Venus i Richard 

 ROBERTO SCHMIDT/AFP/PROFIMEDIA
SPORT & HOLLYWOOD

Richard Williams nije kralj, ali je prodao priču. Bio je uvjeren da u rukama ima najbolji proizvod

Za mnoge će karijere Venus i Serene Williams biti najveća sportska priča
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 01. travanj 2022. 11:36

Ne znam koliko dugo će se vući repovi nakon 94. dodjele Oscara, ali je izvjesno da su glavni likovi tog cijelog spektakla, u kojem je ponekad važnija modna priča od filmske, Will Smith, Richard Williams i Chris Rock, komičar čija je neukusna šala na račun supruge ovogodišnjeg dobitnika Oscara za glavnu ulogu, izazvala skandal. Naime, poznati je glumac iritiran nastupom poznatog komičara dojurio iz publike i pljusnuo ga, ali dovoljno je onih koji sumnjaju u ozbiljnost te priče. Neki bi se prije okladili da je u pitanju namještaljka, koja je Rocku donijela dodatnu veliku popularnost jer su se preko noći rasprodali svi njegovi nastupi i to po novim, modificiranim cijenama, naravno višestruko većima.

Will Smith je, kažu, bio oduševljen pričom Richarda Williamsa i nije prvi koji je tu priču kupio. I nakon što je primio najveću filmsku nagradu za glavnu ulogu u filmu Kralj Richard, najveći dio govora potrošio je upravo na Richarda Williamsa, obitelj Williams i način na koji se otac Venus i Serene borio da bi uspio u životu. Pritom nije zaboravio reći da je i on spreman ići do kraja ili na barikade, ako je u pitanju obrana časti njegove obitelji.

image

Serena Williams, Richard Williams i Venus Williams

TIMOTHY A. CLARY Afp

A život Richarda Williamsa svojedobno je promijenio jedan slučajni susret na autobusnoj stanici. Naime, upoznao je Oracene, majku Serene i Venus i tu je počeo njegov prodor u svijet show businessa iako on, za razliku od svojih kćeri, nikada nije maštao ili barem tako tvrdi o Hollywoodu. Ni o kraljevskom statusu. Bio je to više san njegovih djevojčica, pogotovo Serene, koja ipak nije uspjela ostvariti glumački san. Reket joj je daleko bolje pristajao.

Nikome ne vjerovati

Williams je u svojim curama prepoznao talentirane djevojke i od njih je napravio velike tenisačice i doveo ih do planetarne slave. Uvijek je figurirao kao trener, jedna i druga sestra su to znale posebno naglašavati, ali između ostalog tvrdile su i da je njihova majka Oracene zaslužna za njihovu sportsku karijeru, iako je nikad nitko nije vidio s reketom na terenu. Priča koja je počela u jednom predgrađu LA-a i kasnije dramatično portretirana, jer u SAD-u ima dovoljno novinara koji će tu priču kupiti pa i doraditi, dostigla je apsolutno zvjezdane trenutke. A sad, jesu li doista Venus i Serena u kvartu u kojem su nekad živjeli, trčeći jurile prema teniskim terenima i svako malo se saginjale da bi izbjegle metak u pucnjavi, koja je tada i sada u Comptonu svakodnevna slika, teško je reći. Ostaje istina da je tamo, i to gotovo na kućnom pragu, stradala njihova starija polusestra, koju je u nekakvom obračunu pogodio i ubio zalutali metak.

U međuvremenu, Richard Williams podigao je svoje cure, a ono na čemu je inzistirao bila je njegova borba da one ostanu svoje i da nakon karijere ostane isključivo priča o njih dvije. U svlačionici nikada nisu imale puno prijateljica, iako je istina da je Dankinja Carolina Wozniacki bila u jako dobrim odnosima sa Serenom Williams. Ali tu negdje i s njom bi i završio taj dio priče. Jednostavno nisu bile omiljene, a njima to baš i nije bilo potrebno. To je svakako dio odgoja Richarda Williamsa, koji ih je naučio da nikome ne vjeruju osim jedna drugoj i to je priča koja je obilježila i njihov i njegov život.

Rano je zaključio da će Serena biti bolja tenisačica od Venus i to se i potvrdilo, iako je Venus prva osvojila Grand Slam naslov.

- Serena nije podnosila poraze. Ni kad je gubila od sestre. Trebalo joj je vremena da i poraz prihvati kao sastavni dio igre i po tom se razlikovala od Venus i na kraju bila uspješnija.

Fantazije i patenti

Te rečenice je Richard Williams puno puta ponovio, a jednoga dana u Wimbledonu to je ispričao i meni na platou iznad terena broj 14 jer je bio spreman razgovarati sa svima, bez obzira o kome se radilo. Kad su njegove cure igrale uvijek je pri ruci imao foto aparat i razgovarao s ljudima koji su u Wimbledonu radili, bez obzira na status. Dojam da priča baš sa svima koji se zateknu blizu njega i ja sam stekao tog dana. Zašto bi inače on pristao razgovarati s potpunim strancem, istina novinarom, ali potpunim strancem, osim ako nije imao želju usput zapaliti cigaretu. Njih je vidio na mom stolu i rado je i pričao i ostao 30-ak minuta i bio je, mogu to reći, prilično ugodno društvo.

image

Richard Williams

JOHN G. MABANGLO Afp

Za njega je to bila normalna stvar, a priča o “kralju Richardu” prilagođena je za ovako romansiranu ekranizaciju filma o slavnim sestrama. Richard Williams bio je posve drukčiji u svakodnevnoj komunikaciji. Često je provodio vrijeme u razgovoru s konobarima, čuvarima, a i vozačima autobusa koji su čekali svoju klijentelu i sve ga je zanimalo, a jednom prilikom je pitao jednoga vozača “je l’ bi mogao autobusom do New Yorka”.

Naravno da se bavio i nekim drugim stvarima, a ne samo tenisom svojih kćeri. Za početak se rastao od Oracene i “utjehu” pronašao kod djevojke koja je bila jedva nešto starija od njegovih kćeri, fantazirao je i o nekakvim pronalascima, patentirao je, tako mi je barem tada tvrdio, novo energetsko piće koje će biti hit na svjetskom tržištu iako se ne mogu sjetiti detalja. S vremenom se povukao od velikih turnira, dolazio je samo još u Wimbledon i, naravno, na one turnire koji su se igrali u SAD-u. A njegove nekada djevojčice, a sada odrasle žene i nadalje su tvrdile da im je tata bio jedini pravi trener, a to je čini se Richardu Williamsu bilo dovoljno.

Obiteljske kraljice

Doveo ih je od početka pa gotovo do kraja sportskog puta, a za mnoge će priča o Venus i Sereni Williams biti najveća sportska priča što se, naravno, puno lakše može prodati u SAD-u, a to je Richarda Williamsa jedino i zanimalo. No, nikada, poput oca Marije Šarapove, nije tražio novce za intervjue. On je bio uvjeren da u rukama ima najbolji proizvod, tu priču je ponudio kad su Venus i Serena bile klinke, priča se proširila, mahom su je gotovo svi kupili i u svemu tome je Richard Williams na kraju završio i u Hollywoodu. Ali ne zato što je on to htio, nego zato što je to tražio Will Smith kada je pročitao scenarij i priču o njegovom životu i životu njegovih curica koje su iz predgrađa LA-a došle do statusa koji im nije donio isključivo tenis. Zapravo, one su bile prave obiteljske kraljice, a Richard Williams je to samo na briljantan način znao posložiti i ispričati priču koju je cijeli svijet, pa i Hollywood također, kupio.

Linker
30. travanj 2024 23:04