MATIJA DJANJESIC/CROPIX
Zagreb Ladies Open

Petru Marčinku u polufinalu čeka intrigantan meč, Antonia Ružić i Tena Lukas zaustavljene u četvrtfinalu

Najbolja svjetska juniorka bolja od Zavatske, igrat će protiv Niemeier od koje je lani uvjerljivo poražena
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 28. travanj 2022. 16:18

Petra Marčinko će sutra od deset sati igrati u polufinalu Zagreb Ladies Opena, ITF turnira od 60.000 dolara na terenima Teniskog centra Maksimir, nakon još jedne fantastične izvedbe u četvrtfinalu u kojem je sa 6:3, 6:1 pobijedila Ukrajinku Katarinu Zavatsku (WTA 199) za jedan sat i 29 minuta.

Najbolja svjetska juniorka je tako dobila 32. od posljednja 33 meča, jedini poraz od kraja studenog prošle godine doživjela je od Mađarice Dalme Galfi u 2. kolu u portugalskom Oeirasu prije nekoliko tjedana. Nakon toga je 16-godišnja Zagrepčanka debitirala u reprezentaciji Hrvatske u turskoj Antalyji zadobivši apsolutno povjerenje izbornice Ive Majoli, koje je i opravdala sa četiri pojedinačne pobjede. Zapravo, Marčinko se pokazala kao najčvršća karika reprezentacije, njeno postavljanje na drugu ploču, pa i u odlučujućem susretu protiv Srbije, bilo je pun pogodak.

S te četiri pobjede u Antalyji i tri ovotjedne u Zagrebu, Petra je opet u lijepom nizu pobjeda. Već sada joj je zagarantiran napredak od 32 mjesta (356), dakle, novi najbolji renking u mladoj karijeri, jer je uprihodila dvadeset bodova s ove tri pobjede. Krasno je i što joj očito ne smeta pritisak s kojim igra u Zagrebu, ona je u tretmanu najveće zvijezde i odlično ga podnosi. Zavatska joj nije mogla ništa, makar je Ukrajinka krenula u meč s breakom. Bio je to njen jedini svijetli trenutak, jer je nakon toga sve bilo pod kontrolom naše tenisačice.

Ono što u slijedi u polufinalu je prilično intrigantno. Naime, Petra je prošle godine debitirala na profesionalnom cirkusu baš u Zagrebu kad je pobijedila Japanku Kurumi Naru, pa potom izgubila i to prilično ružno (1:6, 2:6) od Njemice Jule Niemeier. E, ta Niemeier, druga nositeljica ovoga turnira, 110. na rang-listi bit će suparnica u polufinalu. Ona je bila bolja od Irine Šimanovič u dva dosta neizvjesna seta. Bit će itekako zanimljivo vidjeti kakav je međusobni odnos snaga točno godinu dana kasnije. Niemeier je na pragu ulaska u Top 100, dok je Marčinko u međuvremenu, pogotovo u posljednjih pet mjeseci, zabljesnula potencijalom osvojivši Orange Bowl i Australian Open kao juniorka, te još dva ITF turnira u Antalyji. I sada već s ovim ulaskom u polufinale ima najbolji rezultat među seniorkama.

Antonia Ružić i Tena Lukas se nisu uspjele pridružiti Marčinko. Iskusna Mađarica Reka-Luca Jani (139) je bila bolja od Ružić, dok je Dea Herdželaš (192) iz Bosne i Hercegovine nadigrala Lukas. Kaštelanka je briljirala u prvom setu, dobila ga sa 6:1, no u nastavku se probudila Herdželaš. Ključni trenuci dogodili su se kod 6:5 u drugom setu kad je Herdželaš iskoristila četvrtu set-loptu. U setu odluke je presudio rani break, Lukas to nije uspjela nadoknaditi.

Četvrtfinale:

Marčinko – Zavatska 6:3, 6:1, Jani – Ružić 6:4, 6:1, Niemeier – Šimanovič 6:4, 7:6(1), Herdželaš – Lukas 1:6, 7:5, 6:4.

Linker
18. travanj 2024 15:44