Posljednji dani u Melbourneu? Novak Đoković danas na treningu...

 WILLIAM WEST Afp
DOLIO ULJE NA VATRU

Novak Đoković u sve je težoj situaciji! I premijerka Srbije Ana Brnabić za BBC priznala je očito...

I djetetu je jasno da se puno toga u Đokovićevom pojašnjenju ne podudara sa stvarnim događajima
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 12. siječanj 2022. 17:42

Objašnjenje Novaka Đokovića samo je dolilo ulje na vatru i prvi tenisač svijeta kreirao je još veću konfuziju oko svoga kretanja za vrijeme zaraze korona virusom (ako je uopće bio zaražen sredinom prosinca prošle godine).

Dok se čeka ždrijeb Australian Opena još uvijek je neizvjesno hoće li Đoković igrati u Melbourneu ili će mu australska vlada kroz "osobnu moć" ministra za imigraciju Alexa Hawkea oduzeti vizu i deportirati ga. Sam Hawke je rekao da temeljito razmatra mogućnost poništavanja vize pod odjeljkom 133c Zakona o migraciji. Zašto toliko oteže s odlukom, objasnili su iz njegova ureda. Naime, Đokovićevi odvjetnici priložili su dodatne dokumente, koji zahtijevaju vrijeme za proučavanje. Istovremeno, The Herald Sun smatra da je australska vlada bliža deportaciji pozivajući se na neimenovani vladin izvor.

"Dopustiti Đokoviću ostanak u zemlji i igranje na Australian Openu bio bi opasan presedan."

Isti izvor smatra da je vlada spremna izdržati međunarodnu reakciju, kakva god bila, u cilju zaštite nacionalnih interesa.

I malom djetetu je jasno da se puno toga u Đokovićevom pojašnjenju ne podudara sa stvarnim događajima. Jednostavno, dokumenti ga demantiraju. Priznanje da je prekršio pravila o izolaciji nakon saznanja da je zaražen moglo bi ga i trebalo skupo koštati. Čak i u Australiji. Maksimalna kazna za lažno svjedočenje je zatvorska kazna od pet godina. I u Srbiji bi ga mogli sankcionirati do tri godine u zatvoru.

"Ako si pozitivan, moraš u izolaciju. Ako je Đoković, znajući da ima pozitivan nalaz, izlazio među ljude, onda je to kršenje protokola", rekla je za BBC premijerka Srbije Ana Brnabić.

image

Ana Brnabić

MIKHAIL VOSKRESENSKIY Sputnik Via Afp

Njemački Der Spiegel piše da se s Đokovićevim pozitivnim testom manipuliralo, da se provjerom njegova testa sugerira da datum nije bio 16. prosinca nego deset dana kasnije. Alternativno objašnjenje jest da ga je Đoković preuzeo toga 26. prosinca.

"Novaku su 34 godine, kao njegova majka ja ga ne mogu pritiskati", rekla je Đokovićeva majka Dijana pa dodala:

"On ima svoju filozofiju života. Ako on misli tako o cijepljenju, ja to mogu samo prihvatiti. Znam da je on najzdraviji čovjek na svijetu, brine se o svom tijelu, nitko ne može zamisliti tu posvećenost. Ako se ne želi cijepiti, to je njegov izbor, kao što svatko ima pravo na to. Neka mu svaki dan rade PCR test, vidjet ćete da je zdrav. Ne vidim u čemu je problem."

To bi moglo ispasti interesantno s obzirom da je u Melbourneu toliki broj zaraženih da nitko više nije siguran. Zamislite da se ova drama nad dramama okonča tako da u jednom trenutku Đokovićev test bude pozitivan.

U očekivanju konačne odluke, Đoković je i u srijedu trenirao u Rod Laver Areni, partner mu je bio australski junior Tristan Schoolkate...

Linker
18. studeni 2022 07:33