CHRIS UNGER Getty Images Via Afp
Nastavak kalvarije

Rafu je opet izdalo tijelo, oproštaj je sve bliže: ‘Ne mogu lagati ni sebi ni navijačima‘

Španjolski tenisač Rafael Nadal odustao je od nastupa na velikom turniru u Indian Wellsu
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 08. ožujak 2024. 14:05

Još jedan veliki teniski turnir proći će bez Rafaela Nadala. Španjolski tenisač trebao se ovaj tjedan vratiti na terene - barem kada su u pitanju natjecateljski mečevi - u Indian Wellsu, “petom Grand Slamu”, međutim opet se ispriječila ozljeda.
“S velikim žaljenjem moram se povući s ovog sjajnog turnira”, počeo je 37-godišnjak s Mallorce svoju poruku na društvenim mrežama.

“Svi znaju koliko volim ovo mjesto i koliko volim igrati u Indian Wellsu, to je, uostalom, i jedan od razloga zašto sam došao dosta ranije ovdje, kako bih trenirao i pripremio se što bolje.”

Drugi razlog, možda i važniji, svakako profitabilniji, zašto je ranije aterirao u SAD jest ekshibicijski meč prošloga vikenda u Las Vegasu. S Carlosom Alcarazom igrao je ono što su nazvali Netflix Slam i jasno da su odmah krenule priče u stilu “može igrati nevažne ekshibicije mečeva za veliku zaradu, a kad treba prave mečeve - odustane”.

Međutim, stvar je u tome što je ekshibicija upravo to - neformalni meč u kojem se i ne mora previše ni truditi, ni biti ozbiljan, na koncu ni pobijediti. Sve suprotno od pravih, natjecateljskih na ATP Touru. Dapače, ekshibicija s Alcarazom bila je samo priprema, svojevrsna proba uoči Indian Wellsa, kao što je i sâm objasnio.

Miami mu i nije bio u planu

“Odradio sam taj test, ali pokazalo se da nisam spreman igrati na najvišoj razini na tako važnom turniru. Nije mi bilo lako donijeti takvu odluku, ali ne mogu lagati ni sebi ni navijačima.”

Štoviše, iako to nije sam otkrio, Nadal je i tu ekshibiciju igrao zapravo ozlijeđen. No, za razliku od problema koji su ga mučili u proteklom razdoblju kad je izbivao s terena, a to su oni s kukom, sada su navodno u pitanju leđa, koja su ga, očito, “stisnula” i prije Netflix Slama.

image
CHRIS UNGER Getty Images Via Afp

Nastavak je to Rafine kalvarije s ozljedama koje su ga pratile cijelu karijeru, ali koje mu posljednjih 14 mjeseci jednostavno ne daju igrati. U tom je razdoblju, naime, odigrao samo pet mečeva.

Prošle je godine ispao u 2. kolu Australian Opena i poslije toga morao na dugačku stanku, tijekom koje se u lipnju podvrgnuo i artroskopskoj operaciji lijevog kuka. Vratio se tek početkom ove sezone, ali je nakon samo tri meča u Brisbaneu (poraz u četvrtfinalu od Thompsona) opet morao na stanku, zbog čega je propustio i Australian Open. Tako se posljednja dva mjeseca čekao njegov povratak u Indian Wellsu, da bi sada i to propalo...

I svi se, jasno, pitaju koliko će još moći tako, odnosno koliko će ga još držati želja i motiv za vraćati se stalno iznova. Ne još dugo, jer i on je sam još lani najavio da će mu 2024. biti posljednja sezona u karijeri. Doduše, ostavio je i ogradu “vjerojatno posljednja”, ali svaka ova nova ozljeda i stanka guraju ga bliže odluci da će to biti “sigurno posljednja”.

Inače, drugi dio Sunshine Doublea, još jedan Masters 1000 turniru u Miamiju, uopće nije bio ni u planu osvajača 22 Grand Slam titule - na tom turniru nije igrao od 2017. - pa će (novi) povratak Rafaela Nadala uslijediti tek na europskim turnirima na zemljanoj podlozi. To, pak, znači novih mjesec dana čekanja, pod pretpostavkom da će povratak ciljati za Monte Carlo (od 7. do 14. travnja), jedan od svojih najdražih turnira, koji je osvajao 11 puta.

Ujedno bi to mogao biti početak “uigravanja” za njegov glavni cilj ove godine, to je bez sumnje Roland Garros. Tamo, u svom teniskom carstvu, želi odigrati još jedan pravi turnir, biti najspremniji što može biti i pokušati na pariškom Grand Slamu osvojiti titulu pobjednika po nestvarni 15. put. Ako mu tijelo dopusti...

Kaže li se Nadal ili Nagal?

Rafael Nadal trebao je u 1. kolu Indian Wellsa igrati protiv još jednog veterana čiju su karijeru također “izmasakrirale” ozljede - Milosa Raonica (33).

Nekadašnji treći, a sada 222. tenisač svijeta također ne igra puno, već samo povremeno. Štoviše, prošle se godine u lipnju vratio nakon pune dvije godine stanke, a otad odigrao samo šest turnira. No, zanimljivo je da je umjesto Rafe dobio prezimenom vrlo sličnog suparnika.

Naime, umjesto Nadala upao je Nagal. Razlika u samo jednom slovu, ali jasno ogromna u karijerama, izazvala je i niz šaljivih komentara na društvenim mrežama.

Inače, riječ je i Indijcu Sumitu Nagalu (ATP 101), koji je ušao u turnir kao “sretni gubitnik”, budući da je ispao u zadnjem kolu kvalifikacija. Nagal je inače nedavno, nakon što je u 1. kolu Australian Opena iznenađujuće svladao Bublika, prvi puta ušao u Top 100 na svijetu te “medijsku slavu” stekao opisujući veliku borbu za financijski opstanak koju vode svi tenisači izvan tog kruga.

U Indian Wellsu će, pak, Nagal biti prvi Indijac u glavnom ždrijebu ATP Masters 1000 turnira nakon punih pet godina i Prajnesha Gunneswarana u Miamiju 2019.

Linker
24. travanj 2024 22:28