Ivan i Martin Sabanov

 INSTAGRAM MARTIN SABANOV
ODLAZAK BRAĆE

Odlučili napustiti Hrvatsku i igrati za Srbiju: ‘Novak Đoković nam je velika pomoć i podrška!‘

Ove su godine osvojili ATP tunir u Beogradu: ‘Nije slučajno da smo tamo igrali najbolje!‘
Piše: Petar Zobec/JLObjavljeno: 16. studeni 2021. 16:42

U posljednje vrijeme rado se hvalimo kako, primjerice, u nogometu uspijevamo privoljeti igrače da igraju pod našom zastavom. Ali ima i obrnutih primjera, kada se naši sportaši, vjerojatno nezadovoljni uvjetima ili možda trudom oko njihovih karijera, odluče igrati za drugu državu.

Najsvježiji takav slučaj su 29-godišnji blizanci iz Subotice, vojvođanski Hrvati Ivan i Matej Sabanov, koji od 15. godine stanuju u Osijeku, a sada su, eto, odlučili igrati za rodnu Srbiju. Zašto je tome tako, nismo mogli doznati direktno od njih, tako da će točni razlozi, barem zasad, ostati u domeni nagađanja.

Posljednjih 13 godina traje trnovit put i probijanje blizanaca na ATP listi, a tada su se, naime, prvi put pojavili na Futures turnirima. U Somboru su 2013. stavili ruke oko svoje prve ITF titule, a na Challengeru u San Benedettu 2019. zabilježili su pobjedu.

image
GORAN SEBELIC/CROPIX Cropix

Oni će prvi priznati kako proboj prema teniskom vrhu nije lagan, igrali su turnire čijih se imena ne bi sjetili ni oni najzagriženiji teniski pub-kviz znalci, i trenutačno su na 94. mjestu ATP ljestvice igrača parova. Napredak prema višem renkingu relativno je spor, a oko 30-te godine igrači parova obično su najzreliji za dostizanje vrhunskih rezultata.

Šira javnost za braću je doznala ove godine, kada su na ATP 250 turniru u Beogradu pred obitelji i prijateljima osvojili naslov bez izgubljena seta. Ivan i Matej su tijekom ovogodišnjeg Umaga u intervjuu za Jutarnji list pojasnili kako su stigli do velikog uspjeha.

Trenira ih treći brat

- Igrali smo po cijelom svijetu, na svakakvim mjestima, prošli teške situacije. Često smo bili sami, jer nismo imali financijskih mogućnosti za trenera. Sad je s nama i brat Aleksandar, koji nas trenira, baš kao i prijatelj Ivan Bjelica. Kada dođu i oni i roditelji, puno nam to znači. Nije slučajno da smo najbolje igrali blizu kuće, u Beogradu. Taj osjećaj da su tu ljudi koji cijeli život vjeruju u nas, čak i kad fizički nisu bili s nama, bio je veliki vjetar u leđa - komentirao je tada Matej.

Kontinuirani uspon

Na Wimbledonu su se zbog niskog renkinga morali razdvojiti, pa je Ivan zaigrao s Lajovićem, a Matej s Krajinovićem, igračima s kojima ih veže veliko prijateljstvo još od djetinjstva. Kao i s Novakom Đokovićem, koji im je velika podrška i kod kojeg su u Beogradu i trenirali.

image
MARCO BERTORELLO Afp

Sabanovi se godinama uspinju, od Futuresa preko Challengera do ATP razine, a sada su se zaželjeli još bržeg napretka, kako bi mogli igrati one najveće, Grand Slam turnire. No to više neće raditi pod hrvatskom zastavom.

'Novak nam je dao najbolje moguće uvjete'

Obojica su često u intervjuima isticali kako im je Novak Đoković uzor, ali i kako uživaju veliki potporu najboljeg svjetskog tenisača.

- Potpora Novaka Đokovića nešto je što se ne može opisati riječima. On je naš uzor oduvijek, i osoba kojoj se divimo tijekom naših karijera. Njegova podrška znači nam jako puno. Svaki njegov savjet izuzetno je vrijedan za naše karijere i velika nam je čast što imamo prilike učiti od takvog tenisača. Trenirali smo kod njega, pružio nam je najbolje moguće uvjete, i to je ono što nam je zaista trebalo, rekao je Matej.

Linker
20. rujan 2024 05:35