AFP
AUSTRALIAN OPEN

Rafael Nadal bez milosti za Marina Čilića, Međugorac uzeo samo devet gemova

Marin je loše ušao u meč, a Španjolac mu je već u prvom gemu oduzeo servis. Najbolji tenisač svijeta nametnuo je Međugorcu svoju taktiku na koju za sada Marin nema odgovora
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 24. siječanj 2011. 11:48

U posljednjem dvoboju osmine finala muškog turnira na Australian Openu španjolski je tenisač Rafael Nadal pobijedio Marina Čilića 6-2, 6-4, 6-3 nakon dva sata i 31 minute igre...

Prvi nositelj i najbolji tenisač svijeta odigrao je meč na svojoj razini, a ona se pokazala preteškim izazovom za Hrvata. Najgore od svega je što se čini da je i Čilić, osim već standardnih problema na servisu, igrao blizu granice vlastitih limita. Nije, međutim, bio niti blizu ugrožavanju 24-godišnjeg Španjolca.

Nadal je taktički igrao fantastično i griješio vrlo rijetko. Čilić je, pogotovo u dvama prvim setovima, dobro igrao u razmjenama s osnovne linije. No, nije pokazao kvalitetu na drugim udarcima: izgrađene je prilike prečesto propuštao realizirati slabim volejima, a u meču s najvećim majstorom defenzivnog spin-udarca pokazao je da je baš to udarac koji jako nedostaje njegovoj igri. Nakon čestih dugotrajnih razmjena, forsirajući riskantne udarce u seriji da bi probio Španjolca, Čilić je na koncu morao pogriješiti.

Konačno, Nadal mu je oduzeo pet servisa stvorivši 14 prilika za break. Dok je na prvom servisu imao solidnih 76% realizacije (42-55), golemu je ranjivost Čilić opet pokazao na drugom servisu. U takvim je situacijama osvajao tek svaki treći poen (15-45).

U prvom setu Nadal je do breakova dolazio u prvome i petom gemu, u drugom je Hrvata breaknuo u sedmom gemu pri rezultatu 3-3. Isto je napravio u trećem setu, nakon čega je sve ponovio u devetom za konačnu 6-3 pobjedu.

U uvodnim je dvama setovima Čilić odigrao priličan broj izjednačenih gemova s moćnijim suparnikom. U svakom od njih došao je i do jedne break-lopte, ali Nadal je danas i na servisu besprijekoran.

Meč je Čilić, koji je skupio 48 neprisiljenih pogrešaka naspram 21 Nadalove, završio dvostrukom servis-pogreškom, četvrtom u meču. Nije obranio lanjski polufinale i izgledan je novi njegov pad na ATP ljestvici.

Od Nadala je izgubio prvi put u karijeri. U jedinome njihovu dosadašnjem meču deklasirao je Španjolca u polufinalu Pekinga 2009. godine prepustivši mu četiri gema (6-1, 6-3). Nadal je tada, međutim, bio rekonvalescent.

U četvrtfinalu će Nadal igrati protiv sunarodnjaka Davida Ferrera. U 14 dosadašnjih njihovih ogleda Nadal je slavio 11 pobjeda, od čega je sedam posljednjih u nizu.

Marin Čilić izjavio je nakon meča protiv Rafaela Nadala da niti u jednom trenutku nije osjetio nedostatak snage i otkrio da mu na ruku nisu išli vremenski uvjeti...

- Ušao sam u meč, naravno, s mišlju i vjerom da mogu odigrati dobro – rekao je Čilić, koji je Rafaelu Nadalu morao priznati klasu izgubivši 2-6, 4-6, 3-6 nakon dva i pol sata igre.

- Rekao bih da su uvjeti za igru bili prilično nepovoljni. Bilo je neuobičajeno hladno. Nisam bio brz kao prethodnih dana ovdje. Bila je to za mene mala promjena i jednostavno nisam pronašao igru na terenu.

- Nisam osjetio da mi nedostaje snage. Osjećao sam se fizički dobro. Mislim da su uvjeti o kojima sam govorio malo više odgovarali Nadalu. Loptice jednostavno nisu odskakale kao ovih dana, te stoga jednostavno nisam mogao nametnuti agresivniji ritam igre.

Upitan nakon Čilićeve izjave jesu li mu niske lopte odgovarale više nego suparniku, Nadal se nije složio:

- Volim da mi loptica jače odskoči. Mogu igrati s top-spinom. Tako mi je lakše.

Australian Open, osmina finala, tenisači:

Dolgopolov – Söderling (4) 1-6, 6-3, 6-1, 4-6, 6-2

Murray (5) – Melzer (Aut) 6-3, 6-1, 6-1

Ferrer (7) – Raonic 4-6, 6-2, 6-3, 6-4

Nadal (1) - Čilić (15) 6-2, 6-4, 6-3

Parovi četvrtfinala:

Nadal (1) - Ferrer (7)

Dolgopolov - Murray (5)

Berdych (6) - Đoković (3)

Wawrinka (19) - Federer (2)

Australian Open, osmina finala, tenisačice:

Radwanska (12) – Peng 7-5, 3-6, 7-5

Clijsters (3) – Makarova 7-6(3), 6-2

Kvitova (25) – Pennetta (22) 3-6, 6-3, 6-3

Zvonarjeva (2) – Benešova 6-4, 6-1

parovi četvrtfinala:

Wozniacki (1) – Schiavone (6)

Petkovic (30) – Na Li (9)

Radwanska (12) – Clijsters (3)

Kvitova (25) – Zvonarjeva (2)

Linker
24. rujan 2024 13:17