PEDJA MILOSAVLJEVIC Afp
PIŠE NEVEN BERTIČEVIĆ

Ovo bi mogla biti sumorna jesen za Đokovića! Ali, i jesen koja će otvoriti vrata nekim novim momcima...

Đoković, koji trenira kao da će sutra na teren, mogao bi dočekati kraj sezone na suhom...
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 07. kolovoz 2022. 13:51

Vrijeme između Wimbledona i početka sjevernoameričke turneje koja će voditi prema US Openu neki su tenisači iskoristili za odmor, neki su se pripremali za ono što ih čeka, a neki su, konstatirat će mnogi koji su bili tamo, gledali najbolje umaško finale svih vremena.

No, Umag je bio i prošao i živjet će sa svojim negdašnjim zvijezdama i svima koji će tek doći, a svijet tenisa je došao u zanimljivo razdoblje. Kada je Jimmy Connors s 39 godina došao do polufinala US Opena bila je to senzacija i velika iznimka jer tada su se tenisači u kasnim tridesetima i ranim četrdesetim smatrali veteranima ili umirovljenicima. Danas to, naravno, više nije tako.

Roger Federer će u ponedjeljak proslaviti 42. rođendan, a teško je znati u kakvom točno raspoloženju. Nakon što je ostao bez svih bodova i renkinga, njegova goruća želja je da se ipak na velika vrata ponovno nametne svjetskom tenisu. Ako do kraja sezone više neće igrati, ostaje mogućnost da će se pripremati za Australian Open. Osim ako se ne oprosti u rodnom Baselu.

image

Roger Federer

ADRIAN DENNIS Afp

Igrati vrhunski tenis s 42 godine zvuči nezamislivo, ali Federer je uvijek igrao lako i igrao je - to će mu mnogi ili svi priznati - najljepši tenis. Naravno, veliko je pitanje koliko je u tom Švicarcu ostalo želje za borbom i igrom. Ali poznavajući velike, dok mogu rijetko će se opraštati. Kao što je potvrdila i Serena Williams koja očito silno želi otići kao pobjednica s naslovom na US Openu, a godine joj nisu važne. Četrdesete su već došle, ali ne brinu ni nju, a ni stariju sestru Venus.

Sad Rusi i Bjelorusi mogu

Tenisači će se u tjednu koji dolazi boriti u Montrealu i pokazivati mišiće za nadolazeći US Open. Prema očekivanju nema Rafaela Nadala ni Saše Zvereva. Nijemac ima neugodnu ozljedu i jedno dulje vrijeme će pauzirati, a Nadal se - uvjereni su mnogi - priprema za jedino što ga i zanima, a to je US Open.

Neće naravno biti ni Novaka Đokovića, ali to je prije svega njegov izbor. On želi igrati, ali ne želi se cijepiti pa je tako u prilično teškoj situaciji. US Open će vidjeti samo ako dobije posebnu dozvolu, no bojim se da Amerikanci imaju puno važnijih briga od toga hoće li dopustiti Novaku Đokoviću mogućnost nastupa na US Openu. Tako bi se moglo dogoditi da će Đoković, koji trenira kao da će sutra na teren, dočekati kraj sezone na suhom. Ako ustraje u svojoj odluci, a dosad je bio vrlo čvrst, do kraja ove godine bi mogao imati samo nastup na velikoj ATP završnici u Torinu i možda prije toga u pariškom Bercyju. No, to je problem Novaka Đokovića, a ne njegovih suparnika.

Nakon što nije mogao igrati u Wimbledonu jer je Rusima i Bjelorusima bio zabranjen nastup zbog Putinove agresije na Ukrajinu, Danil Medvjedev je izabrao nastup u meksičkom Los Cabosu i izborio finale protiv Engleza Camerona Norriea. Medvjedev je na ovom turniru prošao brojku od 250 pobjeda u karijeri, a u polufinalu je nadigao Srbina Kecmanovića.

Ostaje naravno pitanje kako će izgledati četvrti Grand Slam sezone i tko će tamo sve igrati. Ivan Lendl, nekad jedan od najvećih svjetskih asova, proteklih je dana bio u Puli, a njegova teniska viđenja su uvijek zanimljiva za one koji znaju i žele slušati, pa se tako dotakao i trojice najvećih i izrekao zanimljivu tezu.

- Nisam navijač niti jednog od te trojice, jedino što ne bih želio jest da se u to umiješa politika.

Alcaraz i Sinner nisu jedini

Lendl je u pravu, ali zakasnio je jer se politika već davno umiješala u sport, pa i tenis, a hoće li se i na koji način se umiješati u borbu najvećih tek ćemo saznati. Od sve trojice, Novak Đoković je najmlađi i realno ima najviše vremena ostvariti ono što sva trojica žele, a to je najveći broj pojedinačnih naslova na Grand Slam turnirima. No, koliko dugo će Đoković čekati, hoće li se Rafa Nadal pojaviti na US Openu i hoće li se Roger Federer dovoljno oporaviti da bi igrao na prvom Grand Slam turniru iduće sezone, vrijeme će pokazati.

image

Carlos Alcaraz i Jannik Sinner

GORAN SEBELIC Cropix

Baš kao što će vrijeme pokazati i hoće li Australci izbrisati trogodišnju zabranu ulaska Novaka Đokovića u Australiju ili će ga ostaviti na čekanju. Kako god, čeka nas jedna zanimljiva jesen koja bi za Novaka Đokovića mogla biti sumorna, ali i jesen koja bi mogla širom otvoriti vrata nekim novim momcima poput Carlosa Alcaraza i Jannika Sinnera. A nisu jedini.

Linker
24. travanj 2024 13:07