ADAM IHSE/TT Afp
MEČ KARIJERE

Rafa Nadal u ludom okršaju punom preokreta pobijedio Duju Ajdukovića, Hrvat propustio životnu priliku!

Splićanin je u Bastadu pružio sjajan otpor, ali Španjolac je na kraju ipak izašao kao pobjednik
Piše: SNObjavljeno: 20. srpanj 2024. 14:49

Hrvatski tenisač Duje Ajduković poražen je u polufinalu ATP turnira u švedskom Bastadu od bivšeg prvog igrača svijeta Španjolca Rafaela Nadala sa 6:4, 3:6, 4:6 nakon dva sata i 13 minuta velike borbe.

Ajduković (ATP-130.) je u Švedskoj došao do najvećeg uspjeha u karijeri, ali u polufinalu je nakon velike borbe izgubio od 15 godina starijeg legendarnog Španjolca, koji je tek 261. na ATP listi, dok je zadnje polufinale na Touru igrao prije dvije godine.

Duje je imao svoje šanse, fantastičnom igrom je dobio prvi set, a u drugom odmah oduzeo servis Nadalu, no tada je stao, a Španjolac podigao svoju razinu igre na onu s kojom je nekad dominirao na zemljanim podlogama.

Splićanin je meč počeo na najbolji mogući način, poveo je s 3:0, a Nadalu je servis oduzeo čak dvaput. Španjolac je uspio vratiti jedan "break", došao do 2:3, no Ajduković ostao čvrst na svom početnom udarcu. Bez ikakve drame je dobio svoja tri servisa za dobitak prvog seta.

image

Duje Ajduković

ADAM IHSE/TT Afp

I drugi set je Duje započeo "breakom", ali ga nije uspio potvrditi. Nadal odmah uzvraća za 1:1, da bi u šestom gemu Španjolac opet uzeo servis Ajdukoviću za 4:2. Nadal je bez problema sačuvao "break" i nakon 41 minute dobio drugi set.

Na početku trećeg seta igra hrvatskog tenisača je pala, a iskusni Nadal je poveo 3:0 uz dvostruki "break". Ipak, Duje pronalazi snage za novi niz, dvaput zaredom oduzima servis Nadalu i izjednačuje na 3:3. Legendarni Španjolac opet oduzima servis Ajdukoviću u sedmom gemu za vodstvo 4:3, a uporni Splićanin u sljedećem gemu propušta dvije "break" lopte. Nadal je otišao na 5:3, Ajduković smanjuje na 5:4, a vjerojatno najbolji igrač na zemlji svih vremena je servirajući za meč iskoristio prvu meč-loptu.

Ajduković je u dvoboju imao četiri asa, ali samo 49 posto ubačaja prvoga servisa, dok od šest "break-lopti" na svoje servis nije spasio nijednu. Duje imao 33 winnera, 12 više od Nadala, te 19 neprisiljenih pogrešaka, 11 više od Španjolca.

Nadal u finalu čeka boljega iz dvoboja Argentinca Thiaga Tirantea i Portugalca Nuna Borgesa, dok Ajduković odlazi put Umaga gdje će u 1. kolu igrati protiv talijanskog predstavnika Luciana Darderija, 35. tenisača svijeta.

image

Rafael Nadal

ADAM IHSE/TT Afp


NADAL - AJDUKOVIĆ 4:6, 3:6, 6:4

3. SET

- Ajduković ipak nije uspio, Nadal je osvojio svoj servis-gem i plasirao se u svoj prvi finale nakon dvije godine.

- Splićanin se još ne predaje, osvojio je svoj servis-gem bez većih poteškoća. Slijedi potencijalno odlučujući gem, Nadal će servirati za pobjedu.

- Činilo se da će Ajduković, kao što smo to navikli gledati u ovom setu, odmah odgovoriti Nadalu, no propustio je dvije break lopte na španjolčevom servisu te je Nadal sada na korak do finala.

- Neuništivi Nadal ekspresno vraća break i ponovno dolazi u prednost. Prava bitka vodila se u sedmom gemu, a na kraju su presudile pomalo amaterske pogreške Ajdukovića u ključnim trenutcima.

- Ajduković se u potpunosti vraća u meč! Činilo se da će to biti jednosmjerna ulica nakon fantastičnog otvaranja Nadala u trećem setu, ali Splićanin se izdignuo iz mrtvih i uspio vratiti dva breaka zaostatka.

image
BILDBYRAN/DDP USA/PROFIMEDIA Bildbyran/ddp Usa/profimedia

- Neće se samo tako predati Ajduković. Uspio je Hrvat na Nadalov servis gem izboriti dvije break lopte, iskoristiti drugu i tako vratiti jedan break zaostatka. Nakon toga je rutinski, bez izgubljenog poena osvojio svoj servis-gem i došao na gem iza Španjolca.

