Scott Barbour / Getty
AKO JE OVO ISTINA...

PRLJAVA TAJNA ISPLIVALA NA POVRŠINU Englezi razotkrili skandal kakav tenis ne pamti! Navode i ime jednog Hrvata!

Piše: Jutarnji.hrObjavljeno: 09. veljača 2016. 19:01

Afera oko namještanja u vrhunskom tenisu dobila je novo poglavlje u ponedjeljak nakon što je Guardian objavio dokaze da je Međunarodna teniska federacija (ITF) u tajnosti kažnjavala suce zbog ilegalnog klađenja.

Guardian navodi da je "među suspendiranima i hrvatski sudac Denis Pitner koji je još u kolovozu izbačen iz tenisa na 12 mjeseci nakon što je ITF otkrio da se redovito ulogiravao na kladioničarski račun s kojeg su vršene uplate na teniske mečeve".

Uz hrvatskog suca spominje se još samo jedno ime - ono Kazahstanca Kirila Parfenova.

Među kažnjenima ima i sudaca koji su pokušali utjecati na ishode mečeva.

Među njima su, navodi engleski dnevni list, i suci iz Kazahstana, Turske i Ukrajine.

Istraga Guardiana podigla je razinu zabrinutosti oko namještanja za letvicu više, a otkrila je i skandalozni manjak transparentnosti u ITF-u.

Guardian je pristupio Richardu Ingsu, bivšem profesionalnom sucu koji je nekad radio u sudačkom odboru ATP-a.

"Tijekom 15-godišnjeg perioda sudjelovao sam u profesionalnom tenisu i kao profesionalni sudac i djelatnik ATP-a. U tom sam periodu vidio kako teniski suci prave relativno male prekršaje. Ali nikad nisam vidio da su suci kršili pravila teniskog integriteta koja se odnose na klađenje u sportu. To je jako uznemirujuće, ali nije iznenađujuće jer je integritet tenisa ugrožen klađenjem koje je rasprostranjeno među igračima i njihovom pratnjom, a sada uključuje i suce i ostale službenike na turnirima“, objasnio je Ings.

Linker
24. rujan 2024 07:25