svjetskog tenisa, tamo gdje Hrvatska nije bila od 2008., i u travnju sljedeće godine će igrati za odlazak na završni turnir BJK Cupa na kojem se 12 reprezentacija bori za trofej. Poraženi iz riječkog okršaja ide u Euro-afričku zonu Skupine 1, svojevrsni treći razred svjetskog tenisa, tamo gdje je Hrvatska provela posljednjih 13 godina, a Njemačka nikad u povijesti nije bila.

Linker
17. travanj 2024 13:36