- Previše neforsiranih pogrešaka i jedna dvostruka servis greška značile su novi break za Nadala i sada stvari ne izgledaju dobro za Ajdukovića

- Nije dobro krenulo za Ajdukovića u trećem setu. Odmah na staru Nadal mu je oduzeo servis, da bi ga odmah u svojem idućem servis gemu i potvrdio

2. SET

- Nije u konačnici uspio vratiti Ajduković break zaostatka. Imamo izjednačenje u Bastadu!

- Nije uspio previše toga u sedmom gemu napraviti mladi Splićanin te je tako Nadal stigao sasvim blizu osvajanja drugog seta

- U možda i najdužem gemu meča, Nadal je uspio slomiti otpor Ajdukovića i tako doći do prednosti breaka u drugom setu

- Pokušao je Rafa zaprijetiti Duji u ovom gemu, primaknuo se u jednom trenutku na 30:40, ali Ajduković je u konačnici uspio zaključiti gem dobrim servisom. U nastavku meča Nadal je uspio uzeti još jedan gem bez izgubljenog poena i tako povesti s 3:2 u drugom setu.

- Nadal ipak vraća break zaostatka odmah u idućem gemu

- Kakvo furiozno otvaranje drugog seta za Ajdukovića. Nadal jednostavno nema odgovor, novi break i vodstvo od 1:0.

1. SET

- Jedna riječ - perfektno! Nadal niti u jednom trenutku nije imao odgovor za mladog Splićanina i njegov širok spektar udaraca koji je fantastično odrađenim servis-gemom stigao do prvog seta u polufinalu!

- Nadal uzima još jedan gem bez izgubljenog poena, ali stigao je veliki trenutak. Ajduković će servirati za prvi set

- Nešto nesigurniji gem ovog puta od Ajdukovića, ali i nekoliko neprisiljenih pogrešaka Nadala ipak su odnijele još jedan gem na stranu Splićanina koji je tako stigao na korak do osvajanja prvog seta.

- Nadal uzima sedmi gem prvog seta bez izgubljenog poena na svojem servisu

- Iako većina publike u Bastadu navija za Rafu, izgleda da mu to previše ne pomaže za sada. Ajduković je prilično uvjerljivo okončao još jedan gem u svoju korist kojeg je zaključio asom.

image
BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

- Imao je Duje i u petom gemu prvog seta priliku za break protiv Nadala, ali Španjolac se uspio spasiti krasnim drop udarcem da bi potom uzeo i iduća dva poena te tako stigao na samo gem zaostatka.

- Iako je igra Ajdukovića i u ovom gemu bila solidna, Nadal se ipak uspio oporaviti i vratiti jedan break protiv mladog Splićanina.

- Fenomenalni Ajduković nastavlja s fantastičnom igrom u prvom setu. Još jedan break za velikih 3:0 u prvom setu.

- Sjajno je otvorio Ajduković susret protiv Rafaela Nadala i već u prvom gemu osigurao break na servis velikog Španjolca, da bi ga odmah potvrdio na svojem idućem servis-gemu.

-------------------------------------------------------------------------------

Duje Ajduković u ovim trenucima igra svoj meč karijere u švedskom Bastadu protiv jednog od najboljih tenisača svih vremena Španjolca Rafaela Nadala. Sjajni 23-godišnji Splićanin po prvi puta se našao u polufinalu nekog turnira, a izazov za eventualno finale nije mogao biti veći.

Neće to biti ‘obično‘ prvo polufinale u karijeri zbog toga što će tamo Ajdukovićev suparnik biti glavom i bradom - Rafael Nadal. Živuća legenda, jedan od najboljih tenisača u povijesti, osvajač 22 Grand Slam trofeja, od čega je 14 sa zemljanih terena Roland Garrosa, osvajač ukupno 92 titula u karijeri i čovjek koji će, usporedbe radi, igrati svoje 173. polufinale (ATP + Grand Slam) u karijeri. Duje Ajduković, eto, svoje prvo...

image
BILDBYRAN/DDP USA/PROFIMEDIA Bildbyran/ddp Usa/profimedia

Ajduković je, inače, upisao već pet uzastopnih pobjeda u Švedskoj jer do polufinala je stigao iz kvalifikacija, gdje je prošao dva kola, pa na to dodao tri u glavnom ždrijebu. Do ove posljednje, nad Thiagom Monteirom, stigao je u meču u kojem je blistao u prvom setu, malo stagnirao u drugom, ali opet bio na visini zadatka u trećem.

Linker
30. kolovoz 2024 08:18