Šime Šokota/CROPIX
IVAN LJUBIČIĆ ZA SN

'Previše očekujemo od Čilića, polufinale Australije i ulazak u Top 10 nas je sve razmazio'

Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 30. prosinac 2012. 20:45

Ivan Ljubičić ovih dana živi na relaciji Monte Carlo, Rijeka i Milano. Nekad treći tenisač svijeta, jedan od naših najvećih svih vremena, najzaslužniji za trijumf Hrvatske u Davis Cupu, uživa u nastavku karijere. Iako se ove godine oprostio na turniru u Monte Carlu, tenis je ostao i bit će veliki dio Ivanove karijere.

U Monte Carlu živi, Rijeka je povratak kući, a Milano - ured. Potpisao je ugovor s talijanskim Skyem. Svi koji su ga slušali, tvrde da je izrazito dobar tv-komentator.

U sezonu je krenuo s ekshibicijom u Abu Dhabiju.

- Ne znam koliko ću raditi, mislim desetak turnira. Imamo prava na Wimbledon, Masters 1000. Radim studio, prije i kasnije. Sviđa mi se novinarski posao, pogotovo ovaj tip u kojem je puno smijeha. Toliko da sam dvaput morao pobjeći iz studija, znali su me dovesti do suza od smijeha.

Vijest o Ivanu Ljubičiću treneru mladog Srbina Filipa Krajinovića je donekle napuhana. Ivan je u timu svog negdašnjeg trenera Riccarda Piattija. Spreman pomoći kad može.

- Nas četvorica trenerski smo involvirani, imamo i dva fizioterapeuta. Ljetos smo u kampu imali desetak igrača, od ozbiljnih i onih koji to žele biti. Od naših su bili Franko Miočić, Dino Marcan, bio je i najbolji Talijan Andreas Seppi. Krajinović je jedan od. Uglavnom sam zadužen za taktički dio, igračko iskustvo. Ako bude potrebno otići na neki turnir - može. Ali ne više od toga.

Nije od onih koji će očajavati, iako je oproštaj bio emotivan. Tenis mu nije previše nedostajao.

- Tek sam nedavno prvi put uzeo reket u ruke. I malo odigrao za gušt.

Sezona će uskoro krenuti, hrvatski tenis sutra. Što možemo očekivati?

- Recimo još jedan korak Marina Čilića. Ivana Dodiga stabilnog u Top 50. I Karlović je sposoban napraviti rezultat.

Zadržali smo se na našem najboljem tenisaču. Ili još bolje, ja sam se zadržao...

- Ne znam što bi vas zanimalo, ali mi se čini da previše očekujete, ili previše očekujemo, od Čilića. Vjerojatno nas je ono polufinale Australian Opena i ulazak u Top 10 sve razmazilo. Tada to nije bilo realno, kao što ne bi bilo realno da je 25. ili 30. Nemojte zaboraviti da je Marin najkonstantniji nakon Gorana Ivaniševića. Ja sam imao bolji renking, ali Marin veću stabilnost u nekakvom kontinuitetu.

Što će reći da je Ljubičić zadovoljan Marinom Čilićem.

- Jako zadovoljan. I ako napravi još koji manji pomak, bit će tu, posve blizu Top 10.

Što treba Marinu da bi bio stabilan član Top 10 kluba?

- Neki jaki udarac. Marin može biti malo bolji u svemu. Forhend, bekhend, servis, kretanje. A to je sve moguće.

Ima, naravno, i prednosti nad ostalim tenisačima.

- Marin je mentalno vrlo jak. Jedan je od najinteligentnijih igrača na Touru. Apsolutno je najjači analitičar, izrazito dobar taktičar.

I kad se sve posloži...

Početak je sezone koji će obilježiti Australian Open, Davis Cup dvoboj s Italijom na zemljanim terenima u dvorani, pa nastup na Zagreb Indoorsu.

- Bit će nam čupavo u Torinu.

Linker
06. svibanj 2024 06:02