JOLY VICTOR/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA
ŽELE GA DEPORTIRATI

Odluka koju je čekao svijet: Đokoviću poništena viza, australski ministar objasnio svoj potez!

Konačno se javio čovjek čiju smo odluku čekali danima, slijedi odgovor prvog tenisača svijeta
Piše: SNObjavljeno: 14. siječanj 2022. 08:02

Novi težak udarac za najboljeg tenisača svijeta. Australski ministar za imigracije Alex Hawke iskoristio je svoje diskrecijsko pravo i poništio vizu Novaka Đokovića. Odvjetnici prvog tenisača svijeta spremaju se podnijeti žalbu na tu odluku.

"Danas sam iskoristio svoje pravo koje imam prema članku 133C(3) Zakona o migracijama kako bih ukinuo vizu koju ima gospodin Novak Đoković jer smatram da je to od javnog interesa. Odluku sam donio na temeljima zdravlja i javnog reda, a slijedila je nakon odluke suda koji je odlučio vratiti vizu koja je Đokoviću ukinuta na temelju proceduralne pogreške", rekao je Hawke pa dodao:

"U donošenju ove odluke sam pomno proučio informacije koje su mi dostavili iz Ministarstva unutarnjih poslova, Australske granične policije, kao i sam gospodin Đoković. Ova vlada je snažno posvećena zaštiti australskih granica, posebno u odnosu na pandemiju koronavirusa."

Đokoviću prijeti deportacija i izgon na tri godine

Đoković bi mogao biti prisiljen da zemlju napusti unutar nekoliko sati, a ako ne uspije žalba njegovih odvjetnika mogao bi biti izbačen iz zemlje na tri godine. Tako bi neslavno mogla završiti saga sa srpskim tenisačem koja traje već preko tjedan dana.

Podsjetimo, Đoković je u Australiju stigao kako bi nastupio na Grand Slam turniru Australian Open. Kako bi igrao na turniru i uopće ušao u zemlju bez da je primio cjepivo, Đoković je tražio izuzeće na nekoliko temelja od kojih je najsnažniji argument to da je koronavirus nedavno i prebolio.

Nakon što je sletio u Australiju odmah je priveden i pritvoren u hotel za imigrante, a viza mu je ukinuta. Tako je odlučila vlada savezne države Viktorije, a na taj njihov potez se Đoković žalio sudu koji mu je vizu vratio, ali ministar za imigraciju, već dobro poznati Alex Hawke, je imao diskrecijsko pravo da ju ponovno ukine što je sada i učinio.

Sumnjivi test i javni interes

Hawke je odluku opravdao javnim interesom, a prema nekim anketama čak je 84 posto Australaca podržalo svojeg ministra i poručilo Đokoviću da napusti zemlju. Na to ih je vjerojatno navela cijela situacija oko njegovog testa koji je bio i temelj za ulazak u zemlju na koji se Đoković pozivao.

Taj njegov test je malo bio pozitivan, malo negativan, pa je imao jedan datum u fizičkom, a drugi u digitalnom izdanju i sve to je dovelo do sumnje u njegovu ispravnost i Đokovićevu važeću covid potvrdu.

Sve to, ali i osjećaj drugih tenisača, pa i javnosti, da za Đokovića vrijede neka druga pravila, dali su za pravo ministru da mu još jednom ukine vizu. Odluka o njenom ponovnom ukidanju je potrajala danima iz nekoliko razloga.

Pravni kaos

Prvi je taj što se unutar same vlade nisu svi usuglasili s režimom viza i temeljem za ulazak u Australiju. Dok veći dio vlade podržava sadašnji pravilnik, ima i onih koji mu se snažno protive pa je sve moralo biti politički odvagnuto.

Drugi razlog za odugovlačenje s odlukom bio je oprez vlade koja nije htjela drugi puta izgubiti na sudu. Poništi li Đoković opet na sudu njihovu odluku, to će biti veliki udarac za vladu Australije pa su se htjeli dobro pripremiti na pravnu bitku koja slijedi.

I treće, ministra i ljude oko njega je strah da sudac neće Đokoviću izdati privremenu vizu dok ne donese odluku, a to bi značilo da bi srpski tenisač čak mogao i zaigrati na Australian Openu koji počinje u ponedjeljak. To bi pak dodatno zakompliciralo njegovu deportaciju jer najbolji tenisač koji lovi 10. naslov prvaka u Australiji i njegov izgon iz zemlje nakon prvog, drugog ili kojeg već kola bacaju loš imidž na Australiju koja je cijelim slučajem već dovoljno blatila svoj obraz.

Linker
27. travanj 2024 05:46