Petra Martić će nakon šest godina igrati u Hrvatskoj

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
PETRA MARTIĆ ZA SN

‘Nisam građena kao Serena pa da tako dobivam mečeve, Halep? Vjerujem da je njen doping nesretan slučaj‘

ajbolja hrvatska tenisačica ponovo će nakon šest godina igrati službeni meč pred domaćom publikom
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 11. studeni 2022. 08:40

Kada danas od 16 sati stupi na teren u dvorani Zamet i odigra poen u meču s Evom Lys, bit će to prvi poen koji će Petra Martić odigrati u Hrvatskoj unazad šest godina.

"Skoro da i ne znam kad sam zadnji put igrala u Hrvatskoj, a kamoli u Rijeci, tako da će to također biti jedno novo iskustvo nakon dugo godina. Baš me zanima kako će biti s domaćom publikom iza leđa, to je nešto što nisam osjetila od svojih juniorskih dana, tako da veselim se tome."

Tako će trenutačno najbolja hrvatska tenisačica, ujedno i najiskusnija u našoj Billie Jean King Cup ekipi, koju danas i sutra čeka vrlo važan dvoboj protiv Njemačke na putu prema mogućem povratku u svjetsku elitu. Nismo tamo bili od 2008. godine, a u međuvremenu smo bili “zarobljeni” u Euro-afričkoj zoni Skupine 1, što je zapravo treći rang svjetskog hokeja, izvan kruga 30-ak najboljih reprezentacija svijeta.

Sve smo zdrave i u formi

Sada bi pobjeda protiv Njemačke bila jedna od stepenica na putu prema gore, a činjenica što je Martić tu, u društvu Donne Vekić, Ane Konjuh i mladih nada, Petre Marčinko i Tare Würth, dobar je zalog za novi uspješan rezultat.

"Činjenica da smo sve na okupu, da smo u najjačem sastavu, velika je stvar, jer to nismo mogle ostvariti dugi niz godina i to je bio jedan od razloga zašto smo se zadržali tako dugo u nižoj skupini. Sada smo sve tu, sve smo zdrave, sve u dobroj formi, atmosfera je super i nadam se da će nam to pomoći u ostvarivanju pobjede."

image

Petra Martić

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Dućanka je u međuvremenu izbivala iz reprezentacije osam godina, prije nego se vratila u travnju ove godine. U Antalyji je ponovo osjetila kako je to igrati u reprezentativnom okruženju, a sada će to nadograditi i prvim mečevima na domaćem tlu nakon dugo vremena.

"Debitirala sam u reprezentaciji sa 17 godina i sigurno da sam uzbuđena što ću igrati pred domaćom publikom nakon toliko godina. I ne samo ja, već sve cure."

Inače, kao njezin posljednji službeni nastup u Hrvatskoj datira onaj iz turnira u Bolu 2016. godine.

"Tko je bila protivnica? Polona Hercog? Mislim da je ona bila, moja dobra prijateljica, pa se zato sjećam, ali nije zapravo to bio natjecateljski turnir za mene. Igrala sam poluozlijeđena, znajući da ću nakon toga imati jako dugu pauzu, tako da to ne bih uopće uzimala kao relevantan podatak, dapače izbrisala sam to iz glave jer to nije bio “pravi” turnir za mene."

Titula iz Lausanne

Martić je trenutačno za svoju bazu izabrala Njemačku, točnije grad Regensburg nedaleko Münchena.

"Jednostavno se poklopilo da se tamo nalazi dobar fizioterapeut i dobar teniski trener, Michael Geserer, s kojim radim. Postoji tamo i klinika u kojoj radim fitness i tretmane, fizioterapeut mi pokriva oboje i imam super teniskog trenera, tako da me sve me vuče tamo. Iako bih htjela više vremena provesti u Hrvatskoj, teško je te ljude “povući” ovdje, odnosno izvan Njemačke, pored svih tih ekshibicija što se tiče putovanja na turnire. Jer oni vole biti doma, s obitelji, pa onda ja, ako želim biti iole ozbiljna i disciplinirama, moram to pratiti. Tako da, nažalost, tenis vuče prema Njemačkoj sve više."

image

Petra Martić

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Onda je vjerojatno imala priliku malo i iz prve ruke špijunirati naše protivnice s kojima ćemo igrati ova dva dana u Rijeci?

"Nažalost, ne ha ha. Ali, ionako svi znamo da su dobra ekipa. Imaju mlade, dobre igračice, sve su napredovale ove sezone i nikako nisu bezazlene. Moramo ih uzeti s dozom respekta i pokušati odraditi ova dva dana najbolje što možemo."

Petra Martić u tome bi trebala biti naš glavni adut. Imat će status prve igračice, što donosi očekivanje osvajanja boda protiv druge njemačke tenisačice. Je li to dodatni pritisak?

"Očekivanja su uvijek tu, koji god meč igraš. Ako ne osjećaš pritisak onda nema smisla ni ići na teren. No to je više uzbuđenje i stvarno se veselim da ću izaći pred hrvatsku publiku nakon toliko godina."

S druge strane, 31-godišnja Dućanka odigrala je kroz karijeru već puno važnih i velikih mečeva i dobro zna kako je igrati s pritiskom. Ova sezona joj je, uostalom, jedna od boljih u karijeri.

"Da, zadovoljna sam s ovom 2022. Postepeno sam napredovala od početka godine do sada, što je bio i cilj. Renking se popravio također s time, došla sam blizu Top 30, što je bila želja, i sada treba još odraditi reprezentaciju s dobrim osjećajem i igrom te onda krenuti u pripreme za novu sezonu."

