KENA BETANCUR Afp
ZBOGOM, REKETU

Oproštaji u 2023: Isključila se servis-mašina kao i ‘latvijski Safin‘, a teniska Barbie ‘pobjegla‘ je u drugi sport

Na listi ima osvajača Grand Slam titula, članova Top 10, pa i brojeva 1 s ATP i WTA, rekordera...
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 03. prosinac 2023. 22:59

ATP sezona u svom je posljednjem tjednu, zastor će spustiti Next Gen Finals, odnosno turnir ponajboljih svjetskih tenisača do 21 godine, koji je u tijeku u Saudijskoj Arabiji.

Budući da je WTA kalendar već neko vrijeme arhiviran, bit će to, dakle, oproštaj od teniske 2023., ali kroz proteklih 11 mjeseci bilo je i podosta oproštaja od tenisačica i tenisača, odnosno onih koji su odlučili završiti igračke karijere i “objesiti rekete o klin”.

Ima među brojnim imenima i nekoliko jako dobro poznatih, štoviše, ima tu osvajača Grand Slam titula, članova Top 10 pa i onih koji su bili broj 1 na ATP i WTA listama, rekordera, miljenika navijača, ekscentrika... pa je njihovim odlascima sa scene tenis, nema sumnje, svakako na gubitku.

JOHN ISNER

Servis-mašina, ili danas popularnije “servebot”, isključila se ovog ljeta na domaćem Grand Slamu, US Openu. Za knjige rekorda će ostati 14.470 asova Johna Isnera, odnosno jedini je u teniskoj povijesti s više neobranjivih servisa od našeg Ive Karlovića (13.728) te 829 odigranih tie-breakova (također rekord), ali iznad svega će se pamtiti po “onom” meču u Wimbledonu 2010. protiv Francuza Nicolasa Mahuta.

Najduži meč u povijesti, meč od tri dana i netto vremenom od 8 sati i 11 minuta. Peti set i meč završio je sa 70:68 za Amerikanca.

Zbog tog su meča mijenjana pravila, pa se više ni na Grand Slamovima peti set ne igra na razliku, već je uveden produženi tie-break (do 10 poena) kod rezultata 6:6 u gemovima.

I sve dok bude “živa” generacija tenisača koji su igrali protiv njega, redom će svi tvrditi da su Isnerovi servisi bili najneugodniji s kojima su se ikada susreli.

I to je, eto, jedna od ostavština 208 centimetara visokog 38-godišnjaka, koji se praktički s jednim, ali ipak izvanserijskim oružjem uspio držati više od jednog desetljeća u svjetskih Top 20 (8. mjesto najviši renking) te osvojiti 16 turnira i zaraditi preko 22 milijuna dolara od turnirskih nagrada.

image

John Isner

SEBASTIEN BOZON Afp

JACK SOCK

Amerikanac se oprostio sa samo 31 godinom, jer shvatio je da, nakon nekoliko godina pokušavanja, više nema smisla mučiti se.

Ozljede su ga unazadile, ali ipak nisu bile presudan faktor u velikom padu koji je uslijedio nakon senzacionalnog proboja prema vrhu.

Sve najvažnije u karijeri ostvario je u 2017., osvojio Masters 1000 u Parizu, koji ga je odveo na ATP Finals (polufinale) te do čudesnog 8. mjesta na ATP listi, samo da bi odmah sljedeće sezone jednako čudesno i neobjašnjivo gubio sve redom. Niti na jednom od 22 turnira koja je igrao nije prošao dalje od 2. kola (izuzev opet Pariza, gdje je prošao do trećeg), odnosno imao je mizeran omjer 9-22. Pokušavao je poslije toga još par godina, ali bez uspjeha.

Ostvario je, također, respektabilnu karijeru u parovima, gdje je osvojio dva Grand Slama (Wimbledon 2014, US Open 2018), ali i olimpijsko zlato u miksu (Mattek-Sands) te broncu (Johnson) u Riju 2016.

image

John Sock

PETER VAN DEN BERG/AVALON/PROFIMEDIA Peter Van Den Berg/avalon/profimedia

FELICIANO LOPEZ

Španjolac zbogom tenisu rekao je ovog ljeta na turniru u Mallorci nakon čak 26 godina karijere. Igrao je, naime, do svojeg skoro 42. rođendana, a odlučio je kraj dočekati simbolično na - travi, na podlozi na kojoj je, posve netipično za latino tenisače, bio ljevoruka napast za sve suparnike.

Od sedam osvojenih turnira u karijeri, četiri su bila na zelenoj podlozi (dva puta Queen’s, dva puta Eastbourne), a tri od svoja četiri Grand Slam četvrtfinala ostvario je u Wimbledonu (2005, 2008, 2011), stoga se i oprostio kao Španjolac s najviše travnatih pobjeda u karijeri - 87 (sljedeći je Nadal sa 76).

Najbolji renking bilo mu je 12. mjesto, a svjetski je teniski rekorder u rubrici uzastopnih nastupa na Grand Slamovima. Otkako je 2002. zaigrao u glavnom ždrijebu Roland Garrosa, punih sljedećih 20 godina igrao je baš svaki Grand Slam turnir. Serija je trajala do Australian Opena 2022., odnosno zaustavila se na 79 uzastopnih GS nastupa.

image

Feliciano Lopez

RODRIGO ARANGUA Afp

ERNESTS GULBIS

Najbolji latvijski tenisač svih vremena nije se službeno oprostio od tenisa, posljednji meč odigrao je proljetos za reprezentaciju u Davis Cupu, ali kako je u međuvremenu postao i predsjednik nacionalnog teniskog saveza, realno se može smatrati bivšim igračem.

