Nadal još ne zna kako će izgledati njegova oproštajna godina

 AFP
SPUSTIO LOPTU NA ZEMLJU

Povratak Rafaela Nadala i dalje neizvjestan: ‘Imao sam dovoljno razočaranja, ne postavljam si nikakve datume‘

‘To što je rekao Tiley je bilo malo odvažno. Razumijem njegovo uzbuđenje, ali...‘
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 23. listopad 2023. 06:08

Jedna od glavnih tema u svijetu tenisa proteklih je dana bio najavljeni povratak Rafaela Nadala, osvajača 22 Grand Slam naslova. Takva je barem vijest stigla iz Melbournea gdje je direktor Australian Opena Craig Tiley “ekskluzivno” objavio kako će 37-godišnji Španjolac igrati na prvom Grand Slam turniru nove sezone. Oni oprezniji odmah su poručili da treba pričekati da Rafa sam potvrdi ovu informaciju, a to ne samo da se nije dogodilo, već je jedan od najvećih tenisača u povijesti u petak izjavio kako je njegov povratak na terene komplicirano pitanje i kako u ovom trenutku nema konkretan datum.

- To što je rekao Tiley je bilo malo odvažno. Imam jako dobar odnos s njim i razumijem njegovo uzbuđenje, ali reći da ću biti na Australian Openu danas se čini vrlo kompliciranim. Ne znam što će biti i samo se pokušavam se oporaviti. Ne trebaju mi nikakvi datumi, jednostavno trebam raditi dan po dan s entuzijazmom i ispravnim stavom kako bih se pokušao oporaviti. Ako postavim datume i ne uspijem ih se držati, samo će se povećati razočaranje, a to mi ne treba jer sam imao dovoljno razočaranja u posljednje vrijeme. Dakle, ne trebam postavljati nikakve datume, idem dan po dan i napredujem. Sada sam bolje nego što sam bio prije mjesec dana i nadam se da ću za mjesec i pol moći reći idem li ili ne u Australiju - rekao je Nadal u razgovoru za španjolsku agenciju EFE.

Komplicirana operacija kuka

Genijalac s Mallorce posljednji je meč odigrao upravo na Australian Openu u siječnju ove godine, kada je poražen od Mackenzieja McDonalda. Uzeo je nakon toga stanku zbog ozljede kuka, a premda se očekivalo da će ona potrajati nekoliko tjedana, u svibnju je objavio da će propustiti omiljeni Roland Garrosu i da će mu sljedeća sezona vjerojatno biti i posljednja u karijeri. U lipnju je završio na operaciji i otada traje neizvjesnost hoće li se i kada vratiti, a u međuvremenu je i prvi put od 2003. godine ispao iz društva najboljih 100 tenisača svijeta.

I danas priznaje da još uvijek osjeća nelagodu u kuku i da bol nije posve nestala.

- Logično je da osjećam nelagodu. Podvrgnut sam vrlo kompliciranoj operaciji kuka i osjećaj nelagode je dio jednadžbe. No, ta nelagoda je podnošljivija nego prije tjedan dana i to je pozitivno.

Iskreno će dodati da mu turniri i nisu previše nedostajali.

- Imam teoriju da ti neka stvar može nedostajati samo kao osjećaš da si mogao biti tamo. A ako znaš da ne možeš, da fizički ne možeš, onda ti to ne može ni nedostajati. U redu, nedostaje mi igranje tenisa, naravno da mi nedostaje, ali mogu živjeti s tim.
Pratio je, dakako, što se događa u njegovom sportu i priznaje da nije očekivao da će Novak Đoković biti toliko dominantan.

- Vjerovao sam da će osvojiti Grand Slam turnir, ali nisam mislio da će osvojiti tri jer došla je mlada generacija koja je vrlo moćna. Mislim da je Carlos Alcaraz imao sjajnu priliku na Roland Garrosu zaustaviti Đokovića, ali na žalost, dogodili su mu se fizički problemi. No, kasnije je to nadoknadio na Wimbledonu i sretan zbog toga.

Za Pariz u paru s Alcarazom

Olimpijski turnir se dogodine igra na terenima Roland Garrosa, tamo gdje je Nadal 14 puta podizao pobjednički pehar. Hoćemo li ga u Parizu gledati u paru s Alcarazom?

- Ne znam, ali nadam se. Ako budem dobro i ako Carlos bude htio, bit ću oduševljen.

Linker
27. travanj 2024 11:59