Vrhunac ove sezone Petri je bilo osvajanje WTA turnira u Lausannei u srpnju, što je njezina druga WTA titula (Istanbul 2018), ali daleko od toga da je to bilo sve. Tu je i četvrtfinale Indian Wellsa, osmina finala Wimbledona, ali još više iskaču neke pobjede protiv najboljih svjetskih tenisačica.

Petrin poseban ‘dodir’

Štoviše, u karijeri ima sedam pobjeda protiv Top 10 igračica, četiri su ostvarene između 2012. i 2019., a onda su tri stigle u rasponu od pet mjeseci ove godine - Kontaveit u Rimu, Pegula u Wimbledonu, Badosa na US Openu. A gdje su još pobjede nad, primjerice, Raducanu, Pliškovom, Keys, Bencic - sve redom pobjednice ili finalistice GS-a i olimpijska pobjednica.

"To je dobar niz, više vjerujem u sebe nego što je to bio slučaj proteklih godina, tako da to sve igra neku ulogu, a ne samo udarci, jer znamo da je tenis jako kompleksan sport. Mislim da sve ide u pravom smjeru za mene, što od fizike, tenisa, do mentalnog pristupa i nadam se da će tek sljedeća godina biti moja najbolja u karijeri."

image

Petra Martić

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Uostalom, sezona na WTA Touru završena je trijumfom Francuskinje Caroline Garcia na WTA Finalsu u SAD-u. Istu tu Garciju, pak, Petra je pobijedila na putu do titule u Lausannei. Samo još jedan detalj za što je sve Petra sposobna...

"Pa da, eto, i to je sigurno dobar znak za mene, daje mi dozu samopouzdanja za sljedeću godinu. Eto, sad je Garcia osvojila, a tko zna, možda se dogoditi da ja sljedeće godine igram na WTA Finalsu."

S obzirom na spomenute primjere, izazivaju li mečevi protiv zvučnijih protivnica kod Petre veću motivaciju?

"Čak i ne, pokušavam sve mečeve uzeti podjednako jer mislim da to može biti dvosjekli mač: ako mečeve uzimaš ili s malom dozom s nonšalantnosti, a neke pak s previše respekta. Pokušavam pristupiti svakom meču podjednako i mislim da je to dobitna kombinacija."

Petrin tenis je, inače, oduvijek bio poslastica za teniske sladokusce. Elegancija, lakoća s kojom igra, uvijek s idejom u gradnji poena, a tu je i onaj osjećaj, poseban “dodir” pri udarcu. Iako se, doduše, mnogi često pitaju i otkud toliko snage u naoko krhkom tijelu?

"Ha ha ha. Ne znam, neke stvari valjda dobiješ, svi imamo neke svoje vrline i mane. A taj “dodir” kako kažete, moja je najveća snaga, nešto što me odvaja od ostalih igračica i preko njega pokušavam dobiti mečeve. Sigurno da nisam građena kao Serena i da neću na taj način dobivati mečeve. No, ljepota tenisa je u tome što se svatko može probiti sa svojom građom i svojim stilom tenisa, na svoj način."

Nadamo se da će danas i sutra Petrin profinjeni “dodir” osjetiti i Njemice, a u njemu uživati navijači u dvorani Zamet. Isplati se doći, jer nema se često priliku gledati Petru, Donnu, Anu uživo, na domaćim terenima.

Super je što imamo ovako mlade cure, a koje su već tako dobre

Petra se, dakle, trenutačno bazirala u Njemačkoj, radi boljih uvjeta rada i treninga. No, kako onda vidi u svemu tome hrvatski ženski tenis, jer eto nemamo možda infrastrktruru ili sve “dodatke” koji su potrebni, a opet uvijek “izbacimo” neku novu tenisačice, novu mladu nadu...
- Ne znam kako u tome uspijevamo. Dobila sam tijekom godina ovakvo pitanje više puta jer svi se vani pitaju kako, mala država, bez pretjeranih uvjeta, bez financija... Ne znam o čemu se radi, je li želja, volja, geni... Ne znam što bih rekla, ali dok je god tako, drago mi je. Super je u Petri Marčinko i Tari Würth i ostalima imati ovako mlade cure koje su već tako dobre i koje će moći nositi reprezentaciju još dugi niz godina, odnosno kada mi starije prestanemo - rekla je Martić.

Vjerujem da se radi o nesretnom slučaju s Halep

U završnici sezone, svijet ženskog tenisa obilježila je i vijest da je jedna od najboljih tenisačica u posljednjih nekoliko godina, nekadašnji broj 1 i dvostruka Grand Slam pobjednica, Simona Halep, bila pozitivna na dopinškom testu.

Kako Martić gleda na cijeli taj slučaj?

- Ista smo generacija pa znam Simonu stvarno dugi niz godina i defitnivno to nisam očekivala. Vjerujem da se radi o nekom nesretnom slučaju, nije ni prvi ni zadnji takav, jer kontrole su sve strože, a svake je godine sve duži popis tvari koje su zabranje, pa se lako zeznut. Nadam se da će sve završiti što je bolje moguće za nju.

Dok ‘lutam‘ svijetom, od doma mi najviše nedostaje more, sunce, prijatelji...

Petra je posljednjih deset godina rijetko u Hrvatskoj. Život tenisačice na Touru je takav, stalno “lutanje”, torbe uvijek spakirane, svaki tjedan u nekom drugom gradu, svako malo na drugom kraju svijeta. A, naravno, pri tome uvijek nedostaje nešto od doma...

- More, sunce, prijatelji, to najviše. Srećom, sad sam pred dolazak u Rijeku bila malo duže doma, u Splitu, više nego što sam bila u zadnjih deset godina tako da mi je baš dobro došlo. Valjda što sam starija sve više uživam vratiti se doma i nadam se da će u budućnosti to biti češće.

Linker
23. travanj 2024 13:35