Gulbis, danas 35-godišnjak, u svojim je najboljim danima bio deseti igrač svijeta, osvajao ATP turnire (6), igrao Grand Slam polufinale (Roland Garros 2014.), pobjeđivao Federera, Murraya, Đokovića... ali znao i završiti u zatvoru u Stockholmu zbog “druženja” s prostitutkama. Nisu ga uzalud uspoređivali s Maratom Safinom, i po tenisu i po ponašanju izvan terena.

image

Ernests Gulbis

DAVID GRAY/AFP/PROFIMEDIA David Gray/Afp/Profimedia

CABAL & FARAH

Kolumbijski tandem bio je nerazdvojan kroz 12 zajedničkih godina, pa su i u mirovinu otišli skupa.

Robert Farah i Juan Sebastian Cabal obilježili su kolumbijski tenis, ali i posljednju epohu parova na ATP Touru kao dvostruki Grand Slam pobjednici (Wimbledon i US Open 2019.) i broj 1 na svijetu, a ukupno su osvojili 19 turnira zajedno.

image
SAEED KHAN/AFP/PROFIMEDIA Saeed Khan/afp/profimedia

ANETT KONTAVEIT

Zbog kroničnih problema s kralježnicom, Estonka se sa samo 27 godina morala povući iz profesionalnog sporta. Svoj posljednji meč odigrala je na Wimbledonu točno godinu dana nakon što je dosegnula svoj najbolji renking - 2. mjesto na WTA ljestvici. Snažna Anett osvojila je šest turnira.

image

Anett Kontaveit

ROB PRANGE Dppi Via Afp

SAMANTHA STOSUR

Velika Australka oprostila se na domaćem Grand Slamu, Australian Openu, gdje je još 2003. godine upisala svoju prvu Grand Slam pobjedu u karijeri.

Do kraja karijere skupila ih je gotovo troznamenkasti broj (94), ali još važnije tu je i sedam s kojima je osvojila US Open 2011., pobijedivši u finalu Serenu Williams. Igrala je i finale Roland Garrosa (2010.), baš kao što je paralelno uspješno igrala i parove, gdje ima četiri Grand Slam titule.

image

Sam Stosur

ROB PRANGE Dppi Via Afp

EUGENIE BOUCHARD

Atraktivna Kanađanka bila je kolovođa uspona kanadskog tenisa, budući da je 2014., tada 20-godišnjakinja, igrala finale Wimbledona (poraz od Kvitove) te da je iste godine bila i peta igračica svijeta. Dodala je tome i polufinala Australian Opena i Roland Garrosa.

No, sve je to brzo zaboravljeno jer je Genie potonula u formi i renkingu, naljepila se i tužna sekvenca s US Opena (pad pod tušem i potresa mozga te sudska tužba protiv organizatora) pa operacija ramena i gotovo dvogodišnja stanka. No, u međuvremenu se na račun svog izgleda “teniska Barbie” financijski osigurala do kraja života.

Nedavno je, doduše, osvojila Billie Jean King Cup s reprezentacijom, gdje je, doduše, imala sporednu ulogu, ali bio je to labuđi pjev što se tenisa tiče. Jer za 2024. je potpisala ugovor da će umjesto tenisa igrati - pickleball.

image

Eugenie Bouchard

GREG WOOD Afp

OSTALI TENISAČI

Guido Pella

- Argentinac (33) je bio član reprezentacije koja je u Zagrebu 2016. osvojila Davis Cup, a individualno je osvojio jedan turnir i bio 20. na svijetu

Pablo Andujar

- Španjolac (37) je u karijeri osvojio 4 turnira i bio 32. na svijetu

Thomaz Bellucci

- Brazilac (35) je svojevremeno bio 21. na svijetu, a osvojio je 4 turnira

Jeremy Chardy

- Francuz (35) je osvojio jedan turnir u karijeri i bio 25. na svijetu

Oliver Marach

- Austrijanac (43) je u parovima s našim Matom Pavićem osvojio Australian Open 2018. te igrao finale Roland Garrosa i Wimbledona

Mikael Ymer

- Šveđanin (25) je naprasno objavio kraj karijere bijesan što mu je potvrđena 18-mjesečna suspenzija radi propuštanja dopinškog testa.

Peter Gojowczyk (Njem, 34)

Malek Jaziri (Tun, 39)

Pedro Sousa (Por, 35)

Yuichi Sugita (Jap, 35)

Matthias Bachinger (Njem, 36)

Peter Polansky (Kan, 35)

OSTALE TENISAČICE

Sania Mirza

- Indijka (37) je svojevremeno pokrenula revoluciju u domovini kao prva žena u profesionalnom tenisu, u singlu je osvojila jedan WTA turnir i bila 27. na svijetu, a u parovima tri Grand Slama i još tri u miksu, uz dva finalna poraza s Ivanom Dodigom

Barbora Strycova

- Čehinja (37) je ostvarila vrlo dobru karijeru u singlu (dvije titule, 16. na WTA listi, polufinale Wimbledona), ali sjajnu u parovima (32 titule, broj 1 na WTA listi, dva Grand Slama, olimpijska bronca) te reprezentaciji (6 puta osvajala Fed Cup)

CoCo Wandeweghe

- Amerikanka (31) je bila Top 10 na WTA listi, a uz osvojena dva turnira ima dva Grand Slam polufinala.

Anastasia Rodionova (Aus, 41)

Kristen Flipkens (Bel, 37)

Misaki Doi (Jap, 32)

Jana Čepelova (Svk, 30)

Linker
27. travanj 2024 03:40