KENA BETANCUR Afp
GDJE SU NOVCI?

Novak Đoković dignuo glas i prvi put progovorio o ‘nestalim milijardama‘: ‘Ne možemo više ovo dopustiti!‘

Nedavno je pozornost po pitanju financija u tenisu skrenuo indijski tenisač Sumit Nagala
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 23. rujan 2023. 09:24

Nakon osvajanja naslova na US Openu, Novak Đoković uživa u odmoru i polako se priprema za završni dio sezone gdje ga čekaju Masters u Parizu, završni Masters i završnica Davis Cupa.

Iskoristio je to vrijeme i da se posveti Udruzi profesionalnih tenisača (PTPA), čiji je suosnivač, koja se zalaže za to da igrači imaju veći utjecaj kada se radi o donošenju odluka u sportu, pogotovo kada je u pitanju financijski dio teniske priče.

Svjetski broj 1 pozvao je na preispitivanje trenutne teniske politike u vezi s kladionicama kako bi se poboljšala financijska situacija njegovih kolega. Kako trenutno stoji, igračima je zabranjeno sponzorirati klađenje na svojoj odjeći. Iako je tenis jedan od sportova na koje se najviše kladi na svijetu.

image
JOSE JORDAN Afp

- Mislim da tenisači nisu dovoljno svjesni niti se dovoljno trude za svoj dio novca od klađenja. Puno više daju nego što primaju. Oni doslovno ne dobivaju ništa, a daju svoja imena koja se prenose kroz razne kladioničarske platforme i stranice. Tako milijarde i milijarde dolara kruže na tjednoj bazi od turnira na različitim razinama. Igrači su u toj situaciji u nepovlaštenom položaju i mislim da o tome treba više razgovarati. Moramo podići svijest među tenisačima. Ne možemo to više dopustiti - rekao je 24-ostruki pobjednik Grand Slam turnira u videu za PTPA stranicu.

Dio novca prikupljenog takvim aranžmanima ide prema mirovinskim programima igrača. Međutim, Đoković je pozvao svoje kolege da ‘guraju više‘ kako bi dobili veći dio novca dok još igraju. Nije poznata potpuna analiza gdje se raspoređuje novac iz poslova s ​​kladionicama.

- Znam da prilično značajan dio ide na igračku mirovinu, što je nešto što uvijek podržavam, naravno, ali moramo se podsjetiti da pravo na mirovinu stječete tek kada imate 50 ili 55 godina. Dakle, igrač koji ode u mirovinu kada ima 30 ili 35 godina mora čekati više od 20 godina da zapravo počne primati beneficije od tog ugovora - zaključio je Đoković.

Podsjetimo, nedavno je pozornost teniskog svijeta privukao indijski tenisač Sumit Nagal, trenutno 156. na ATP listi, koji je zbog loše financijske situacije razmišljao o odustajanju od tenisa iako ima svega 26 godina. Nakon što je priča odjeknula, Nagal je potpisao sponzorski ugovor s energetskim pićem Gatoradeom.

Linker
29. travanj 2024 16:44