GABRIEL BOUYS Afp
NOVI VLADAR

Pet razloga zašto je Alcaraz budući broj jedan: Zastrašujuća je pomisao kakav će biti za nekoliko godina...

Njegovi udarci s osnovne linije izgledaju kao tortura, a dropshoti su čista teniska finesa
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 09. svibanj 2022. 10:03

Adrenalin u krvi 12.000 navijača probijao je zidove "Magične kutije", a teniski bogovi oblizivali su prste dok se Carlos Alcaraz približavao šah-matu protiv Novaka Đokovića. U trileru koji je jednoglasno proglašen mečom godine, princ je srušio kralja. Nakon više od tri i pol sata, 19-godišnji je Španjolac u Madridu postao prvi tenisač koji je na istom zemljanom turniru izbacio i Nadala i Đokovića. Dan kasnije, u nedjelju, deklasirao je i Alexandera Zvereva (6-3, 6-1) za svoju drugu Masters titulu i zadržao savršen učinak (5/5) u finalima ATP turnira.

Teniski planet ne stigne predahnuti od Alcarazovih senzacija. U sezoni u kojoj je osvojio Rio, Miami i Barcelonu i stigao do šestog mjesta na ljestvici, stigla je i prva pobjeda nad svjetskim brojem jedan. "Utakmica u Madridu je molto longo", napisao je na objektiv kamere nakon izbacivanja Đokovića. Bila je to referenca na preokrete omiljene momčadi, koja je uz jednaku dozu drame ušla u finale Lige prvaka. Ima neka poveznica između Reala i Alcaraza. Tinejdžer iz Murcije u finišu meča izgledao je kao zvijer puštena s lanca. Od brutalnih forhenda do dropshotova, s 51 winnerom cijedio je Đokovića kao krpu sve dok ga u tie-breaku nije hladno gurnuo niz provaliju.

Dok čekamo što će servirati na Roland Garrosu, nudimo pet razloga zbog kojih će postati broj jedan svjetskog tenisa.

image
PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

1. Ima puni paket

Totalno drukčiji od drugih: tim su riječima eksperti, počevši od njegova trenera Ferrera, opisivali Alcaraza još u juniorskim danima. Svaka velika pobjeda koju je dosad ostvario, uključujući i subotnju nad Đokovićem, ilustrira koliko je raznovrstan, nepredvidiv i kakvim nepogrešivim osjećajem barata. Za razliku od ostalih mladih tenisača, servis mu nije ni glavni oslonac ni oružje kojim rješava mečeve. Njegovi udarci s osnovne linije izgledaju kao tortura, a u volejima i skraćenim loptama leži čista teniska finesa. Dodajte tome ubojit retern, kretanje i nepogrešiv osjećaj za anticipaciju i dolazite do zaključka da u Alcarazovoj igri nema rupa. Zastrašujuća je i pomisao kakav će stroj biti za nekoliko godina.

image
PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

2. Stvoren je za velike mečeve

"Corazón, cabeza y cojones", u prijevodu srce, glava i mu*a, to su "tri C-a" koje je Alcarazu usadio njegov djed Carlos. Ako i misle da imaju protuotrov za igru, suparnike će slomiti njegov temperament. Vatrene proslave poena stvar su koja najviše podsjeća na Nadala. Upravo je u okršaju sa slavnim sunarodnjakom uspio preživjeti i loš drugi set (1-6) i probleme s gležnjom, prije nego što ga je izbacio na najvećem teniskom stadionu u Španjolskoj, pred očima cijele nacije.

3. Tenis mu je na prvome mjestu

Tijekom prošlogodišnjeg nastupa u Umagu, gdje je osvojio prvi ATP naslov, Alcaraz je odbijao sve ponude za aktivnosti izvan terena, od golfa do jet-skija. Sličica je to koja svjedoči koliko je posvećen glavnom cilju. Da je balans privatnog i sportskog života preduvjet za uspjeh, potvrdit će karijere Federera, Nadala i Đokovića. Primjerice, za razliku od veza nekih drugih tenisača, o Alcarazovoj djevojci Mariji González zna se vrlo malo. Na njegovim društvenim mrežama postoji samo tenis.

image
GABRIEL BOUYS Afp

4. Počinje nova era

Bez obzira na Nadalov trijumf u Melbourneu, pa i Đokovića koji sigurno ne misli položiti oružje u GOAT utrci, jasno je da "Velika trojka" hoda prema sutonu. Rafa će uskoro imati 36, Novak 35, 40-godišnji Federer je jednom nogom u mirovini, a Medvedev, Zverev i Tsitsipas pokušavaju preuzeti žezlo. Nitko od navedenih, međutim, s 19 godina nije bio ni približno impresivan kao Alcaraz.

image
GABRIEL BOUYS Afp

5. Iza njega stoje znalci

Od 15. godine u rukama je Juana Carlosa Ferrera, bivšeg broja jedan i Grand Slam pobjednika (usput rečeno, prije Alcaraza je trenirao Zvereva), koji mu je pomogao da izbjegne zamke u škakljivom prelasku iz juniorskog u seniorski tenis. "Nikad nam se nije žurilo. Od početka smo gledali kako ćemo investirati u njegov tenis i pomoći mu da stekne iskustvo, ne obraćajući pažnju na renking", kaže Ferrero, koji kao najveću Alcarazovu vrlinu ističe lojalnost. Carlosovom karijerom već sedam godina navigira menadžer Albert Molina, a u timu su još dva fizioterapeuta, dva kondicijska trenera (po jedan u Villeni, gdje trenira, i Murciji) te liječnik.

image

Carlos Alcaraz i Novak Đoković

GABRIEL BOUYS Afp

Linker
08. svibanj 2024 04:12