BRANDON MALONE Afp
BILLIE JEAN KING CUP

Petra Marčinko briljirala u debiju za Hrvatsku, naše tenisačice uvjerljive protiv Švedske

Martić je svoj povratnički meč za reprezentaciju nakon osam godina odigrala u paru s Vekić
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 11. travanj 2022. 19:04

Reprezentacija Hrvatske je uvjerljivo slavila na otvaranju Euroafričke zone I Billie Jean King Cupa u turskoj Antalyji, izabranice Ive Majoli su s glatkih 3:0 očekivano svladale Švedsku u skupini B. Ono što svakako valja naglasiti jest da je debitirala 16-godišnja Petra Marčinko, najbolja svjetska juniorka dobila je povjerenje Majoli i u potpunosti ga opravdala sa 6:4, 6:0 protiv Jacqueline Cabaj Awad (WTA 487), s čime je Hrvatska povela 1-0. Nakon toga je Ana Konjuh, također uvjerljivo, nadigrala Caijsu Hennemann (WTA 374) sa 6:1, 6:3.

Oba meča su išla samo nešto više preko jednog sata igre, a nakon toga je uslijedila višesatna stanka zbog kiše, sve skupa oko pet sati, pa su Petra Martić i Donna Vekić dovršile posao sa 6:2, 6:4 protiv Fanny Ostlund i Kajse Persson.

Najbolja svjetska juniorka je trebala samo 23 minute za prvi set i glatkih 6:0, no stvari su se prilično zakomplicirale nakon što je povela 2:0 u drugom setu. Deset godina starija Šveđanka je preokrenula na 4:2 i imala tri lopte za otići na 5:2. Ipak, Marčinko se obranila i prevladala krizu, te opet u velikom stilu, sa četiri dobivena gema zaključila ovaj meč.

Konjuh je odigrala sličan meč onome koji je igrala Marčinko, Dubrovkinja je projurila prvim setom s tri breaka, no u drugom je Hennemann krenula s 3:0. Ipak, razloga za brigu nije bilo. Konjuh ne samo da je nadoknadila 0:3 nego je to učinila sa šest gemova u nizu.

Martić je svoj povratnički meč za reprezentaciju nakon osam godina odigrala u paru s Vekić. Dobro i za jednu i za drugu. Za Dućanku da malo uhvati ritam, jer do kraja tjedna će nam trebati i u singlu s obzirom da je ona naša najbolja igračica na ovoj podlozi, dok Osječanki treba mečeva nakon više od dva mjeseca stanke zbog problema s desnim koljenom.

Nakon laganog uvoda, Hrvatska danas igra protiv Bugarske, koja je izgubila od Austrije bez svoje najbolje prijavljene tenisačice Viktorije Tomove. Tomova je u nedjelju igrala finale challengera u Oeirasu. Ne pojavi li se ona, Hrvatska ne bi smjela imati problema za upisati drugu pobjedu pred derbi u srijedu sa Slovenijom. Taj dvoboj će vjerojatno biti ključan u borbi za prvo mjesto u skupini, odnosno prolazak u play-off u studenom.

Linker
01. svibanj 2024 23:51