Novak Đoković neko će se vrijeme morati braniti od napada sa svih strana
 LUKA GERLANC/HANZA MEDIA
POSLJEDICE ZA NOLETA

Ovo bi moglo jako uzdrmati Đokovićev kredibilitet: Srpski tenisač unaprijed proglašen - krivim

Najbolji tenisač svijet morat će se suočiti s brojnim pitanjima, a hoće li dati i odgovor?
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 23. lipanj 2020. 09:04

Kredibilitet Novaka Đokovića kao lidera ATP Toura ozbiljno je narušen nakon katastrofe koja je zadesila njegov Adria Tour u Zadru. To je nekakvo opće mišljenje na društvenim mrežama i u prvim reakcijama nakon što je eksplodirala bomba-vijest o pozitivnom nalazu Grigora Dimitrova, kasnije i Borne Ćorića.

Najbolji tenisač svijeta, možda najbolji tenisač svih vremena morat će se suočiti s brojnim pitanjima, ali je neizvjesno hoće li na njih odgovoriti. Što će uopće napraviti? Ima li se smisla braniti, ako je već unaprijed proglašen krivim zbog “nemarnog vođenja organizacije Adria Toura; tužnog, ali predvidljivog ishoda”? Svijet kao da je jedva čekao da se ova nesreća dogodi, pa se čak zaziva suspenzija svih tenisača, koji su nastupili na Adria Touru u Beogradu i Zadru. Što je apsolutni nonsens.

Na meti kritičara

Istina je da su mnogi od početka prigovarali i zamjerali na ponašanju aktera, od igranja nogometne utakmice u Beogradu i košarke u Zadru, neobuzdanog “after partyja” nakon prvog turnira u nekom noćnom klubu odakle su osvanule fotografije tenisača bez majica, pa do Kid’s Daya na obje lokacije... Svega je bilo i svašta se moglo vidjeti, mnogi će reći da je “nesreća čučala spremna iza ugla” i nije se teško složiti.

Novak Đoković je u Beogradu rekao nešto što se može preslikati i na Zadar.

- Okolnosti i mjere su različite od države do države. Možete nas kritizirati i reći da je to opasno, ali nije na meni da kažem što je dobro ili nije dobro za zdravlje. Radimo ono što nam kaže Vlada Srbije.
Sve je bilo dobro dok nije prva karika u lancu pukla... I sada se Đokoviću vade sve izjave i kontradikcije otkako je svijetom zavladala korona kriza.

- Osobno sam protiv cijepljenja i ne bih htio da me netko sili na cijepljenje da bih mogao putovati - rekao je sredinom travnja i izazvao prvo podizanje obrva.

A što ako se mora cijepiti, ako je to uvjet?
- Imam mišljenje o tome i ne znam hoće li se promijeniti. Nisam stručnjak, ali želim mogućnost izbora i da izaberem što je najbolje za moje tijelo.

Rafaelu Nadalu se to nije svidjelo i otvoreno je rekao da će se Đoković morati cijepiti (kad cjepivo bude dostupno) ako želi biti dio Toura.
Prvi tenisač svijeta je nakon toga imao nekoliko Instagram seansi s izvjesnim Chervinom Jafariehom, gdje je potonji promovirao neke svoje upitne proizvode, obilježeni su izjavama tipa:

- Snagom pozitivnih misli može se postići da se zatrovana voda pretvori u najčišću vodu.
I to mu se zamjerilo, trebao bi kao slavna osoba biti oprezniji u dijeljenju takvih stavova, znanstveno potpuno neutemeljenih.
Početkom svibnja objavio je video s treninga u Marbelli, sedam dana prije nego što je španjolska federacija dopustila povratak treninzima. Klub u kojem je trenirao preuzeo je krivnju, nisu dobro shvatili interpretaciju pravila.

Ne može ni na Zoom

Potom je u Beogradu Đoković priznao da je za cijelo vrijeme suspenzije trenirao na privatnom terenu, ali nije to htio objaviti kako ne bi provocirao kolege.

Najavljena stroga pravila US Opena nazvao je “ekstremnima i neprihvatljivima”, kasnije se korigirao i rekao da je sretan što se Grand Slam turnir u Flushing Meadowsu planira održati. U međuvremenu je bio i sastanak na Zoomu, više od 300 sudionika, igrača i igračica, koje je on kao predsjednik Vijeća igrača preskočio zbog već spomenute revijalne nogometne utakmice, na što je, između ostalih, američki tenisač Noah Rubin oštro reagirao.

“Mi se oslanjamo na njega kao predsjednika Vijeća igrača, a on zbog neke ekshibicije ne može naći vremena za je***i Zoom poziv. Koji je onda smisao svega ovog?”

Đoković i u Beogradu bio u kontaktu sa zaraženim košarkašem

Za Novaka Đokovića, koji se nije testirao u Zadru, pravdajući se da nije osjećao nikakve simptome (iako je dobro znano kako to nije dokaz da nije zaražen koronavirusom), već se testirao po dolasku u Beograd u ponedjeljak, ovo nije bio prvi bliski kontakt s nekim tko je zaražen koronavirusom.

Naime, aktualni prvi igrač svijeta bio je gost revijalne košarkaške utakmice u čast trenera Dejana Milojevića (11. lipnja u Beogradu), a tamo je, kao i u zajedničkom noćnom izlasku, bio u kontaktu s Nikolom Jankovićem, košarkašem pozitivnim na koronavirus, kao asimptomatski nositelj.

Svejedno, Đoković nije testiran na koronu pri ulasku u Hrvatsku, kao niti članovi njegova poprilično brojnog stožera.

Linker
19. travanj 2024 14:08