Carlos Alcaraz

 ADRIAN DENNIS/Afp
PODJELA NA TOURU

Prvi tenisač svijeta pod paljbom zbog Saudijaca: ‘Sudjeluju u PR kampanji za krvavi novac‘

Za razliku od Murraya, koji je poručio da nikad ne bi igrao u Arabiji, Alcaraz i Kyrgios ne misle tako
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 01. srpanj 2023. 07:26

Saudijska Arabija postaje pravi Eldorado za nogometaše, a slična stvar mogla bi se dogoditi i u tenisu.

Međutim, stvari nisu tako jednostavne kako možda na prvu izgledaju. Mnogi Saudijce optužuju za ‘sportswashing‘, odnosno stvaranje lijepe slike o državi putem ulaganja u sport, dok su s druge strane brojne i česte optužbe na račun kršenja ljudskih prava u toj azijskoj zemlji.

Tu temu u svom tekstu analizira portal Tennis Infinity, koji podsjeća kako je Andy Murray jasno rekao da nikad ne bi igrao u Saudijskoj Arabiji, a podržao ga je i legendarni John McEnroe.

Drugačiji stav imaju Carlos Alcaraz i Nick Kyrgios, koji su prošle godine nastupili na Diriyah Tennis Cupu prošle godine.

- Mislim da oni imaju moć, znate, imati puno turnira. Ne znam. Nikad nisam igrao službeni turnir tamo. Vidjet ćemo kako će biti u budućnosti, ali ja nemam dvojbi da ću igrati tamo u budućnosti - rekao je Alcaraz kad su ga pitali o mogućem nastupu u Saudijskoj Arabiji.

Kyrgios je pak nedavno izjavio da jedva čeka poziv iz te naftom bogate države koja je slavnim nogometašima već ponudila pravo bogatstvo za dolazak u njene klubove.

‘‘Napokon. Oni vide vrijednost. Bit ćemo plaćeni onako kako zaslužujemo. Potpišite me‘‘, napisao je australski tenisač na društvenim mrežama.

Svatko ima svoje viđenje i na stvari gleda iz svoje perspektive, i to treba poštovati. Tako dio teniskih fanova nije oduševljen stavovima Alcaraza i Kyrgiosa.

‘‘Oni vide vrijednost?? Ne, to je PR kampanja za kraljevstvo koje koristi krvavi novac. Nadam se da ćeš ponovno razmisliti o tome‘‘, napisao je jedan od pratitelja tenisa u svom komentaru...

Novac danas ima sve važniju ulogu u sportu. Uoči Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru slušali smo brojne kritike na račun države domaćina zbog kršenja ljudskih prava i nadovne korupcije, no na kraju je Mundijal odigran i u prvom planu je bio i ostao nogomet...

Linker
28. lipanj 2024 20:14