Damir Škomrlj/Cropix
INTERVJU ZA SN

Nikolina Babić: ‘Iva Majoli? Struka će se sastati i razgovarati o njoj. Ali jednu stvar treba apsolutno reći‘

"Radimo intenzivno na novom Nacionalnom teniskom centru i to je jedan od ciljeva za drugi mandat"
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 05. svibanj 2023. 22:23

Nikolina Babić otpočela je u četvrtak drugo poglavlje svoje predsjedničke avanture u Hrvatskom teniskom savezu. Na samoj izbornoj Skupštini vladala je prava idila, sve su odluke donesene jednoglasno, pa tako i ona o novoj-staroj predsjednici, ali u hrvatskom tenisu ipak nije sve tako idilično.

Poznato je da postoji struja koja ne priznaje Nikolinu Babić i njezino vodstvo i nedavno je u Osijeku imala svoju izbornu skupštinu. Za Babić i njezine suradnike ta je skupština nezakonita, pa je tako odvjetnik HTS-a najavio kazneni progon i disciplinske postupke protiv osječke skupine. A da najviše sportske institucije u zemlji nemaju dvojbe oko toga koji je HTS pravi i koje je vodstvo legitimno, pokazuje i prisutnost državnog tajnika za sport Josipa Pavića i glavnog tajnika HOO-a Siniše Krajača na zagrebačkoj skupštini.

- Radimo po proceduri i zakonima i u konačnici je uvijek najvažnija podrška skupštinara. Ako je nemate, onda nema smisla trošiti vrijeme i energiju, ni sebi ni hrvatskom tenisu, jer svaki mjesec i svaka godina su iznimno bitni. Toga svi moramo biti svjesni. Jednako tako moramo biti svjesni i da su funkcije prolazne, a ostaje HTS. Iza sebe moramo ostaviti nešto dobro, svaki predsjednik mora nadograditi Savez na neku višu razinu - diplomatski će odgovoriti Babić na pitanje koliko joj je stresa izazvala situacija s "paralelnim" savezom.

image

Nikolina Babić

Damir Krajač/Cropix

Ne skriva zadovoljstvo učinjenim u svome prethodnom mandatu.

- Mislim da smo napravili puno iskoraka. Ono čime sam iznimno zadovoljna je sam HTS, ured je posložen i uređen, i administrativno i financijski. Osim toga, naš rad je prepoznat i u Vijeću HOO-a, i u Tennisu Europe, i u ITF-u, i tako se lakše mogu realizirati svi programi koji su dobro pripremljeni, od tenisa za djecu, preko promjene sustava natjecanja i financiranja juniorskog programa, do projekta Croatian Tennis Pro Tournaments kojim smo povećali broj međunarodnih turnira u Hrvatskoj. To je iznimno velika stvar, financijski i organizacijski zahtjevna, ali vrlo bitna za naše mlade igrače, za njihov iskorak i prve profesionalne bodove.

To su pozitivne stvari, ali nije sve idealno. Što može i mora biti bolje u hrvatskom tenisu?

- Kao što sam napomenula i na samoj Skupštini, to je apsolutno infrastruktura. To je gorući problem i ono na čemu već intenzivno radimo, pogotovo u Zagrebu i Splitu. Za prošle vlasti izgubljen na Nacionalni teniski centar na Velesajmu, mi smo naslijedili dugove i otpremnine. To se više nije dalo vratiti, pokušavali smo razgovarati i s pokojnim gradonačelnikom Milanom Bandićem, ali jednostavno više nije bilo povratka jer su sporazumi potpisani sredinom 2017. i sad smo tu gdje jesmo. Intenzivno radimo na tome i znamo koliki je to problem. Minimum minimuma koji i država i gradovi moraju napraviti je stvoriti uvjete za treninge koji su dostojni naših igrača koji donose ogromne rezultate i promociju Hrvatske, ali i potiču djecu da se bave tenisom. Ono što smo uspjeli napraviti i na što smo ponosni je da su postavljeni tereni u ŠC Višnjik u Zadru, da su izgrađena dva betonska terena u Čakovcu, obnovljeni tereni na HTK Zagreb, pokrenuta izgradnja u Splitu...

image

Josip Pavić, Nikolina Babić i Siniša Krajač

Damir Krajač/Cropix

Što se tiče Nacionalnog teniskog centra, ugovor sa Zagrebačkim velesajmom je raskinut zbog navodno nagomilanih dugova i tereni na kojima je nekada trenirao Marin Čilić otada su izvan funkcije. Povratka na Velesajam, ponavlja Babić još jednom, više nema.

- To je izgubljeno. Radimo intenzivno na novom NTC-u i to je jedan od ciljeva za drugi mandat. Idejni projekt je već napravljen, radi se na tome i kad budemo imali više informacija, to ćemo i objaviti.

Unatoč svim problemima, rezultati hrvatskog tenisa su i dalje vrhunski, pa čak i nevjerojatni. No, zna se i gdje najviše šteka.

- Pred nama su Olimpijske igre u Parizu koje su nam iznimno bitne, nadamo se da će većina naših igrača imati kriterije za nastup. U rujnu nas čeka i grupna faza Davis Cupa, što je opet iznimno veliki plasman. Naravno, ženska reprezentacija i Billie Jean Cup su nam prioriteti u sljedećem mandatu. Bili su i dosad, ali eto, opet spletom okolnosti nismo uspjeli. To nam je sigurno želja jer s našim seniorkama i mlađim kadrom, imamo iznimno veliki potencijal za odlazak na višu razinu.

Problem je, međutim, što Hrvatska ni ove godine ne samo da nije otišla na višu razinu, nego je ispala u još niži rang, u Euroafričku zonu 2. Već 11 godina izbornica je Iva Majoli pod čijim vodstvom reprezentacija nije napravila nikakav iskorak. Pitali smo predsjednicu Saveza je li nakon tolikih godina i neuspjeha došlo vrijeme za promjenu na klupi, ali konkretan odgovor nismo dobili.

- Nakon izbora u HTS-u, svi izbornici idu na potvrđivanje ili promjenu. Struka će se sastati, razgovarati i zajedno ćemo donijeti daljnje odluke. Iva Majoli je jedna od naših najtrofejnijih igračica, puno je donijela HTS-u, to treba apsolutno reći, pomogla je i što se tiče pozivnica za naše igračice i što se tiče komunikacije s njima. Ona će uvijek imati svoj prostor, ali na struci je da razgovara i donese odluku.

Linker
23. travanj 2024 06:22