Petra Marčinko

 -/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
‘POKRADENA JE‘

‘Njoj je 16 godina, a ti je varaš!‘ Burne reakcije na meču HR senzacije, zaustavljen veliki niz Petre Marčinko

Mađarica nije ostala dužna ocu hrvatske tenisačice: ‘Zašuti! Ovo više nisu juniori‘, poručila je
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 07. travanj 2022. 16:05

Velika pobjednička serija Petre Marčinko, započeta krajem studenog na juniorskom Eddie Herr turniru, koja se protegnula preko titula na Orange Bowlu, Australian Openu, te dva ITF turnira u turskoj Antalyji, došla je svome kraju u 2. kolu 80.000 dolara vrijednog ITF turnira u portugalskom Oeirasu. Mađarica Dalma Galfi (WTA 97) uspjela je svladati 16-godišnju Zagrepčanku sa 6:0, 4:6, 6:4 nakon dva sata i osam minuta i tako prekinuti niz od 25 pobjeda (juniori/seniori) naše tenisačice.

Petra je nakon 0:6 u prvom setu za 23-godišnjakinju iz Veszprema (97. mjesto je njen renking karijere, kvalificirala se u Indian Wellsu i Miamiju, na potonjem se probila do 2. kola) uspjela uzvratiti, oduzela je servis Galfi za 5:4, potom spasiti break-loptu i izjednačiti rezultat u setovima. U setu odluke je Marčinko dvaput imala break prednosti (1:0, 4:3), no Galfi se vraćala, e da bi kod 4:4 izbila velika drama. Marčinko je imala tri break-lopte, propustila sve, pa kod 40:40 tražila da se jedna loptica Mađarice provjeri, jer je smatrala da je pala izvan terena. Sudac je to odbio rekavši da je zakasnila tražiti provjeru, Galfi je prešla preko toga i na iskustvo dobila meč, jer je Marčinko od toga trenutka izgubila šest od posljednjih sedam poena.

image

Petra Marčinko

BRANDON MALONE Afp

Petrin tata Vjeko je burno reagirao, postoji snimka na kojoj se obraća Galfi:

- Jesi li ponosna na sebe? Njoj je šesnaest godina, a ti je varaš. Sramota!

Mađarica mu nije ostala dužna:

- Zašuti! Ovo više nisu juniori.

Nakon kraja meča tata Marčinko je ponovo razgovarao s Galfi na odlasku s terena, sve je nadgledao supervizor Marco Romao.

- Ovo je lošije suđenje nego u juniorima. Ovo je Petri najjači turnir do sada i pokradena je. Što ću joj reći? Želim ispriku - okrenuo se nakon toga tata Marčinko prema sucu.

Kako god, jednom je morao doći kraj serije. Petra će s ovim rezultatom ući u Top 400, napredovati otprilike dvadesetak mjesta sa 414. pozicije, a sljedećeg tjedna će biti dio naše reprezentacije u Antalyji na Billie Jean King Cupu (Euroafrička skupina I).

Hrvatska s velikim ambicijama putuje u Antalyju

Piše: Hina

Predsjednica Hrvatskog teniskog saveza (HTS) Nikolina Babić u najavi nastupa hrvatske ženske reprezentacije na kvalifikacijskom turniru Billie Jean King Cupa u Antalyji, koji će se igrati sljedećeg tjedna, kazala je kako je želja plasman u viši rang natjecanja.

"S velikim očekivanjima ispraćamo našu žensku reprezentaciju u Antalyju uz želje za plasman u viši rang. Ponosni smo i sretni da ponovo na okupu imamo najjači mogući sastav", rekla je Babić.

Hrvatska će u Antalyji igrati u skupini B zajedno s reprezentacijama Švedske, Austrije, Bugarske, Slovenije i Gruzije.

"Drago mi je da smo nakon dosta dugo vremena svi na okupu i to u najjačoj postavi. U sastavu naše reprezentacije su Petra Martić, Ana Konjuh, Donna Vekić, Petra Marčinko i Tara Wuerth, a s nama putuje i Antonia Ružić. Ove je godine format natjecanja iznimno težak, tražimo prvo mjesto u skupini s još pet reprezentacija. Na papiru smo jedni od favorita, no treba to i potvrditi na terenu. Ne smijemo nikog podcijeniti, u ovakvom su natjecanju iznenađenja česta. Sjetimo se samo lanjskog uspjeha naše Davis Cup reprezentacije", rekla je izbornica Iva Majoli te dodala:

"Činjenica da ćemo biti u najjačem sastavu velika je prednosti za nas. U šest dana treba odigrati pet mečeva i imat ćemo priliku ravnomjerno rasporediti teret na sve igračice. Posebno mi je drago da u sastavu ponovo imamo Petru Martić koju jako cijenim. Imamo dobar odnos, bile smo u stalnom kontaktu, povratak u reprezentaciju potvrdila mi je ove godine na turniru u Sankt Peterburgu. Posebno će zanimljiv biti nastup pobjednice juniorskog Australian Opena, 16-godišnje Petre Marčinko koja ove godine igra fantastično i novo je osvježenje za naš tenis. Nastup u Antalyji sigurno će puno značiti za tako mladu igračicu".

Povratnica u reprezentaciju Petra Martić je izjavila:

"Posljednjih osam godina nije me bilo u reprezentaciji spletom brojnih okolnosti, povratak u sastav će za mene biti osvježavajuće iskustvo. Igrati za svoju zemlju je uvijek poseban osjećaj, veselim se jednoj drugačijoj atmosferi. Igramo u najjačem sastavu što je jako dobro jer je natjecanje zahtjevno, možemo se osloniti na više igračica pa će pritisak na nas biti smanjen. Imamo dobre izglede za prolaz u viši rang Billie Jean King Cupa. Inače, moje pripreme za nastavak sezone idu dobro, počela sam trenirati na zemlji koja je moja najjača podloga. Forma je u laganom usponu".

"Igranje za svoju zemlju je uvijek velik motiv, u takvim mečevima svi dajemo 200 posto od sebe na terenu. A tu je i osjećaj zajedništva. Inače, iza mene je jedan vrlo težak period oporavka od ozljede, no sve je prošlo dobro. Drago mi je što smo opet u tako jakom sastavu, svi vjerujemo u uspjeh u Antalyji" dodala je Donna Vekić.

Linker
09. svibanj 2024 22:54