Vjeko Marčinko, Petra Marčinko, Emir Fulurija i Tvrtko Puljić

 SPORTSKE NOVOSTI
NOVI SPORTCAST

Otac sjajne Hrvatice: ‘Da sam ja izbornik, ne bih je stavio da igra u odlučujućem meču protiv Srbije!‘

Novo izdanje Sportcasta u goste nam je doveo najbolju juniorsku tenisačicu svijeta i njenog oca
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 21. travanj 2022. 08:30

Veliki uspjeh ostvarile su hrvatske tenisačice prošlog tjedna kada su izborile doigravanje za ulazak u Svjetsku skupinu Billie Jean King Cupa (BJK), bivšeg Fed Cupa. Važnu ulogu u tom uspjehu imala je debitantica, 16-godišnja Petra Marčinko koja je na BJK turniru u Antaliji odigrala pet mečeva i pobijedila u njih četiri.

"Nisam očekivala da ću igrati toliko mečeva. Bilo mi je jako drago da mi je izbornica Iva Majoli dala priliku, rekla mi je da vjeruje u mene, a bila sam dosta uzbuđena, pogotovo u prvom meču", rekla je Petra Marčinko gostujući u Sportcastu Sportskih novosti te nastavila:

"Bila je odgovornost jer su svi mečevi bili bitni s obzirom na format natjecanja. Nismo smjele dozvoliti da se zatvori neki krug pa da sam ja izgubila neki meč kojeg sam trebala dobiti...ali dobro sam se nosila s tim. Igrala sam i taj odlučujući meč igrala, bilo je dosta pritiska, ali dobro sam igrala i nisam se zamarala s tim."

image

Petra Marčinko

SPORTSKE NOVOSTI

Petrin otac Vjeko, koji svoju kćer prati na svim turnirima, također je gostovao u Sportcastu te iskreno rekao:

"Da sam ja izbornik ne bih je stavio da igra. Kao otac bih jer je to njoj jako dobro došlo jer je bio veliki pritisak kad znaš da su i Donna Vekić i Ana Konjuh ostale na klupi i ti igraš za nešto što Hrvatska nije napravila 10 godina. Kao otac meni je drago da je ona imala taj pritisak, ali da sam izbornik iskreno ne bih imao hrabrost to napraviti. To je dosta hrabar potez jer je Iva Majoli mogla bez problema staviti neku drugu igračicu iako možda ona nije u najboljoj formi, ali bi imala opravdanje. Ovako da je Petra izgubila bilo bi jako opravdati se zašto ju je stavila."

Vjeko je također bio sportaš, igrao je košarku i to zajedno s dugogodišnjim novinarom i kolumnistom SN-a Tvrtkom Puljićem, koji je također bio u gostima. Obojica su se složili da je Vjeko bio bolji košarkaš, a tatin sport je ostavio traga i kod Petre.

"Meni je uzor još od malih nogu Dražen Petrović. Tata mi je poklonio knjigu o njemu za 12. rođendan", rekla je Petra, a Vjeko je jasno rekao što Petra ima od Dražena.

"Upornost, želju za treningom i ispravljanjem svojih grešaka."

Otac i kćer na teniskim turnirima nisu neuobičajena stvar, a Petra i Vjeko su nam ispričali kako ima dosta negativnih primjera takve suradnje.

"Ima dosta takvih primjera i točno vidiš da neke cure ne žele igrati i da su tu radi roditelja. Obično te cure ipak brzo odustanu od tenisa. Ako nemaš ljubavi za sport, mislim da ni nema smisla", rekla je Petra, a Vjeko dodao da ne razumije roditelje koji guraju djecu u sport samo radi novca.

"Što može biti veća nagrada od osvajanja Grand Slama, pa i juniorskog. Ne postoji novac koji može taj osjećaj zamijeniti", istaknuo je Vjeko koji je najavio i novu trenersku suradnju za Petru.

image

Petra Marčinko najbolja je juniorka svijeta

BRANDON MALONE Afp

"Do sada smo surađivali s kondicijskim trenerom Daliborom Širolom koji je stvarno jedan od najboljih kondicijskih trenera u teniskom svijetu. Novi teniski trener će biti Riccardo Piatti koji je vodio Ivana Ljubičića. Odlično se poklopilo da se Piatti razišao sa Sinnerom. Piatti je odavno bio jako zainteresiran za Petru pa će trenažni proces ubuduće biti podijeljen - dio će biti u Zagrebu, dio u Piattijevom kampu."

Zanimljivo je da je Petra rođena 4. prosinca 2005., na dan kad je hrvatska Davis Cup reprezentacija osvojila naslov u Slovačkoj.

"Tata mi je zamjerio jer je imao karte za meč i nije mogao do Bratislave, morao je ostati u Zagrebu."

Odgovore na pitanja tko je bio najsretniji nakon osvajanja Australian Opena, zbog čega Petra nema društvene mreže, kako usklađuje školu s tenisom te o mnogim drugim temama saznajte u našem Sportcastu.

Linker
25. travanj 2024 18:48