Tara Würth, Petra Marčinko, Petra Martić, Donna Vekić

 DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix
SAVEZ I DALJE ŠUTI

Odbile su poziv Ive Majoli u reprezentaciju, a ovo je dokaz da problem nije bio u ozljedama

Donna Vekić, Petra Martić i Ana Konjuh: sve tri tenisačice nastupaju na turniru u Stuttgartu
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 15. travanj 2023. 12:58

Bez tri od četiri najbolje rangirane igračice, Donne Vekić, Petre Martić i Ane Konjuh, hrvatska ženska teniska reprezentacija ovaj je tjedan završila kao posljednja u skupini B turnira Euroafričke zone 1 Billie Jean King Cupa u Antalyji.

Nova je to najniža točka u 11-godišnjem izborničkom mandatu Ive Majoli, koja je još prije nekoliko mjeseci imala priliku uvesti ekipu u kvalifikacije za završni turnir 12 najboljih, a sada ju je degradirala u zonsku drugu ligu, u društvo Kosova, BiH, Litve, Izraela i sličnih reprezentacija.

Otkazivanja glavnih uzdanica reprezentacije Majoli je objasnila ozljedama. "Donna ima probleme sa zapešćem lijeve ruke, to je ozljeda koja ju je mučila tijekom američke turneje u ožujku i još nije sanirana. Petra je prošli tjedan iskrenula gležanj u Splitu i tek je prije dva-tri dana počela normalno hodati", izjavila je prije nekoliko dana za Večernji list.

Ako je manjih ozljeda i bilo, sad je potpuno jasno da one nisu jedini razlog. Sve tri igračice koje su preskočile okupljanje reprezentacije, ovaj i sljedeći tjedan nastupaju na WTA turniru u Stuttgartu. Štoviše, kvalifikacijski mečevi Petre Martić i Ane Konjuh na rasporedu su u subotu - dan nakon što je Hrvatska odigrala posljednji dvoboj u Antalyi.

Konjuh će, naime, u prvom kolu kvalifikacija igrati protiv Amerikanke Parks, dok Martić kao prva nositeljica kvalifikacija kasnije popodne čeka Uzbekistanku Abduraimovu. U glavnom ždrijebu je Donna Vekić i tek treba saznati ime prve suparnice.

Sve navedene igračice, a naročito Donna i Ana, posljednjih su se godina spremno odazivale reprezentaciji. Vekić i Konjuh činile su to čak i kad su vukle ozljede, a u Aninom slučaju su nastupi za Hrvatsku vjerojatno samo pogoršali brojne muke s laktom. I zato problem definitivno ne treba svaljivati na njihova leđa.

Sigurni smo da su toga svjesni i u Savezu, iz kojeg zasad nema nijedne reakcije na ispadanje. Što navodi na pitanje koliko je HTS-u uopće stalo do reprezentacije koja danas izgleda kao zadnja rupa na svirali hrvatskog tenisa.

Linker
25. travanj 2024 14:59