AFP
PETRA NAPREDUJE

Renking karijere, po broju pobjeda odmah do Majoli! Izvukla je što se izvući moglo u ovoj sezoni...

Ostala je u Top 20 i to se može smatrati vrlo solidnim uspjehom
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 14. prosinac 2020. 16:17

Najbolja hrvatska tenisačica Petra Martić je drugu godinu zaredom završila u užem svjetskom vrhu, kao 18. na rang-listi, što je tri mjesta ispod plasmana u 2019. godini, ali ova sezona bila je sve samo ne laka, jer se više od četiri mjeseca zbog pandemije korona virusa turniri nisu održavali. Iako je WTA Tour početkom kolovoza u Palermu održao prvi post-korona turnir, činjenica je da je ženska teniska profesionalna organizacija itekako kaskala za muškim pandanom u sklapanju kalendara, pa su nakon Roland Garrosa održana tek dva turnira do kraja godine, u Ostravi i Linzu.

U takvim teškim uvjetima uhvatiti formu i igrati konstantno dobro praktički se nije moglo. Petra je, dakle, izvukla što se izvući moglo, ostala je u Top 20 i to se može smatrati vrlo solidnim uspjehom.

Petra je uoči Australian Opena dosegla i najbolji renking u karijeri, 14. mjesto, te time poboljšala status druge Hrvatice svih vremena, iza neuhvatljive Ive Majoli (4. mjesto). U osiromašenoj godini ističu se dva njena rezultata, dva polufinala. Prvi taman uoči „lockdowna“ u Dubaiju, gdje je svladala Su Wei Hsieh, Barboru Strycovu i Anett Kontaveit, e da bi je od finala udaljila Jelena Ribakina u dva tie-breaka. Kad se WTA Tour vratio, 29-godišnja Dućanka je bila među četiri i u Palermu, a tamo joj se za Dubai revanširala Estonka Kontaveit.

KLIKNITE OVDJE I DOZNAJTE SVE O 69. IZBORU NAJBOLJIH SPORTAŠA U ORGANIZACIJI SPORTSKIH NOVOSTI!

Na US Openu je Petra drugu godinu u nizu bila u osmini finala i sasvim je malo bila udaljena od ponavljanja najboljeg rezultata na Grand Slam turnirima, četvrtfinala u Roland Garrosu prošle godine. U prilično nervoznom meču poražena je u tri seta od iritantne Julije Putinceve. Nešto slično dogodilo se i u Roland Garrosu, na njenom najdražem turniru eliminirana je u 3. kolu od još jedne tenisačice, kojoj je specijalnost uvući se suparnici pod kožu. Ovoga puta to je bila Laura Siegemund, još jedan poraz u tri seta na Grand Slam turniru. Prava šteta, Petra u oba meča nije uspjela držati koncentraciju, dopustila je protivnicama da je izbace iz ravnoteže.

S omjerom 14-11 u 2020. godini Petra se na vječnoj listi hrvatskih tenisačica po broju pobjeda (146) izjednačila na 2. mjestu s Mirjanom Lučić, ali uz puno manje poraza (ona 137, Lučić 167). Važno je znati da se računaju samo pobjede u glavnom ždrijebu WTA Toura, nastupi za reprezentaciju u Fed Cupu i na Olimpijskim igrama. Na vrhu je, naravno, Majoli (276-206), dok je iza Petre vrlo blizu Donna Vekić (143-143).

image
Izbor sportaša godine
HANZA MEDIA

Linker
23. travanj 2024 23:31