Izbornica Iva Majoli dugo se već godina oslanja na
Anu Konjuh (lijevo) i Donnu Vekić (desno)

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
BILLIE JEAN KING CUP

Prilika za hrvatske tenisačice: Napokon smo u najjačem sastavu i idemo po 1. mjesto u skupini i play-off

Hrvatske tenisačice ovaj tjedan na turniru u Antalyji traže bijeg iz Euroafričke skupine I
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 11. travanj 2022. 07:55

Još tamo od 2009. godine hrvatske tenisačice zaglibile su u Euroafričkoj skupini I i otada bezuspješno traže izlaz. U međuvremenu je i natjecanje promijenilo ime, više se ne zove Fed Cup, nego Billie Jean King Cup, a naše su djevojke i dalje u istom razredu. Nova prilika za napredak nudi im se ovaj tjedan na turniru u turskoj Antalyji, a ono što budu nadu je podatak da hrvatska reprezentacija već jako dugo nije bila u ovako jakom sastavu. Velik dio problema ležao je upravo u tome da praktički nikada sve naše najbolje igračice nisu bile na okupu, sada je i ta prepreka uklonjena i šanse za prolazak sada značajno rastu.

Nakon osam godina...

Izbornica Iva Majoli uspjela je nagovoriti Petru Martić da se nakon osam godina vrati u reprezentaciju, što je veliki dobitak jer 31-godišnja Dućanka je, unatoč oscilacijama prošle i ove sezone, ipak naša najbolje rangirana igračica, trenutačno 60. na svjetskoj ljestvici. Osim toga, nedavno je igrala u četvrtfinalu WTA 1000 turnira u Indian Wellsu i uspije li prenijeti takvo izdanje i na zemljanu podlogu Antalyje, bit će nam iznimno jak adut.

Martić je posljednji put za Hrvatsku igrala 2014. u dvoboju protiv Luksemburga. Ukupno je u reprezentaciji odigrala 17 mečeva i ostvarila omjer 6-5 u singlu i 2-4 u parovima. Kako je sama rekla, dugo je nije bilo spletom raznih okolnosti, no sada je tu i trebala bi povesti Hrvatsku prema play-offu.

Ana Konjuh zdrava je i to je najvažnije. Na terenu joj posljednjih tjedana ne ide, na četiri je turnira zaredom (Lyon, Indian Wells, Miami, Charleston) ispadala u prvom kolu, no u reprezentaciji je nerijetko izvlačila najbolje iz sebe (omjer 11-5 u singlu, 8-4 u parovima), pa vjerujemo da će tako biti i ovaj put.

Lijepo je vidjeti da je u sastavu i Donna Vekić, koja je imala velikih problema s koljenom koje je operirala lani u veljači. Ponovno joj se upalilo početkom ove godine i Osječanka je nakon Australian Opena odlučila uzeti dva mjeseca stanke kako bi ga zaliječila. Povratak je bio daleko od savršenog, na WTA 125 turniru u Marbelli uzela je samo gem protiv Rumunjke Ane Bogdan i očito će joj trebati vremena da uhvati pravi ritam. Antalya nudi dobru priliku za to jer u suparničkim reprezentacijama ima dosta slabije rangiranih tenisačica protiv kojih se Donna može vratiti na pobjedničku stazu.

Priliku će u Turskoj nesumnjivo dobiti i naše 16-godišnje čudo Petra Marčinko, kojoj je prošli tjedan u Oeirasu zaustavljen niz od 25 pobjeda. No, mlađahna Zagrepčanka, najbolja juniorka svijeta, velikim koracima grabi naprijed, od ovog tjedna je u Top 400 i svakako može donijeti pokoji bod Hrvatskoj i u Antalyji. Uostalom, upravo je u ovdje prošli mjesec osvojila dva ITF turnira i nanizala deset pobjeda.

Slovenska opasnost

Petorku nominiranih igračica “zatvara” Tara Würth, dok je s reprezentacijom također još jedna mlada nada Antonija Ružić.

Naša je reprezentacija smještena u skupinu B u kojoj danas otvara turnir dvobojem protiv Švedske, a onda je do petka redom čekaju okršaji protiv Bugarske, Slovenije, Gruzije i Austrije. U A skupini se nalaze Srbija, Mađarska, Turska, Estonija i Danska. Reprezentacije koje osvoje prvo mjesto u svojim skupinama izravno će se plasirati u play-off za Svjetsku skupinu u studenom, dok će drugoplasirane ekipe igrati međusobno za još jedno mjesto u play-offu.

Po imenima, najveća prepreka Hrvatskoj u skupini trebala bi biti Slovenija s Tamarom Zidanšek (WTA 23) i Kajom Juvan (78), a što se tiče današnjeg suparnika (početak dvoboja u 11 sati), Švedska je prijavila Mirjam Bjorklund (183), Caijsu Wildu Hennemann (375), Fanny Ostlund (478) i Jacqueline Cabaj Awad (487).

HRVATSKA U ANTALYJI

PETRA MARTIĆ

Godine: 31

Renking: 60.

Omjer u reprezentaciji: 6-5 (singl), 2-4 (parovi)

ANA KONJUH

Godine: 24

Renking: 62.

Omjer u reprezentaciji: 11-5 (singl), 8-4 (parovi)

DONNA VEKIĆ

Godine: 25

Renking: 109.

Omjer u reprezentaciji: 11-7 (singl), 0-1 (parovi)

TARA WÜRTH

Godine: 19

Renking: 346.

Omjer u reprezentaciji: 0-0 (singl), 0-1 (parovi)

PETRA MARČINKO

Godine: 16

Renking: 414.

Omjer u reprezentaciji: 0-0 (singl), 0-0 (parovi)

RASPORED

Ponedjeljak, 11. travnja

Hrvatska - Švedska

Utorak, 12. travnja

Hrvatska - Austrija

Srijeda, 13. travnja

Hrvatska - Slovenija

Četvrtak, 14. travnja

Hrvatska - Gruzija

Petak, 15. travnja

Hrvatska - Austrija

Petra Martić vraća se nakon osam godina u reprezentaciju, što je veliki dobitak jer 31-godišnja Dućanka je, unatoč oscilacijama prošle i ove sezone, ipak trenutačno 60.

na svjetskoj ljestvici

Linker
25. travanj 2024 02:43